BLOG

Jednym z najczęstszych niedoborów towarzyszącym Polakom jest niedobór witaminy D.

Wiąże się to między innymi z szerokością geograficzną, w której żyjemy, gdzie niestety słońca do syntezy witaminy D jest zbyt mało. W związku z tym zalecana jest suplementacja witaminy D przez cały rok w postaci tabletek, kapsułek, bądź kropelek.

Jakie korzyści dla organizmu niesie prawidłowe stężenie witaminy D oraz jakie są potencjalne zagrożenia w przypadku jej niedoboru? Na to pytanie odpowiada dietetyk Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu.

Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej jest zbiorem wszystkich grup produktów, które są usytuowane na grafice piramidy proporcjonalnie do tego, w jakiej ilości powinniśmy je spożywać w ciągu dnia.

Jest to przydatne, łatwe w zinterpretowaniu narzędzie opracowane przez specjalistów na podstawie najnowszych wyników badań służące do komponowania diety dla osób zdrowych. Stosowanie zasad zdrowego żywienia zmniejsza ryzyko występowania chorób cywilizacyjnych takich jak: cukrzyca typu 2, otyłość, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, dyslipidemia.

Jak czytać piramidę żywieniową?

Woda jest jednym z najważniejszych składników pokarmowych dla ludzi. Jest niezbędna do regulacji temperatury ciała, bierze czynny udział w utrzymaniu gospodarki wodno-elektrolitowej – tłumaczy dietetyk z poradni we Wrocławiu. Dzięki jej zawartości w płynach ustrojowych i tkankach możliwa jest dystrybucja składników pokarmowych, związków chemicznych oraz tlenu w organizmie.

Ile płynów powinniśmy wypić?

 W życiu każdego człowieka sen odgrywa niebagatelną rolę. O korzyściach płynących z prawidłowej ilości i jakości snu opowiada dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu.

             Dbając o właściwą higienę snu dajemy organizmowi solidny fundament do budowania zdrowego trybu życia, a co za tym idzie minimalizowanie ryzyka przewlekłego zmęczenia oraz stresu, który może się przeradzać w poważne choroby cywilizacyjne, ale tez rozdrażnienie, brak skupienia lub apatię. W dobie dzisiejszego pędu w zyciu codziennym oraz stresu towarzyszącego w ciągu dnia, higiena snu niestety schodzi na drugi plan- uważa dietetyczka z wrocławskiego centrum dietetycznego Nutri-Med.

Sezon przesilenia wiosennego jest co roku wyzwaniem dla naszego organizmu. By nie dopuścić do infekcji, czy przeziębienia czyhającego na każdym kroku, należy wyjątkowo w tym okresie dbać o odporność organizmu. Dietetycy Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu radzą po jakie produkty warto sięgać, przy  budowaniu tarczy ochronnej organizmu, szczególnie podczas wiosennego przesilenia.

Jakie produkty powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie? Dietetyk wymienia:

Czy Tłusty Czwartek zawsze musi być tłusty?

Tłusty Czwartek to ruchome i zazwyczaj najbardziej wyczekiwane święto w kalendarzu Polaków. Jego geneza sięga już czasów pogańskich, kiedy to świętowano koniec srogiej zimy i początek wiosny, która budzi wszystkie istoty do życia. Zajadano się wówczas tłustymi potrawami (niekoniecznie słodkimi) – zazwyczaj były to pączki nadziewane słoniną, mięsem lub boczkiem.