DIETETYK WROCŁAW ONLINE
PORADNIA DIETETYCZNA NUTRI-MED
WODOROWE TESTY ODDECHOWE|SIBO 

Dietetycy z wrocławskich gabinetów dietetycznych Nutri-Med to wyłącznie dietetycy z wyższym wykształceniem kierunkowym z zakresu dietetyki i psychodietetyki, z wieloletnim doświadczeniem, z pasją               i empatią, co gwarantuje najwyższy poziom usług.

Naszym największym sukcesem jest zadowolenie klientów, z którymi mamy przyjemności pracować od ponad 10 lat. Pomagamy pacjentom uzyskać założony cel układając indywidualne diety w: odchudzaniu, stabilizacji wagi, Hashimoto, insulinooporności. Pomagamy w zmianie nawyków żywieniowych oraz poprawie zdrowia, samopoczucia i wyników badań.
Wykonujemy precyzyjnie Wodorowe Testy Oddechowe w kierunku SIBO oraz nietolerancji laktozy lub fruktozy.
Zapraszamy do naszych gabinetów dietetycznych we Wrocławiu oraz na konsultacje z dietetykiem online.


Według dietetyka z Wrocławia w terapii tej choroby poza stosowanymi lekami bardzo istotne jest wprowadzenie zdrowego trybu życia – redukcji stresu, włączenia aktywności fizycznej i przede wszystkim odpowiedniej diety.

Osoby chorujące na Hashimoto obowiązują podstawowe zasady zdrowego żywienia - uważa dietetyk Nutri-Med Wrocław. Posiłki powinny być spożywane regularnie, co 3-4 godziny, należy wykluczyć żywność wysokoprzetworzoną i zadbać o odpowiednie nawodnienie ( ok 1,5-2,5 litra dziennie – woda, zielona herbata, ziołowe napary – w zależności między innymi od masy ciała i pory roku).

KALORYCZNOŚĆ DIETY W HASHIMOTO

Dietetyk podkreśla, że hormony tarczycy są podstawowym regulatorem tempa metabolizmu. Obserwuje się, że przy niedoczynności tarczycy obniżenie całkowitej przemiany materii może sięgać nawet 50%. Powoduje to wzrost wagi, nawet przy odpowiedniej ilości spożywanych kalorii. Jednak nie zaleca się drastycznych restrykcji kalorycznych, ponieważ może to dodatkowo spowolnić metabolizm. Podaż energii powinna być dobrana indywidualnie w zależności od wieku, płci, stanu fizjologicznego, masy ciała i aktywności fizycznej - tłumaczy dietetyczka z Wrocławia.

BIAŁKO W DIECIE CHORYCH NA HASHIMOTO

Spożycie białka powinna być większa niż u zdrowych osób uważa dietetyk z poradni we Wrocławiu. Jest ono szczególnie ważne, ponieważ bierze udział w syntezie hormonów tarczycy i przyspiesza pośrednio metabolizm. Polecane jest przede wszystkim białko pełnowartościowe: chude mięsa, ryby, niskotłuszczowe produkty mleczne, jaja. Częściowo może być również zastępowane białkiem roślinnym - z nasion roślin strączkowych (fasola, groszek, soczewica, ciecierzyca).

ZNACZENIE TŁUSZCZÓW

Dietetyk sądzi, że nie należy ograniczać w diecie tłuszczów, natomiast ważne jest zwrócenie uwagi na jego źródła. Korzystnie na aktywność tarczycy wpływają kwasy tłuszczowe nienasycone zawarte w olejach rybich oraz oleju rzepakowym i lnianym. Dodatkowo kwasy omega-3 zawarte w tłustych rybach morskich (łosoś, makrela, tuńczyk, szprotka, sardynka) zwiększają aktywność osi podwzgórzowo-przysadkowo-tarczycowej. Natomiast negatywnie działają kwasy tłuszczowe nasycone: olej słonecznikowy i palmowy, należałoby wykluczyć je z diety.

JAKIE WĘGLOWODANY WYBRAĆ?

