DIETETYK WROCŁAW ONLINE
PORADNIA DIETETYCZNA NUTRI-MED
WODOROWE TESTY ODDECHOWE|SIBO 

Dietetycy z wrocławskich gabinetów dietetycznych Nutri-Med to wyłącznie dietetycy z wyższym wykształceniem kierunkowym z zakresu dietetyki i psychodietetyki, z wieloletnim doświadczeniem, z pasją               i empatią, co gwarantuje najwyższy poziom usług.

Naszym największym sukcesem jest zadowolenie klientów, z którymi mamy przyjemności pracować od ponad 10 lat. Pomagamy pacjentom uzyskać założony cel układając indywidualne diety w: odchudzaniu, stabilizacji wagi, Hashimoto, insulinooporności. Pomagamy w zmianie nawyków żywieniowych oraz poprawie zdrowia, samopoczucia i wyników badań.
Wykonujemy precyzyjnie Wodorowe Testy Oddechowe w kierunku SIBO oraz nietolerancji laktozy lub fruktozy.
Zapraszamy do naszych gabinetów dietetycznych we Wrocławiu oraz na konsultacje z dietetykiem online.


JAK LECZYĆ SIBO WYJAŚNIA DIETETYK Z WROCŁAWIA?

Leczenie zespołu przerostu bakterii jelita cienkiego (SIBO) polega na odpowiedniej farmakoterapii, fitoterapii oraz na odpowiednio dobranej diecie, a nawet fizjoterapii. Prawidłowe, indywidualne dopasowanie diety do choroby jest niezbędne, by wspomóc pozostałe formy terapii SIBO. Bardzo istotne jest zwrócenie uwagi na czynniki, które wykazują szczególne nasilenie objawów u danej osoby. Istnieje wiele teorii na temat diety dla osób cierpiących na zespół rozrostu bakteryjnego -wyjaśnia dietetyczka.

W aktywnej fazie choroby, gdy przewód pokarmowy jest mocno podrażniony polecana jest dieta ograniczająca surowe warzywa i owoce, rośliny strączkowe oraz produkty mleczne zawierające laktozę - wymienia dietetyk z poradni we Wrocławiu. Ograniczeniu powinny również podlegać produkty z pełnego ziarna, nasiona, pestki, orzechy i inne zawierające duże ilości błonnika pokarmowego. Istotna jest również wielkość i częstotliwość posiłków. Dietetyk Wrocław uważa, że zalecane są mniejsze posiłki zjadane w mniejszych odstępach czasu (co ok.3h)

JAKĄ DIETĘ STOSOWAĆ W SIBO WYJAŚNIA DIETETYK Z PORADNI DIETETYCZNEJ NUTRI-MED WE WROCŁAWIU?

Dietetyk uważa, że jednym ze sposobem żywienia proponowanym w początkowej fazie choroby jest dieta SCD (specific carbohydrate diet – dieta specyficznych węglowodanów). Dieta ta pozwala na spożywanie nieprzetworzonych mięs, ryb, produktów nabiałowych bez laktozy (jeśli nie stwierdzono nietolerancji), niektórych warzyw, mocno dojrzałych owoców, produktów zawierających właściwości probiotyczne (kiszonki), orzechów, pestek, nasion - wyjaśnia dietetyk Nutri-Med z Wrocławia. Do grupy produktów, które należy wyeliminować podczas stosowania diety SCD należą: żywność przetworzona, wszystkie zboża i parazboża, ryż, produkty cukiernicze, słodycze, przetworzone wędliny, mięsa, podroby, produkty przechowywane w puszce, warzywa skrobiowe takie jak bataty, ziemniaki, pasternak, groszek i kakao oraz większość warzyw strączkowych.

Według dietetyka z gabientów dietetycznych Nutri-Med we Wrocławiu w kolejnym etapie choroby, po pojawieniu się poprawy w samopoczuciu, należy wprowadzić sposób żywienia, który będzie zapobiegał nawrotom SIBO oraz wspomoże układ pokarmowy w regeneracji po antybiotykoterapii. Jednym z proponowanych w tym okresie sposobów żywienia jest dieta low-FOODMAP, która ogranicza produkty fermentujące, czyli zawierające mono-, di-, oligosacharydy i polialkohole. Związki te ze względu na to, że są słabo wchłaniane w jelicie cienkim stają się pożywką dla bakterii, które bytują w jelicie cienkim (również tych nieprawidłowo zlokalizowanych) - tłumaczy dietetyk Nutri-Med Wrocław. Dieta ta eliminuje część produktów mlecznych takich jak mleko, kefir, maślanka i część serów; rośliny strączkowe, zboża: pszenica, jęczmień, pszenica; rośliny strączkowe; warzywa: cebula, czosnek, por, cykorię, koper włoski, buraki, kalafior, kapustę, brukselkę, brokuły, szparagi; owoce: jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie, jeżyny, brzoskwinie, śliwki, nektarynki, arbuzy, melony, mango, owoce suszone w większej ilości; grzyby; kakao, czekoladę; orzechy nerkowca, pistacje; syrop z agawy, syrop glukozowo-fruktozowy, miód, słodziki. Ze względu na eliminacyjny charakter diety i jej dużą restrykcję, należy jej przestrzegać przez 6-8 tygodni, a następnie stopniowo do diety stopniowo wprowadzać eliminowane produkty. Powinna temu towarzyszyć szczegółowa obserwacja, która pozwoli zaobserwować produkty, które mają szczególny wpływ na złe samopoczucie - podkreśla dietetyk z poradni dietetycznej we  Wrocławiu.

