DIETETYK WROCŁAW ONLINE
PORADNIA DIETETYCZNA NUTRI-MED
WODOROWE TESTY ODDECHOWE|SIBO 

Dietetycy z wrocławskich gabinetów dietetycznych Nutri-Med to wyłącznie dietetycy z wyższym wykształceniem kierunkowym z zakresu dietetyki i psychodietetyki, z wieloletnim doświadczeniem, z pasją               i empatią, co gwarantuje najwyższy poziom usług.

Naszym największym sukcesem jest zadowolenie klientów, z którymi mamy przyjemności pracować od ponad 10 lat. Pomagamy pacjentom uzyskać założony cel układając indywidualne diety w: odchudzaniu, stabilizacji wagi, Hashimoto, insulinooporności. Pomagamy w zmianie nawyków żywieniowych oraz poprawie zdrowia, samopoczucia i wyników badań.
Wykonujemy precyzyjnie Wodorowe Testy Oddechowe w kierunku SIBO oraz nietolerancji laktozy lub fruktozy.
Zapraszamy do naszych gabinetów dietetycznych we Wrocławiu oraz na konsultacje z dietetykiem online.


Cukinia (w niektórych regionach Polski nazywana kabaczkiem) – należy do warzyw dyniowatych, dostarcza wielu witamin i  jest niskokaloryczna (17 kcal/100g), przypomina dietetyk z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med. Cukinia nie kumuluje metali ciężkich, ma właściwości odkwaszające.  Jest to warzywo lekkostrawne, które poleca się osobom z chorobami przewodu pokarmowego, a także jest to jedno z pierwszych warzyw, od których zaczyna się rozszerzanie diety u niemowląt.

Cukinię można przygotować na wiele różnych sposobów, zrobić z niej leczo, placuszki, zupę, nadziewać, dodawać do wypieków, grillować, a nawet zrobić z niej lody!

Cukinię po zebraniu z ogródka lub kupnie warto w ciągu kilku dni wykorzystać, inaczej wysusza się, twardnieje i traci jędrności.

Jeśli mamy miejsce w zamrażarce, to polecamy zamrozić cukinię i mieć własne zapasy na zimę. Jak zamrozić cukinię? Dietetyk z Poradni Dietetycznej Wrocław wskazuje kilka zasad:

  • Wybieramy młode, małe okazy, których nie trzeba obierać, dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Kroimy w kostkę i przekładamy do torebek strunowych i następnie do zamrażarki – w takiej formie znajdzie zastosowanie do zup, gulaszy, leczo i innych dań jednogarnkowych
  • Ścieramy na tarce na dużych oczkach i przekładamy do silikonowych form na babeczki – w takiej formie nadają się do wypieków.

Kilka lekkich przepisów na upalne dni wybrała dla Państwa dietetyczka Wrocław:

Wegańskie placki cukiniowe z kolendrą [2 porcje]: 40g siemienia lnianego w wersji wegańskiej, 60g mąki (najlepiej razowej), 20g płatków jaglanych, 160g cukinii, 200ml wody, garść świeżej kolendry (może być suszona), 4 małe suszone pomidory, sól, pieprz, 2 łyżeczki oleju, 2 średnie pomidory, łyżka słonecznika/dyni. Siemię lniane zalewamy w kubku wrzątkiem, odstawiamy na około 5 minut. W międzyczasie ucieramy cukinię na dużych oczkach tarki, przekładamy ją do miski, dodajemy posiekane suszone pomidory, mąkę, płatki i przyprawy. Do kubka po 5 minutach dodajemy kolendrę, a następnie blendujemy przez 10-15 sekund do uzyskania żelu, który przelewamy do reszty składników i całość dokładnie mieszamy. Na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego smażymy placuszki, są dość delikatne, więc przewracamy je ostrożnie. Gotowe placki podajemy z pokrojonym pomidorem i podprażonymi nasionami. (Zamiast siemienia lnianego można użyć 2 jajek).

[1 porcja: 321 kcal, 13g białka, 26,5g węglowodanów, 15,4g tłuszczu]

Spaghetti z łososiem i kolorowymi warzywami [1 porcja] – 40g makaronu razowego typu spaghetti ugotować al. dente. 1/2 cukinii pokroić w słupki, 2 młode marchewki zetrzeć przy pomocy skrobaczki na tagiatelle. Warzywa delikatnie osolić i chwilkę dusić na 1 łyżeczce oliwy z wodą. Do warzyw dodać przyprawionego ziołami i pokrojonego na mniejsze części świeżego łososia (100g), przykryć pokrywką i dusić, aż łosoś przestanie być surowy. Do gotowej potrawy dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego/ greckiego. Całość wymieszać z makaronem i doprawić do smaku. Posypać obficie natką pietruszki.