Pacjenci cierpiący na Hashimoto powinni ograniczyć węglowodany łatwoprzyswajalne, a więc przede wszystkim produkty pszenne - pieczywo i makarony, kaszę manną, płatki kukurydziane, biały ryż, wszelkiego rodzaju wyroby cukiernicze – pączki, drożdżówki oraz słodycze i słodkie napoje - wymienia dietetyk z poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu. Przy wyborze produktów zbożowych dobrze jest kierować się indeksem glikemicznym i wybierać produkty z niskim indeksem. Według dietetyczki polecane będą: pieczywo razowe lub pełnoziarniste, ciemne makarony, kasza gryczana, pęczak, jaglana, płatki owsiane górskie. Produkty te dostarczą także błonnika pokarmowego, który będzie pomocny przy zaparciach, często występujących u chorujących na Hashimoto.

CZY WOLNO JEŚĆ GLUTEN?

Nie ma podstaw do wykluczania glutenu u każdego pacjenta chorującego na Hashimoto, jedynie u osób ze współistniejącą celiakią lub nietolerancją glutenu, do czego niezbędne są badania uważa dietetyk z wrocławskiej poradni dietetycznej. Należy mieć na uwadze fakt, że dieta bezglutenowa może wiązać się z ryzykiem niedoborów takich pierwiastków jak wapń, magnez i witaminy z grupy B, a często jest także związana z wysokim indeksem glikemicznym diety.

NABIAŁ W DIECIE W HASHIMOTO

U ok 70 % pacjentów chorujących na Hashimoto stwierdzono współistnieją nietolerancję laktozy (można sprawdzić czy osoba taką nietolerancję posiada wykonując bezinwazyjne Wodorowe Testy Oddechowe - WTO w kierunku laktozy w poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu https://www.nutri-med.pl/cennik/wodorowe-testy-oddechowe-nietolerancje ). W przypadku nietolerancji laktozy należy wykluczyć ją z diety, ponieważ może wtedy powodować zaburzenie wchłaniania leków i składników odżywczych oraz dyskomfort.

FLORA BAKTERYJNA

Około 20% przemian hormonów tarczycy zachodzi w jelitach, dlatego nieprawidłowy skład flory bakteryjnej jelit może powodować zaburzenia w tym procesie, uważa dietetyk z Wrocławia. Warto włączyć do diety produkty fermentowane i kiszonki oraz rozważyć suplementację odpowiednimi probiotykami.

Pierwiastki szczególnie istotne w diecie według dietetyka z gabinetów dietetycznych Nutri-Med we Wrocławiu:

Jod – niezbędny do syntezy hormonów tarczycy, jego niedobór powoduje spadek poziomu hormonów tarczycy, wzrost TSH i powiększenie wola tarczycowego. Źródła jodu to ryby i skorupiaki, nabiał oraz jaja.

Selen – jest konieczny do przemian hormonów tarczycy, a także do syntezy związków o właściwościach antyoksydacyjnych, chroniących tarczycę. Niedobór selenu może mieć udział w rozwoju Hashimoto oraz pogarszać stan choroby. Selenu dostarczą orzechy brazylijskie, ryby i skorupiaki, nabiał, jaja.

Żelazo – wchodzi w skład tyreoperoksydazy tarczycowej (TPO). Źródłem najlepiej przyswajalnego żelaza jest mięso i żółtka jaj, dla osób na diecie wegetariańskiej poleca się nasiona roślin strączkowych oraz pestki dyni i orzechy.

Cynk – wchodzi w skład białek receptorowych hormonu tarczycowego T3. Cynk znajdziemy w mięsie, zarodkach pszennych, orzechach, nasionach i kakao.

Witamina D – około 83% chorujących a Hashimoto ma niedobory tej witaminy, w takim wypadku zaleca się jej suplementację. Ze źródeł pokarmowych witaminy D dostarczą ryby i jaja.

Witamina B12 – obserwuje się zależność między wysyceniem organizmu tą witaminą a przebiegiem choroby. Jej dobrym źródłem są mięso, ryby i jaja.

Witamina C – odpowiada za syntezę tyrozyny – T4. Bardzo dobrym źródłem tej witaminy będą m.in. drobne owoce jagodowe (truskawki, maliny, czarna porzeczka, jagody), natka pietruszki, papryka.

SUBSTANCJE GOITROGENNE - WOLOTWÓRCZE

Goitrogeny są to związki antyodżywcze, które wiążą się z jodem i hamują syntezę hormonów tarczycy - tłumaczy dietetyk Wrocław. Obróbka termiczna obniża zawartość tych związków do około 30%. Goitrogeny znajdziemy w takich roślinach jak: brokuł, brukselka, kalafior, jarmuż, gorczyca, rzodkiew, kalarepa, orzechy ziemne, soja i tofu.