Innym sposobem żywienia proponowanym w drugim etapie choroby jest protokół dr Sibecker. Dieta ta dzieli produkty spożywcze na 4 kategorie pod względem stopnia fermentowania. W pierwszej z kolumn znajdują się te mało fermentujące, które można zjadać w dowolnej ilości, również można je dowolnie łączyć ze sobą. W drugiej produkty średnio fermentujące. Jeden z produktów tej kategorii można połączyć z dowolnymi produktami z pierwszej kolumny. Kolejna zawiera produkty wysoko fermentujące, które mogą być zjadane tylko okazjonalnie. Ostatnia kolumna to produkty zakazane. W kolumnach 2, 3 i 4 dieta nie podaje, jakie ilości podanych produktów spożywczych należy zjadać. Jedynie pierwsza grupa nie ma ograniczeń dotyczących w ilościach. Dlatego żywność z pozostałych kolumn należy zjadać w ograniczonych porcjach i obserwować, jakie ich ilości są tolerowane przez organizm danego człowieka. W tabelach nie znajdują się również żadne ze zbóż i parazbóż, ponieważ ten sposób żywienia jest oparty na diecie SCD. Posiłki powinny być zjadane w odstępach 3-4h. Podobnie jak w przypadku diety low-FODMAP, protokołu dr Sibecker nie powinno stosować się dłużej niż 2 miesiące, a po jej zakończeniu stopniowo należy wprowadzać eliminowane produkty - wyjaśnia dietetyczka z gabinetów dietetycznych Wrocław.

Według specjalisty z Nutri-Med we Wrocławiu istotne jest również prawidłowe dostosowanie antybiotykoterapii oraz fitoterapii do rodzaju SIBO, który jest zależny od rodzaju gazu produkowanego przez nieprawidłowe zlokalizowane bakterie jelita. Jeśli głównym gazem wydzielanym przez mikroorganizmy jest wodór, wówczas zwykle temu zaburzeniu towarzyszą biegunki, a w przypadku wydzielania metanu – zaparcia. Aby móc ocenić, który z gazów jest dominujący poleca się wykonanie oddechowych testów wodorowych i/lub oddechowych testów metanowo-wodorowych. Testy SIBO wodorowe można wykonać w Poradni Dietetycznej Nutri-Med Wrocław.
Jakie preparaty pomagają przy SIBO?
Dietetyk z Nutri-Med Wrocław obserwuje, że w przypadku diety dla osób z wodorową odmianą SIBO polecana jest fitoterapia berberyną, liściem oliwnym i oregano, w odmianie metanowej – allicyną znajdująca się w czosnku.

Ważnym elementem regeneracji jelit po antybiotykoterapii jest uszczelnienie jelit - podkreśla dietetyk Wrocław. Pomocne w tym procesie będzie suplementacja witaminą D, która pomaga przywrócić homeostazę i stan zapalny w jelitach, witamina A i kwarceryna. Natomiast do lepszej regeneracji enterocytów (głównych komórek budujących błonę śluzową jelita) można wykorzystać karnozynę cynową oraz l-glutaminę.

Podsumowując propozycję dietetyka z poradni dietetycznej we Wrocławiu dieta dla osób chorujących na zespół przerostu bakteryjnego, tzw. SIBO powinna być dostosowana do etapu choroby oraz samopoczucia danej osoby. Proponowane diety są tylko propozycjami żywienia, które mogą pomóc w identyfikacji produktów, które nasilają problemy zdrowotne danej osoby. Dopasowanie sposobu żywienia u osób z SIBO zawsze powinno być indywidualnie dobrane na podstawie stopniowego wprowadzania produktów wcześniej eliminowanych - podkreśla dietetyk z Wrocławia.

                                   Oferta Poradni Dietetycznej NUTRI-MED we Wrocławiu i dietetyka online
Dietetyk z wrocławskiej Poradni Dietetyczne Nutri-Med prowadzi konsultacje online oraz porady i konsultacje dietetyczne w gabinetach dietetycznych we Wrocławiu w zakresie zdrowej diety i odchudzania. Przeprowadzamy testy SIBO, Wodorowe Testy Oddechowe badające nietolerancje np. laktozy lub fruktozy, badania składu mikrobiomu jelit Gut Flora oraz nietolerancji pokarmowej Food Detective. Zapraszamy!

                                                                                                                        Skorzystaj z naszych usług i oferty!

PROGRAMY ŻYWIENIOWE REGULUJĄCE MASĘ CIAŁA
PROGRAMY ŻYWIENIOWE DLA DZIECI
PROGRAMY ŻYWIENIOWE DLA KOBIET W CIĄŻY I PO CIĄŻY
DIETA W CHOROBACH TARCZYCY I HASHIMOTO
DIETA ZWIĘKSZAJĄCA PŁODNOŚĆ
DIETA W INSULINOOPORNOŚCI
WARSZTATY I WYKŁADY ŻYWIENIOWE
WODOROWE TESTY ODDECHOWE
TESTY FOOD DETECTIVE
TESTY GUTFLORA
ZABIEGI NUTRI-MED ESTETICA
NUTRI-MED Edukacja

DLACZEGO MY?

14350

Pacjentów

11

Lat na rynku

4445

Programów żywieniowych

140

Warsztatów i wykładów

984

Wykonanych testów

55

Szkoleń

Poznaj naszych Specjalistów

Magdalena Maławska
Doradca żywieniowy
Aleksandra Miłkowska
dietetyk
Monika Bronkowska
doradca żywieniowy,
Katarzyna Bracka (Łacina)
Doradca żywieniowy
Tomasz Węcławowicz
Trener personalny
AGNIESZKA FOK
Psychoterapeuta
Dominik Kopacki
FIZJOTERPEUTA
Slider
METAMORFOZY NASZYCH KLIENTÓW
SUKCESY KLIENTÓW
ZDROWY PREZENT

Partnerzy Nutri-Med

Slider