[1 porcja: 466 kcal, 29 g białka, 20g tłuszczu, 38g węglowodanów, 6 g błonnika]

Warzywne babeczki [12 małych babeczek]: 200g mąki razowej, 1 jajko, 50g chudego twarogu, 100ml mleka, 100ml wody, 1 płaska łyżeczka soli, 2 ząbki czosnku, 1/3 cukinii, 1 marchewka, 1/3 średniej czerwonej papryki, łyżeczka tymianku, 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu, łyżeczka sody oczyszczonej.   Do miski ucieramy na dużych oczkach tarki marchewkę, paprykę oraz osobno cukinię. Po kilku minutach odsączyć cukinię. W drugiej misce roztrzepujemy jajko wraz z przyprawami, zmiażdżonym czosnkiem, pokruszonym twarogiem, po czym dolewamy mleko i wodę. Do naczynia z mokrymi składnikami wrzucamy mąkę wraz z sodą, przygotowane warzywa i mieszamy – powinno wyjść stosunkowo gęste ciasto. Przekładamy do 12 silikonowych foremek i pieczemy w 190st C 30 minut.

[1 babeczka: 78 kcal, 4,5 g białka, 1 g tłuszczu, 12 g węglowodanów, 1,6 g błonnika]

Sorbet z ogórka i cukinii (10 sztuk standardowych foremek na lody): 1 cukinia, 1 ogórek zielony, sok z 2 limonek, sok z 1 pomarańczy, 2 łyżki miodu 40g, świeża mięta 5 listków. Cukinię i ogórka obrać i pokroić w kostkę. Dodać miód, sok z limonki, sok z pomarańczy, posiekaną miętę. Zmiksować. Przelać do foremek na lody i wstawić do zamrażarki. Po upływie około pół godziny włożyć patyczki do lodów i dalej zamrażać.

[1 sztuka: 43 kcal, 1,2 g białka, 0,2 g tłuszczu, 9,3 g węglowodanów, 1,7 g błonnika]

Sałatka z grillowanych warzyw i fetą [1 porcja] – 1/3 cukinii, ½ papryki czerwonej, ½ cebuli czerwonej i 3 pieczarki pokroić w plasterki, doprawić solą, pieprzem, ziołami i grillować na grillu elektrycznym lub w piekarniku do zarumienienia. Warzywa przełożyć do miski, dodać 2 łyżki sera Feta (40g) i polać sosem (z ½ łyżeczki miodu, soku z cytryny, 2 łyżeczek oliwy z oliwek, wyciśniętego ząbku czosnku). Składniki wymieszać i posypać łyżką uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika.

[317 kcal, 13 g białka, 19,6g tłuszczu, 20g węglowodanów, 6,5 g błonnika]

Po więcej cukiniowych inspiracji zapraszamy do współpracy z dietetykami Centrum Dietetycznego Nutri-Med.

                                   Oferta Poradni Dietetycznej NUTRI-MED we Wrocławiu i dietetyka online
Dietetyk z wrocławskiej Poradni Dietetyczne Nutri-Med prowadzi konsultacje online oraz porady i konsultacje dietetyczne w gabinetach dietetycznych we Wrocławiu w zakresie zdrowej diety i odchudzania. Przeprowadzamy testy SIBO, Wodorowe Testy Oddechowe badające nietolerancje np. laktozy lub fruktozy, badania składu mikrobiomu jelit Gut Flora oraz nietolerancji pokarmowej Food Detective. Zapraszamy!

                                                                                                                        Skorzystaj z naszych usług i oferty!

PROGRAMY ŻYWIENIOWE REGULUJĄCE MASĘ CIAŁA
PROGRAMY ŻYWIENIOWE DLA DZIECI
PROGRAMY ŻYWIENIOWE DLA KOBIET W CIĄŻY I PO CIĄŻY
DIETA W CHOROBACH TARCZYCY I HASHIMOTO
DIETA ZWIĘKSZAJĄCA PŁODNOŚĆ
DIETA W INSULINOOPORNOŚCI
WARSZTATY I WYKŁADY ŻYWIENIOWE
WODOROWE TESTY ODDECHOWE
TESTY FOOD DETECTIVE
TESTY GUTFLORA
ZABIEGI NUTRI-MED ESTETICA
NUTRI-MED Edukacja

DLACZEGO MY?

15200

Pacjentów

14

Lat na rynku

4850

Programów żywieniowych

155

Warsztatów i wykładów

1150

Wykonanych testów

65

Szkoleń

Poznaj naszych Specjalistów

Magdalena Maławska
Doradca żywieniowy
Anita Postolak
dietetyk kliniczny
Monika Bronkowska
doradca żywieniowy,
Tomasz Węcławowicz
Trener personalny
AGNIESZKA FOK
Psychoterapeuta
Dominik Kopacki
FIZJOTERPEUTA
Slider
METAMORFOZY NASZYCH KLIENTÓW
SUKCESY KLIENTÓW
ZDROWY PREZENT

Partnerzy Nutri-Med

Slider