Jak ujędrnić skórę radzi dietetyk z poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.
Skóra- największy organ ludzkiego ciała- przechodzi wiele procesów i zmian, które prowadzą z czasem do zaniku jędrności, starzenia i utraty blasku - zaznacza dietetyk z Wrocławia. O jędrnej skórze mówi się wtedy, gdy jest ona sprężysta, napięta, gładka, dobrze nawilżona, o jednolitym kolorycie i pełna blasku. Jędrność skóry, podkreśla dietetyk z poradni we Wrocławiu, zależy przede wszystkim od stanu włókien kolagenowych i elastynowych. Są to białka budulcowe skóry stanowiące rusztowanie dla komórek. Niestety wraz z wiekiem ulegają zmniejszeniu. W skórze wraz z wiekiem maleje także zdolność do zatrzymywania wody. Ilość produkowanego serum ulega zmniejszeniu, co również wpływa na wysuszenie skóry. Spada zawartość kwasu hialuronowego oraz innych związków, które pomagają w utrzymaniu dobrego nawilżenia skóry. Wszystkie te zmiany powodują, że skóra się starzeje, tworzą się zmarszczki, bruzdy, narasta wiotkość skóry, szczególne w delikatnych partiach ciała: dekolt, szyja, i powieki - tłumaczy dietetyk z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med Wrocław. Rodzaj cery również ma wpływ na szybkość utraty jędrności skóry. Cera sucha i delikatna jest bardziej podatna na ten proces niż cera przetłuszczająca się, gruba.


Tempo zmian zależy od wielu czynników, często od nas niezależnych (np. wiek, genetyka), ale odpowiednia dieta, styl życia oraz zabiegi pielęgnacyjne są w stanie dłużej utrzymać Twoją skórę piękną, młodą i jędrną -uważa dietetyk z Wrocławia. Jeżeli chcesz mieć piękną i gładką cerą zadbaj na początek o prawidłowy sposób odżywiania się. Urodzie służy urozmaicona dieta pełna witamin i minerałów.

Co zatem jeść żeby ujędrnić skórę?

Dietetyk z wrocławskiego gabinetu radzi: Prawidłowe odżywienie i podziały komórkowe zapewnia odpowiednia podaż witamin z grupy B w codziennej diecie. Znajdują się w takich produktach jak mięso, ryby, orzechy, produkty z pełnego ziarna oraz warzywa.


Antyoksydanty, do których zalicza się grupę witamin (witamina A, E, C) i minerałów (cynk, miedź, selen) powinny przeplatać każdy spożywany w ciągu dnia posiłek -podkreśla dietetyk Wrocław. Pełnią one ważną dla skóry funkcję, a mianowicie opóźniają procesy starzenia. Starzenie skóry jest bezpośrednio związane z utratą sprężystości i elastyczności skóry. W antyoksydanty bogate są warzywa i owoce. Każdego dnia powinnaś spożywać około 400-500g warzyw i 300g owoców, jeżeli chcesz zapewnić swojemu organizmowi prawidłowe nasycenie witaminami, minerałami oraz błonnikiem -podkreśla dietetyk z poradni Nutri-Med.


Według dietetyczki z gabinetu dietetycznego we Wrocławiu spośród antyoksydantów na szczególną uwagę zasługuje witamina E. Oprócz tego, że jest silnym przeciwutleniaczem poprawia nawilżenie i sprężystość skóry. Co ważniejsze przyspiesza tworzenie się włókien kolagenu i elastyny, a także wspomaga działanie innych witamin, poprawia krążenie i chroni przed nowotworami. Jej główne źródła pokarmowe, wymienia dietetyk Wrocław to: oleje roślinne, jajka, soja oraz ziarna i kiełki zbóż.


Witamina A poza właściwościami antyoksydacyjnymi poprawia koloryt skóry, wygładza skórę, zwiększa zawartość kolagenu oraz chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV - tłumaczy dietetyczka z wrocławskiego centrum dietetycznego Nutri-Med. Jedząc pomarańczowe owoce i warzywa i ciemnozielone warzywa spełnisz zapotrzebowanie na tą witaminę.


Kolejna witamina , która wspomaga produkcję kolagenu w skórze, a dodatkowo wzmacnia odporność i jest przeciwutleniaczem to witamina C -podkreśla dietetyk Wrocław. Podobnie do witaminy A jej bogatymi źródłami są warzywa i owoce.

Co jeszcze można dodać do diety? Dietetyk z Wrocławia odpowiada:

Miedź, to minerał, o którym rzadko się słyszy, ale jest ważny z punktu widzenia zdrowia i wyglądu skóry. Jego niedobór może prowadzić do nieprawidłowego tworzenia się kolagenu i elastyny oraz zmniejsza odporność organizmu na infekcje. Miedź bierze udział w utrzymaniu właściwego pH skóry, ma wpływ na koloryt skóry i włosów. Tak jak pozostałe antyoksydanty opóźnia procesy starzenia, Miedź jest szeroko rozpowszechniona w produktach spożywczych: nasiona roślin strączkowych, całe ziarno zbóż, orzechy, pieczarki, zielone warzywa, mięso, kakao, jabłka, śliwki, cytryna, agrest i miód.