SOJA, ZIELONA HERBATA, CZARNUSZKA

Białko sojowe przy niedoczynności tarczycy zmniejsza wchłanianie lewotyroksyny i może powodować konieczność zwiększenia dawki leku - ostrzega dietetyczka z Wrocławia.

Wysokie spożycie zielonej herbaty może hamować funkcje tarczycy.

Czarnuszka może łagodzić objawy choroby Hashimoto, korzystnie wpływać na funkcjonowanie tarczycy i parametry antropometryczne pacjentów - wyjaśnia dietetyk.

PRODUKTY PRZECIWZAPALNE I PROZAPALNE

Choroba Hashimoto, jako choroba autoimmunologiczna, wiąże się z przewlekłym stanem zapalnym w organizmie. Warto zadbać o to, aby w diecie znajdowało się jak najwięcej związków o właściwościach przeciwzapalnych, a ograniczyć związki pozapalne - uważa dietetyk z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med.

- produkty o właściwościach przeciwzapalnych: ryby morskie, olej lniany, orzechy włoskie, antyoksydanty – herbata, owoce jagodowe, cytrusowe, czosnek i cebula, przyprawy i zioła –(mbir, kurkuma, rozmaryn, gałka muszkatołowa, orzechy);

- produkty o właściwościach pozapalnych: tłuste produkty nabiałowe, tłuste mięsa, olej słonecznikowy, kukurydziany, produkty o wysokim indeksie glikemicznym.

Włączenie właściwego sposobu żywienia jest bardzo istotnym elementem terapii twierdzi dietetyk z poradni dietetyczne we Wrocławiu. Jednak należy mieć na uwadze, że nie istnieje uniwersalna dieta w chorobie Hashimoto. Postępowanie dietetyczne powinno być dobierane indywidualnie na podstawie wyników badań oraz wywiadu zdrowotnego i żywieniowego. Dieta musi być dostosowana nie tylko do potrzeb pacjenta, ale również do jego preferencji, tylko wtedy będzie z łatwością przestrzegana.

Zapraszamy na konsultacje w gabinetach dietetycznych Nutri-Med we Wrocławiu oraz konsultacje online.

                                   Oferta Poradni Dietetycznej NUTRI-MED we Wrocławiu i dietetyka online
Dietetyk z wrocławskiej Poradni Dietetyczne Nutri-Med prowadzi konsultacje online oraz porady i konsultacje dietetyczne w gabinetach dietetycznych we Wrocławiu w zakresie zdrowej diety i odchudzania. Przeprowadzamy testy SIBO, Wodorowe Testy Oddechowe badające nietolerancje np. laktozy lub fruktozy, badania składu mikrobiomu jelit Gut Flora oraz nietolerancji pokarmowej Food Detective. Zapraszamy!

                                                                                                                        Skorzystaj z naszych usług i oferty!

PROGRAMY ŻYWIENIOWE REGULUJĄCE MASĘ CIAŁA
PROGRAMY ŻYWIENIOWE DLA DZIECI
PROGRAMY ŻYWIENIOWE DLA KOBIET W CIĄŻY I PO CIĄŻY
DIETA W CHOROBACH TARCZYCY I HASHIMOTO
DIETA ZWIĘKSZAJĄCA PŁODNOŚĆ
DIETA W INSULINOOPORNOŚCI
WARSZTATY I WYKŁADY ŻYWIENIOWE
WODOROWE TESTY ODDECHOWE
TESTY FOOD DETECTIVE
TESTY GUTFLORA
ZABIEGI NUTRI-MED ESTETICA
NUTRI-MED Edukacja

DLACZEGO MY?

14350

Pacjentów

11

Lat na rynku

4445

Programów żywieniowych

140

Warsztatów i wykładów

984

Wykonanych testów

55

Szkoleń

Poznaj naszych Specjalistów

Magdalena Maławska
Doradca żywieniowy
Aleksandra Miłkowska
dietetyk
Monika Bronkowska
doradca żywieniowy,
Katarzyna Bracka (Łacina)
Doradca żywieniowy
Tomasz Węcławowicz
Trener personalny
AGNIESZKA FOK
Psychoterapeuta
Dominik Kopacki
FIZJOTERPEUTA
Slider
METAMORFOZY NASZYCH KLIENTÓW
SUKCESY KLIENTÓW
ZDROWY PREZENT

Partnerzy Nutri-Med

Slider