DIETETYK WROCŁAW ONLINE
PORADNIA DIETETYCZNA NUTRI-MED
WODOROWE TESTY ODDECHOWE|SIBO 

Dietetycy z wrocławskich gabinetów dietetycznych Nutri-Med to wyłącznie dietetycy z wyższym wykształceniem kierunkowym z zakresu dietetyki i psychodietetyki, z wieloletnim doświadczeniem, z pasją               i empatią, co gwarantuje najwyższy poziom usług.

Naszym największym sukcesem jest zadowolenie klientów, z którymi mamy przyjemności pracować od ponad 10 lat. Pomagamy pacjentom uzyskać założony cel układając indywidualne diety w: odchudzaniu, stabilizacji wagi, Hashimoto, insulinooporności. Pomagamy w zmianie nawyków żywieniowych oraz poprawie zdrowia, samopoczucia i wyników badań.
Wykonujemy precyzyjnie Wodorowe Testy Oddechowe w kierunku SIBO oraz nietolerancji laktozy lub fruktozy.
Zapraszamy do naszych gabinetów dietetycznych we Wrocławiu oraz na konsultacje z dietetykiem online.


WIGILIA:

Nie oznacza, że musisz rezygnować ze wszystkich swoich ulubionych potraw. Spróbuj je, ale z umiarem. Nie spiesz się, dokładnie gryź i żuj każdy kęs. Pij dużo wody i niesłodzonych herbat.

ZASTOSUJ ZASADY:

W sumie ilość zjedzonych potraw nie powinna przekroczyć wewnętrznego rantu Twojego talerza – przypomina dietetyk. Pamiętaj, że jutro tez możesz zjeść to danie, które chciałbyś zjeść na dokładkę.

Na talerz nakładaj tylko raz i jedzenie zaczynaj od rzeczy, które najbardziej lubisz, (łatwiej jest zrezygnować z potraw, które mniej lubimy, a już jesteśmy najedzeni). Pamiętaj, że najwięcej powinno być warzyw i ryb.

Co jeszcze możemy zrobić, żeby nie przytyć podczas Świąt według dietetyczki z Poradni we Wrocławiu?

- rezygnuj z  dodatków typu ziemniaki, kluski, sos, czy pieczywo, co pozwoli na zaoszczędzenie wielu kilokalorii;

- nakładaj małe porcje, jedz połowę mniej niż zazwyczaj, regularnie, co 3 godziny, ruszaj się;

- ograniczaj słodycze do 1 porcji dziennie w okresie świątecznym. Może to być kilka sztuk małych pierniczków, ciasteczek lub mały kawałek ciasta.

- ruszaj się;


A może zastosuj zamienniki podczas przygotowania świątecznych potraw?

Poniższa tabela pokazuje jak w prosty sposób uczynić potrawy zdrowszymi i zarazem mniej kalorycznymi:

Tradycyjnie

Wersja “fit”

Śmietana (łyżka 18%tł – 46 kcal, majonez (łyżka 166 kcal)

Jogurt naturalny (łyżka 15 kcal)/ grecki (łyżka 29 kcal)

Masło, smalec, margaryna – tłuszcze nasycone, trans w margarynie

Oliwa z oliwek, olej rzepakowy – prozdrowotne nienasycone kwasy tłuszczowe

Cukier biały

stewia, ksylitol, erytrol - naturalne słodziki

Mąka pszenna

Przynajmniej częściowo można zamienić na mąkę pełnoziarnistą lub żytnią – więcej błonnika i witamin

Barszcz (ok. 230 kcal/porcja)

Nie dosładzaj. Więcej barszczu niż uszek J

Zupa grzybowa (ok. 100 kcal/1 porcja)

Zrezygnuj z zasmażki (1 łyżka mąki ok. 41 kcal)

Podsmażane pierogi z cebulką
(1 łyżka oliwy/oleju ma ok. 90 kcal)

Pierogi gotowane

Smażona ryba w panierce (ok. 300 kcal w porcji)

Ryba pieczona w ziołach lub migdałach z piekarnika (ok. 150 kcal/ 1 porcja)

Śledzie

Nie zalewaj ich olejem tylko jogurtem naturalny lub greckim, a zaoszczędzisz blisko 100 kcal

Grzyby suszone

Zamień częściowo pieczarkami, a danie będzie lżej strawne

Tradycyjne kotlety schabowe

Schab pieczony bez tłuszczu, we własnym sosie i przyprawach (zaoszczędzisz ok. 150 kcal)

Sosy obiadowe

Najlepiej ich unikać lub bazować na jogurcie naturalnym

Ciasta, pierniki, ciasteczka.

