DIETETYK WROCŁAW ONLINE
PORADNIA DIETETYCZNA NUTRI-MED
WODOROWE TESTY ODDECHOWE|SIBO 

Dietetycy z wrocławskich gabinetów dietetycznych Nutri-Med to wyłącznie dietetycy z wyższym wykształceniem kierunkowym z zakresu dietetyki i psychodietetyki, z wieloletnim doświadczeniem, z pasją               i empatią, co gwarantuje najwyższy poziom usług.

Naszym największym sukcesem jest zadowolenie klientów, z którymi mamy przyjemności pracować od ponad 10 lat. Pomagamy pacjentom uzyskać założony cel układając indywidualne diety w: odchudzaniu, stabilizacji wagi, Hashimoto, insulinooporności. Pomagamy w zmianie nawyków żywieniowych oraz poprawie zdrowia, samopoczucia i wyników badań.
Wykonujemy precyzyjnie Wodorowe Testy Oddechowe w kierunku SIBO oraz nietolerancji laktozy lub fruktozy.
Zapraszamy do naszych gabinetów dietetycznych we Wrocławiu oraz na konsultacje z dietetykiem online.


Dynia pełna zdrowia i witamin - Dietetyk Wrocław

WARZYWO O WIELU „TWARZACH”

Nikomu nie trzeba przedstawiać pomarańczowej odmiany dyni, mówi dietetyk Wrocław. Najpopularniejsza w kuchni polskiej, o słodkim miąższu, jest idealna do smażenia, pieczenia, marynowania i gotowania. Zupa z tej właśnie odmiany wypada znakomicie. Sam możesz się o tym przekonać.Dietetyk z Wrocławia zachęca do przygotowania niezbędnych składników i ugotowania to znakomitego dania.

Muscat de Provence to inna odmiana dyni, tłumaczy dietetyk, którą też warto spróbować. Charakteryzuje się intensywnie pomarańczowym-czerwonym miąższem. Znakomicie nadaje się do placków i potraw makaronowych.
Delikatnie orzechowym i kremowym smakiem może pochwalić się dynia Hokkaido - podkreśla dietetyczka z poradni dietetycznej we Wrocławiu.

Jakie jeszcze są odmiany dyni?

Inne odmiany dyni to makaronowa (delikatna w smaku, po ugotowaniu rozpada się na makaronowe pasemka) i piżmowa (słodka, o orzechowej nucie, doskonała do zup, zapiekanek, chlebów i ciast).

Bogate i zdrowe wnętrze dyni

Dynia to przede wszystkim smakowity miąższ, który ma w sobie samo zdrowie - wyjaśnia dietetyk z wrocławskiej poradni Nutri-Med. Jest bogaty w beta-karoten, witaminy z grupy B i C, a także takie pierwiastki jak wapń, żelazo, magnez i fosfor.

To pestka!

Może się wydawać, że pestki są bez znaczenia. Nie w przypadku dyni - uważa dietetyk z gabinetów dietetycznych we Wrocławiu. Obfitują w duże ilości cynku. Ten ma wiele zalet m.in. wpływa pozytywnie na cerę. Dyniowe pestki to także witaminy z grupy B, niacyna i fitosterole, które chronią przed miażdżycą. Dietetyk Wrocław proponuje wzbogacać swoje codziennie menu w pestki dyni, dosypując je do sałatek, ciast i chleba.

Nie zapomnij o oleju z nasion

Według dietetyka z poradni we Wrocławiu z pestek dyni da się wycisnąć coś więcej, a mianowicie olej, który też obfituje w wiele składników przydatnych naszemu organizmowi. Pamiętaj jednak, by nie używać go do smażenia, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury tworzy szkodliwe związki. Dyniowy olej bogaty jest w kwasy omega-3 i omega-6. Potrzebujemy ich do budowy błon komórkowych, a ponadto pomagają nam w koncentracji, chłonięciu wiedzy i poprawie pamięci. Olej to także witamina młodości i płodności, czyli witamina E. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu skóry, włosów i paznokci.

Na zdrowie!

PRZEPISY NA DANIA Z DYNI opracowane przez dietetyków z poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu:

Pyszna zupa z dyni [3 porcje]- 400g miąższu z dyni, dwa pomidory, włoszczyzna, cebula, 2-3 szklanki bulionu warzywnego, łyżeczka masła, sól i pieprz. Masło podsmaż na patelni z drobno posiekaną cebulką. Oprósz ją solą i pieprzem. Przełóż do garnka i zalej bulionem. Dodaj pokrojone pomidory, dynię oraz włoszczyznę. Gotuj do miękkości. Następnie zmiksuj i dopraw do smaku. Gotową zupę można zabielić jogurtem naturalnym.

Zupa dyniowa z imbirem i sokiem z pomarańczy z grzankami czosnkowymi [2 porcje] – 400g dyni umyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Na płaskiej łyżeczce masła delikatnie podsmażyć łyżeczkę startego imbiru, dorzucić posoloną dynię i chwilkę smażyć. Następnie dodać soku wyciśniętego z ½ pomarańczy oraz dodać bulion warzywny tak, by przykrył dynię. Gotować, aż dynia zmięknie, dodać 100g serka śmietankowego i zmiksować blenderem na krem. Zupę doprawić imbirem w proszku i solą. Gotowe danie posypać łyżką płatków migdałowych oraz podawać z grzankami z 1 kromki chleba żytniego z czosnkiem.