Selen, to kolejny z grupy przeciwutleniaczy, który jest nazywany pierwiastkiem młodości -podkreśla dietetyk z poradni we Wrocławiu. Przynosi on również pozytywne skutki dla skóry, ponieważ pobudza jej sprężystość i elastyczność. Zawarty w kosmetykach usuwa przebarwienia. W selen są bogate kurczaki, ryby, jaja, mleko, pełne ziarno, kiełki pszenicy, pomidory, brokuły, seler, kapusta, ogórki, grzyby, cebula.


Dodatkowo niedobór jodu może prowadzić do szorstkości skóry - tłumaczy dietetyk z poradni we Wrocławiu. Biorąc pod uwagę, że panujący w Polsce klimat sprzyja niedoborom tego mikroelementu, należy zwiększyć spożycie ryb i owoców morza.


Natomiast wapń według dietetyka  ma właściwości wygładzania skóry i nadawania jej miękkości. Najlepiej przyswajalne źródła wapnia to mleko i jego przetwory oraz sardynki i szprotki.


Koenzym Q10 - o nim tez nie można zapomnieć uważa dietetyk z Wrocławia. To związek o podobnym działaniu jak witaminy, z tą różnicą, że organizm jest w stanie sam go syntetyzować. Przypisuje mu się rolę w redukowaniu wolnych rodników, które przyspieszają starzenie się skóry. Koenzym Q10 występuje w większości produktów roślinnych i zwierzęcych, ale w niewielki ilościach, stosunkowo dużo zawierają go makrele, łosoś i sardynki. Kobiety po 35. roku życia są szczególnie narażone na niedobory tego związku, dlatego powinny zadbać o racjonalne odżywianie i dodatkowo poprawiać kondycję skóry poprzez kosmetyki zawierające go w swoim składzie. 


Żeby mieć jędrną i pięknie wyglądającą skórę nie wolno zapominać o kwasach omega 3 i 6, które redukują tworzenie się „fałdek”, a także nadają skórze elastyczność, młody wygląd bez zmarszczek, bruzd, przebarwień i plam oraz poprawiają nawilżenie. Podstawowe źródła tych kwasów według dietetyka Nutri-Med Wrocław to: oleje roślinne, ryby i orzechy oraz siemię lniane.


Za jędrność skóry odpowiada oprócz odpowiedniej podaży składników odżywczych z dietą- prawidłowe nawodnienie organizmu. Nie tylko należy nawilżać skórę zewnętrznie przy pomocy kosmetyków, ale przede wszystkim od środka - tłumaczy dietetyczka z gabinetów dietetycznych Nutri-Med. Przeciętny człowiek powinien wypijać dziennie około 2 l płynów. Najlepiej nawadniającym płynem jest woda mineralna. Dodatkowo można pić soki warzywne i owocowe. Jednak należy podchodzić do nich ostrożnie, ponieważ często mogą mieć chemiczne dodatki i cukry, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie i powodować przyrost masy ciała. Soki można przygotowywać sobie samemu w domu. Spośród herbat według dietetyka najlepsze jakościowo są liściaste zielone, czerwone, białe, owocowe lub ziołowe.


Zielona herbata, to napój, który nawodni Twój organizm lepiej niż kawa czy czarna herbata, a dodatkowo ma pozytywny wpływ na zdrowie. W swoim składzie zawiera karoten, witaminę C, z grupy B, niacynę oraz makro- i mikroelementy. Jest bogata w flawonoidy, czyli naturalne związki o działaniu antyoksydacyjnym. Kupuj herbatę liściastą, ponieważ ekspresowe mają mniejszą wartość biologiczną.


Jędrności skóry nie sprzyja gwałtowny spadek masy ciała, ponieważ wtedy skóra staje się wiotka i może wyglądać nieestetycznie. Dlatego należy odchudzać się w sposób racjonalny i w tempie nie większym niż 1 kg tygodniowo. 


Dietetyk z Wrocławia przedstawia ogólne zalecenia zdrowego żywienia, które dostarczają wszystkich potrzebnych składników odżywczych potrzebnych do utrzymania dobrego zdrowia i pięknej, jędrnej skóry:

- jedz w regularnych 3-godzinnych odstępach czasu posiłki. Zaczynaj dzień od śniadania, a kolacji nie jedz później niż o 20:00,

- wprowadzaj do swojego menu produkty z pełnego ziarna, razowe pieczywo, brązowy ryż, ciemne makarony i grube kasze (np. gryczaną),

- każdy Twój posiłek powinien mieć w swoim składzie warzywa,

- jedz 1-2 owoce w ciągu dnia,

- na główny posiłek wybieraj chude mięsa, ale częściej ryby i owoce morza,

-chociaż 1 raz w tygodniu jedz nasiona roślin strączkowych: fasola, groch, soja, soczewica, ciecierzyca,

- każdego dnia jedz 2 porcje produktów mlecznych

- unikaj słodyczy, słonych przekąsek, żywności gotowej i fast- foodów.

- urozmaicaj swoje menu w nasiona dyni, słonecznika, sezamu oraz orzechy

- pamiętaj o płynach i aktywności fizycznej

Zapraszamy na konsultacje do gabinetów dietetycznych Nutri-Med we Wrocławiu oraz konsultacje online.