Daj połowę mniej cukru niż w przepisie, zamiast lukru posyp cukrem pudrem, dodaj mniej bakalii i orzechów niż w przepisie – są bardzo kaloryczne. Polecane: drożdżowe, piernik, biszkopt z galaretką i świeżymi owocami.

Słodkie napoje, soki, słodzona kawa, herbaty

Woda lub kompotu z suszu

 

Nie masz pomysłu na świąteczne dania?

Dietetyk z wrocławskiej  Poradni Dietetyczne Nutri-Med przygotował kilka przepisów na Wigilijne potrawy:

Sałatka śledziowa z jajkiem [2-3 porcje]: 2 filety śledziowe,  1 jajka na twardo, kawałek pora, 1/2 jabłka, 1 ogórek kiszony, 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, pieprz do smaku. Śledzie odsączyć na sicie z zalewy, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na cienkie paseczki. Jajka ugotowane na twardo wystudzić i obrać ze skorupek, posiekać tak samo jak jabłko, ogórki i pora, wymieszać w salaterce, połączyć z jogurtem naturalnym, doprawić do smaku pieprzem, wymieszać, schłodzić w lodówce minimum 2-3 godziny aby smaki się „przegryzły”. [Całość: 589 kcal, 49g białka, 37 g tłuszczu, 13g węglowodanów]

Schab w sosie borowikowym [4 porcje]: 600 g schabu bez kości, 250 g mrożonych borowików (lub garść suszonych), 1 łyżka oliwy, 1 łyżka masła, 3 cebule dymki, 3 ząbki czosnku, 500 ml bulionu, 150g jogurtu typu islandzkiego Skyrr, 50 ml śmietany 18%, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, pieprz, papryka słodka. Jeżeli używasz suszonych borowików namocz je wieczór wcześniej w dwóch szklankach zimnej wody. Do przygotowania bulionu warto użyć wody z namaczania borowików. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzej oliwę i masło, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Całość zalej gorącym bulionem, dodaj przyprawy i zagotuj. Schab pokrój na ok. 1 cm plasterki i włóż do gotującego się wywaru. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego, gotuj całość pod przykryciem przez około 1 godzinę. W międzyczasie 2 razy przewróć mięso. Pod koniec gotowania dodaj grzyby. Całość gotuj bez przykrycia przez około 10 minut. Jogurt wymieszaj ze śmietaną, dodaj chochelkę sosu i wymiesza. Dolej do wywaru i gotuj jeszcze 5 minut bez przykrycia. Na koniec całość posyp natką pietruszki. [całość: 1263 kcal, 170g białka, 59 g tłuszczu, 23g węglowodanów. 1 porcja: 315 kcal, 42,5g białka, 15g tłuszczu, 6g węglowodanów]

Pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem, czosnkiem i fetą [22 duże sztuki]: Na ciasto: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej + mąka do podsypywania, 180 ml bardzo cieplej wody, 1 łyżka suszonego tymianku, 1 łyżeczka oliwy. Na wypełnienie: 500 g mrożonego szpinaku, 5 dużych ząbków czosnku, 30 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu, 80 g chudego, mielonego twarogu, 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu. Rozpoczynamy od przygotowania farszu. Rozmrażamy szpinak i bardzo dokładnie odciskamy go z wody (najlepiej porcje brać w dłonie i mocno ściskać do uzyskania względnie suchych, zbitych kulek). Do szpinaku dodajemy przyprawy, twaróg oraz wciskamy czosnek. Całość mieszamy dokładnie, a na końcu dodajemy pokruszony ser feta. Gdy nadzienie jest już gotowe, możemy przejść do zagniatania ciasta. Na stolnicę wysypujemy pełnoziarnistą mąkę i tymianek, stopniowo dodajemy bardzo ciepłą wodę a na końcu odrobinę oliwy i zagniatamy ciasto, powinny być raczej luźne. Przed rozwałkowaniem stolnicę należy porządnie podsypać mąką - można użyć oczywiście zwykłej mąki pszennej. Ciasto rozwałkowujemy na 2-3 mm placek i sporą szklanką wycinamy koła, na które nakładamy porcje szpinakowego nadzienia. Gotujemy dosłownie 5 minut w osolonej wodzie (wrzucone na wrzątek). Można podawać z sosem jogurtowo czosnkowym – ilość dowolnaJ [całość: 1210 kcal, 75g białka, 20g tłuszczu, 164 g węglowodanów, 28g błonnika; 1 sztuka: 55 kcal, 4g białka, 0,9g tłuszczu, 7,5 g węglowodanów, 1,3 g błonnika]