Placki z dyni z fetą [1 porcja] - 250g dyni, łyżka maki razowej, jajko, 50g sera feta, 1-2 łyżki posiekanego koperku, sól, pieprz, olej do smażenia – 2 łyżki, 2 łyżki posiekanych pestek dyni. Sposób przyrządzania: Dynie obrać, oczyścić z pestek. Miąższ pokroić w większe kawałki, oprószyć sola, odstawić na 30 min. Ser pokroić w kostkę. Kawałki dyni osuszyć, zetrzeć na tarce, przełożyć do miski. Dodać mąkę, polowe sera, 2 łyżki koperku, wbić jajko, wyrobić na jednolita masę. Przyprawić do smaku sola i pieprzem. Olej rozgrzać na patelni. Łyżka wkładać porcje masy dyniowo-serowej. Placki smażyć z obu stron na zloty kolor. Placki trzymać w cieple. Przed podaniem posypać pestkami dyni, pozostałym koperkiem i serem

Muffinki dyniowo-pomarańczowe z musem śliwkowym [12 sztuk] - 300 g pieczonej dyni, 1 świeża pomarańcza, 100 ml mleka, 100 g masła, 2 jajka, 250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 150 g cukru, 1 budyń śmietankowy (w proszku), ½ słoiczka powideł śliwkowych. Przygotowanie:Upiec dynię. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć sok (odmierzyć 50 ml soku).Upieczoną dynię zmiksować blenderem z mlekiem i sokiem z pomarańczy na gładki mus.Roztopić masło w misce, ostudzić i roztrzepać rózgą z jajkami oraz skórką z pomarańczy. Dodać mus dyniowy i wymieszać rózgą.Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, i proszek budyniowy, wymieszać.Do suchych składników dodać mokre i wymieszać (delikatnie i powoli łyżką, tylko do pierwszego połączenia się składników w jednolite ciasto bez widocznej białej mąki).Nałożyć równe porcje ciasta do papilotek, na środku położyć pełną łyżeczkę powideł, częściowo zagłębiając łyżeczkę w masę. Cienkim patyczkiem zrobić "ósemkę" rozprowadzając mus w fantazyjny wzorek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 - 30 minut do suchego patyczka. WSKAZÓWKI * jak upiec dynię: dynię umyć i pokroić na około 6 części, usunąć pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż dynia będzie miękka. Łyżką wydrążyć miąższ z upieczonej dyni i zmiksować go blenderem na gładkie purée (nie trzeba odciskać). Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę można zamrozić na później.

Kurczak pieczony z dynią [2 porcje]- 200g kurczaka, 200g dyni, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, bazylia, majeranek, oregano. Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Dynię pokroić na kawałki, obrać ze skórki. Kurczaka i dynię posmarować oliwą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oprószyć solą i pieprzem. Kurczaka dodatkowo oprószyć ziołami. Formę żaroodporną posmarować odrobiną oliwy, ułożyć w niej kurczaka a pomiędzy nim kawałki dyni. Piec 45 min w 180st.

Dietetyk z poradni Nutri-Med we Wrocławiu zachęca do spróbowania różnych gatunków dyni i przyrządzenia pysznych potraw.

                                   Oferta Poradni Dietetycznej NUTRI-MED we Wrocławiu i dietetyka online
Dietetyk z wrocławskiej Poradni Dietetyczne Nutri-Med prowadzi konsultacje online oraz porady i konsultacje dietetyczne w gabinetach dietetycznych we Wrocławiu w zakresie zdrowej diety i odchudzania. Przeprowadzamy testy SIBO, Wodorowe Testy Oddechowe badające nietolerancje np. laktozy lub fruktozy, badania składu mikrobiomu jelit Gut Flora oraz nietolerancji pokarmowej Food Detective. Zapraszamy!

                                                                                                                        Skorzystaj z naszych usług i oferty!

PROGRAMY ŻYWIENIOWE REGULUJĄCE MASĘ CIAŁA
PROGRAMY ŻYWIENIOWE DLA DZIECI
PROGRAMY ŻYWIENIOWE DLA KOBIET W CIĄŻY I PO CIĄŻY
DIETA W CHOROBACH TARCZYCY I HASHIMOTO
DIETA ZWIĘKSZAJĄCA PŁODNOŚĆ
DIETA W INSULINOOPORNOŚCI
WARSZTATY I WYKŁADY ŻYWIENIOWE
WODOROWE TESTY ODDECHOWE
TESTY FOOD DETECTIVE
TESTY GUTFLORA
ZABIEGI NUTRI-MED ESTETICA
NUTRI-MED Edukacja

DLACZEGO MY?

14350

Pacjentów

11

Lat na rynku

4445

Programów żywieniowych

140

Warsztatów i wykładów

984

Wykonanych testów

55

Szkoleń

Poznaj naszych Specjalistów

Magdalena Maławska
Doradca żywieniowy
Aleksandra Miłkowska
dietetyk
Monika Bronkowska
doradca żywieniowy,
Katarzyna Bracka (Łacina)
Doradca żywieniowy
Tomasz Węcławowicz
Trener personalny
AGNIESZKA FOK
Psychoterapeuta
Dominik Kopacki
FIZJOTERPEUTA
Slider
METAMORFOZY NASZYCH KLIENTÓW
SUKCESY KLIENTÓW
ZDROWY PREZENT

Partnerzy Nutri-Med

Slider