BLOG

Sezon jesienny kojarzy się nam z dynią. Czy mogą ją jeść osoby z cukrzycą lub insulinoopornością?

Dynia ma wyższy indeks glikemiczny, informuje  dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med, ale już wyjaśnia czy można wprowadzić dynię do jesiennego menu:

Jesienne zmęczenie dotyczy wielu osób. Krótsze dni, chłodniejsze poranki i mniej słońca wpływa na nasz nastrój depresyjnie. 

Jak sobie pomóc? Dietetyczka z Poradni Dietetycznej Nutri-Med  postara się doradzić, co uwzględnić w codziennym menu, aby poczuć przypływ energii i lepszego samopoczucia.

Owoce są ważnym składnikiem diety.  Według psychodietetyka z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu bywają kojarzone z przyjemnością i beztroską. Ich barwy zachęcają do kosztowania. Powinniśmy je smakować, ale w odpowiednich ilościach, jeśli nie chcemy mieć problemów ze zdrowiem – tłumaczy dietetyk z wrocławskiej Poradni Dietetycznej.

Za wprowadzenie ograniczeń przy konsumpcji owoców odpowiedzialny jest ich skład. Zbudowane są w większości z wody oraz węglowodanów (około 80% energii pochodzi właśnie z  tego makroskładnika)  w tym fruktozy.

W sezonie letnim warto korzystać z sezonowości przy wyborze produktów komponując swoją dietę, przekonuje dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu.

Obecnie przez cały rok mamy dostęp do większości warzyw i owoców, jednak pamiętajmy, że wybierając lokalne produkty w czasie ich zbiorów, mamy większą gwarancję ich jakości i smaku. Sezon letni może też być świetnym pretekstem do lżejszego jedzenia. Mamy do wyboru więcej warzyw i owoców i powinniśmy z tego korzystać.
Jak zatem komponować codzienne menu w okresie letnim?

Maślan sodu jest znany głównie pod nazwą kwasu masłowego. Czy warto go suplementować?

Dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu, który zajmuje się chorobami układu pokarmowego (IBS, SIBO, IMO),  przedstawi główne właściwości maślanu sodu.




Jogurty, kefiry, maślanki, czy zsiadłe mleko, to najbardziej popularne w Polsce mleczne napoje fermentowane, wymienia dietetyczka z Nutri-Med Wrocław Poradni Dietetycznej.
Do ich produkcji jest wykorzystywane mleko i specjalne szczepy bakterii, które przekształcają mleko w kwas mlekowy. Dzięki temu uzyskujemy produkty o charakterystycznym smaku, zapachu, konsystencji, a co najważniejsze, podkreśla dobry dietetyk Wrocław, ten proces zwiększa strawność produktów i nadaje korzystne wartości odżywcze i zdrowotne.

Co to są napoje fermentowane?