Aromatyczny pasztet drobiowy z marchewką [kilka porcji]: 350 g wątróbki drobiowej, 250 g piersi z kurczaka, 200 g marchwi + 1 duża marchew, 150 g pietruszki, 100 g selera, 2 średnie cebule, 2 jajka + 1 białko, 1 łyżeczka ziela angielskiego, odrobina zmielonych goździków, 4-5 listków laurowych, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka imbiru, 1 łyżeczka ostrej papryki, 2/3 łyżeczki czarnego pieprzu, 2/3 łyżeczki pieprzu ziołowego, 2/3 łyżeczki soli, 50 g mielonego lnu . Wątróbkę, kurczaka oraz jarzyny (poza jedną, dużą marchewką i jedną cebulą) gotujemy w lekko osolonej wodzie wraz z listkami laurowymi i zielem angielskim, mniej więcej około godziny, po czym odstawiamy do ostygnięcia. Składniki mielimy dwukrotnie wraz z jedną cebulą na surowo. Do otrzymanej masy dodaćresztę przypraw oraz jajka i mielone siemię lniane, dokładnie mieszamy i przekładamy do formy o długości 30 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Do masy wkładamy po środku surową marchew, dociskamy do połowy głębokości i raz jeszcze wyrównujemy całość za pomocą łyżki. Pasztet pieczemy przez 90 minut w 190'C po czym odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Potrawka grzybowa z soczewicą [2 porcje]: 650ml wody, 150g pieczarek, 15g suszonych podgrzybków, 5g masła, 60g soczewicy, 1 mały ziemniak, mała marchewka, mała pietruszka, mała cebula, sól, natka pietruszki, papryczka chilli, 2 łyżki jogurtu naturalnego. W garnku gotujemy wodę. Ziemniaka kroimy w kostkę, włoszczyznę w talarki i na połówki, cebulę w piórka. Suszone grzyby kroimy na mniejsze kawałki, razem z ziemniakami i włoszczyzną wrzucamy do gotującej się wody, zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut. Pokrojone w grubą kostkę pieczarki i przygotowaną cebulę podsmażamy na maśle lub oleju, gdy lekko się zarumienią dodajemy do reszty składników. Po około 30 minutach gotowania wsypujemy dobrze opłukaną, czerwoną soczewicę, dodajemy również sól i posiekane chili, pozostawiamy na wolnym ogniu jeszcze 10 minut. Po rozlaniu do miseczek zabielamy jogurtem i dodajemy natkę pietruszki lub garść świeżych ziół np. oregano lub kolendry. Opcjonalnie posypujemy prażonymi nasionami słonecznika lub pestkami dyni. [1 porcja: 235 kcal, 13,5g b, 4,5g t, 35g w]

