BLOG

Zespół przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego, potocznie nazywany SIBO, to według dietetyczki z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu dolegliwość coraz częściej spotykana w społeczeństwie. Nie jest to jednostka chorobowa poznana w pełni, wymaga stałej aktualizacji zaleceń oraz wskazań.

Czym dokładnie jest SIBO, jakie towarzyszą mu objawy oraz jak wygląda diagnostyka? Odpowiada dietetyk.

Szacuje się, że około 60% Polaków boryka się z podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi. Ten poważny problem stał się bowiem jednym z głównych czynników występowania chorób sercowo-naczyniowych, które z kolei wiodą prym jako główna przyczyna zgonów w naszym kraju, informuje dietetyczka z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu.

Co to jest cholesterol?

Majówka – czas wyjątkowo wyczekiwany przez każdego Polaka. Nie wyobrażamy sobie długiego majowego weekendu bez zapachu potraw przyrządzanych z grilla, na działce w gronie przyjaciół. Oprócz różnego rodzaju mięs królujących na polskich grillach warto wzbogacić menu w świeże warzywa, owoce a nawet ryby. Dzięki temu dostarczymy wiele cennych witamin i związków mineralnych, a przy tym być może odkryjemy nowe, ciekawe połączenia smakowe!

Dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu poleca przepisy na majówkowego grilla.

Wiosną rośliny budzą się do życia.  Wszyscy zyskujemy więcej energii, optymizmu i uśmiechu. W ogródkach i na straganach przybywa świeżych kolorowych warzyw – tak zwanych nowalijek, na które wszyscy mamy ochotę po długiej zimie – informuje dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.

Czy nowalijki są zdrowe?


24 kwietnia przypada na Europejski Dzień Śniadań.

To świetny czas, by przypomnieć jak ważnym śniadanie jest posiłkiem-stwierdza dietetyczka z wrocławskiej poradni Nutri-Med.

Wielkanoc kulinarnie to jajko, chrzan, bazie, pisanki, ale i mazurek!

W związku z tym, że wielkimi krokami zbliża się czas, gdy każda gospodyni rozpocznie przygotowania do świąt, dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu proponuje kilka inspiracji jak obniżyć kaloryczność świątecznych potraw.