Lekka ryba po grecku bez smażenia [3 porcje]: 500 g filetów z mintaja, 2 duże marchewki, 1 duża pietruszka, 50 g selera, 2 średnie cebule, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1,5 łyżeczki soli, 2/3 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka oliwy z oliwek. Przygotowanie Przygotowanie potrawy zaczynamy od rozmrożenia i dokładnego odsączenia ryby - najlepiej ułożyć jej kawałki na czystej ściereczce, która wchłonie nadmiar wody. Obrane warzywa ucieramy na dużych oczkach tarki, a cebulę siekamy w kostkę. Na rozgrzaną, głęboką patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy i lekko zarumieniamy cebulkę, mieszamy co jakiś czas i podlewamy wodą aż zmięknie, po czym wrzucamy resztę warzyw i dusimy pod przykryciem wciąż co jakiś czas dodając odrobinę wody. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy rozmieszany z kilkoma łyżkami wody i mieszamy dokładnie. W między czasie w sporym garnku podgrzewamy wodę - to ważne, nie gotujemy!Woda nie powinna przekroczyć 70 stopni - w miarę możliwości używamy termometru gastronomicznego. Osuszoną rybę nacieramy solą z obu stron i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, po czym po dwa kawałki układamy obok siebie na folii i zawijamy w ciasny rulon, który po bokach związujemy lub otaczamy drucikami/nitką i wsadzamy do gorącej wody na 12 minut (zostawiamy na małym ogniu). W między czasie mieszamy w szklance przecier pomidorowy z około 100 ml wody, 1/2 łyżeczki soli, pieprzem oraz ostrą papryką. Całość wlewamy do podduszonych jarzyn i zostawiamy na małym ogniu jeszcze kilka chwil łącząc dokładnie wszystkie składniki. Po wyjęciu ruloników z rybą odcinamy końcówki folii i delikatnie ją odwijamy, otrzymane wałeczki przenosimy na półmisek i układamy obok siebie, a następnie nakładamy przygotowane jarzyny i odstawiamy do ostygnięcia. [całość: 614 kcal, 93g białka, 10g tłuszczu, 29g węglowodanów, 14,5 g błonnika, 1 porcja: 204 kcal, 31g białka, 3,3g tłuszczu, 9,6g węglowodanów, 5g błonnika]

Świąteczne pierniczki dla alergika [bez glutenu, bez jajka, bez mleka] ok. 65 sztuk: Pół szklanki mąki ryżowej 75g Szklanka mąki gryczanej 140g, Pół szklanki mąki owsianej bezglutenowej 53g ; Pół szklanki ksylitolu (cukru kokosowego lub miodu) 100g, Pół szklanki gorącej wody, w której mieszamy do uzyskania żelu 2 łyżki siemienia lnianego zmielonego, Pół szklanki mleka kokosowego do picia 125 ml, Pół szklanki oleju kokosowego 110g, Łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżki przyprawy do piernika, 1 łyżka cynamonu Składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Rozwałkować na ok. 5 mm i wykrawać pierniczki. Piec w 180 st C. ok. 15 minut. [2370 kcal, 34g białka, 129g tłuszczu, 297g węglowodanów, 32g błonnika; 1 sztuka: 36 kcal, 0,5g białka, 2 g tłuszczu, 4,5 g węglowodanów] Pierniczki trzymać zamknięte z suszonym jabłkiem, żeby zmiękły.

Szybki piernik dietetyczny z fasoli (ok. 15 kawałków): 200g mąki pszennej pełnoziarnistej, 70g mąki pszennej zwykłej, 220g fasoli czerwonej ugotowanej lub z puszki, 2 jaja, 180 ml mleka chudego, 65g miodu, 2 łyżki kakao, 100g powideł + do przełożenia, 30g rodzynek, 30g posiekanych suszonych śliwek, 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżeczki cukru trzcinowego do karmelizacji, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki imbiru, ½ łyżeczki kardamonu, ½ drobno zmielonych goździków. W wysokim naczyniu blendujemy fasolę wraz z jajkami, mlekiem, miodem oraz powidłami. Do osobnej miski wsypujemy suche składniki - mąki, przyprawy, sodę oraz kakao i bakalie, mieszamy wszystkie składniki i wlewamy do nich wcześniej przygotowaną płynną część. Na patelni topimy cukier, po czym wlewamy na nią odrobinę zimnej wody, zrobi się takie małe "puffff", trochę dymu i przelewamy do miski ze wszystkimi składnikami, po czym dokładnie mieszamy całość, przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (30 cm) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170'C. Pieczemy około 60 min do tzw "suchego patyczka". Gdy piernik zupełnie ostygnie, możemy przekroić go w pół i przełożyć dżemem lub powidłami. [całość: 2055 kcal, 80g białka, 26g tłuszczu,367g węglowodanów, 41 g błonnika; 1 kawałek: 137 kcal, 5,3 g białka, 1,7g tłuszczu, 24 g węglowodanów]

Sernik orzechowo-kawowy (ok. 14 porcji): Spód: 45 g herbatników, 40 g orzechów włoskich. Masa serowa: 650 g mielonego twarogu 0%, 100 g miodu, 4 jajka (L) 80 ml mleka, 30 g mielonych orzechów włoskich, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, 1 łyżka kakao, 50 g kaszy manny, aromat waniliowy, szczypta soli. Przed przygotowaniem sernika włączamy piekarnik i nagrzewamy do 170 stopni. Formę (użyłam małej tortownicy 23 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia. Spód tworzymy z drobno pokruszonych herbatników i zmielonych lub posiekanych orzechów włoskich - mieszamy razem te składniki i wysypujemy do przygotowanej formy równomiernie rozkładając je na spodzie. W dużej misce miksujemy ser z żółtkami i miodem, dodajemy odrobinę aromatu waniliowego, mleko oraz kaszę mannę. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka jaj dodając szczyptę soli. Pianę dodajemy do reszty składników i miksujemy całość razem przez krótką chwilę na niskich obrotach miksera. Następnie masę dzielimy na dwie części - do jednej dodajemy zmielone orzechy, a do drugiej kawę i kakao. Po wymieszaniu zawartość obu misek wlewamy naprzemiennie do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika na 50 minut. [całość 2110 kcal, 170g białka, 73 g tłuszczu, 190 g węglowodanów, 7 g błonnika, 1 kawałek: 150 kcal, 12g białka, 5 g tłuszczu, 13,5 g węglowodanów, 0,5 g błonnika)

 

Wesołych Świąt życzy zespół Nutri-Med Wrocław.

                                   Oferta Poradni Dietetycznej NUTRI-MED we Wrocławiu i dietetyka online
Dietetyk z wrocławskiej Poradni Dietetyczne Nutri-Med prowadzi konsultacje online oraz porady i konsultacje dietetyczne w gabinetach dietetycznych we Wrocławiu w zakresie zdrowej diety i odchudzania. Przeprowadzamy testy SIBO, Wodorowe Testy Oddechowe badające nietolerancje np. laktozy lub fruktozy, badania składu mikrobiomu jelit Gut Flora oraz nietolerancji pokarmowej Food Detective. Zapraszamy!

                                                                                                                        Skorzystaj z naszych usług i oferty!

PROGRAMY ŻYWIENIOWE REGULUJĄCE MASĘ CIAŁA
PROGRAMY ŻYWIENIOWE DLA DZIECI
PROGRAMY ŻYWIENIOWE DLA KOBIET W CIĄŻY I PO CIĄŻY
DIETA W CHOROBACH TARCZYCY I HASHIMOTO
DIETA ZWIĘKSZAJĄCA PŁODNOŚĆ
DIETA W INSULINOOPORNOŚCI
WARSZTATY I WYKŁADY ŻYWIENIOWE
WODOROWE TESTY ODDECHOWE
TESTY FOOD DETECTIVE
TESTY GUTFLORA
ZABIEGI NUTRI-MED ESTETICA
NUTRI-MED Edukacja

DLACZEGO MY?

14350

Pacjentów

11

Lat na rynku

4445

Programów żywieniowych

140

Warsztatów i wykładów

984

Wykonanych testów

55

Szkoleń

Poznaj naszych Specjalistów

Magdalena Maławska
Doradca żywieniowy
Aleksandra Miłkowska
dietetyk
Monika Bronkowska
doradca żywieniowy,
Katarzyna Bracka (Łacina)
Doradca żywieniowy
Tomasz Węcławowicz
Trener personalny
AGNIESZKA FOK
Psychoterapeuta
Dominik Kopacki
FIZJOTERPEUTA
Slider
METAMORFOZY NASZYCH KLIENTÓW
SUKCESY KLIENTÓW
ZDROWY PREZENT

Partnerzy Nutri-Med

Slider