BLOG

Jak walczyć z zaparciami? Dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med podpowiada:

 

Zaparcia są bardzo istotnym problemem zdrowotnym w wielu krajach na świecie.

To plaga cywilizowanego społeczeństwa.

Wrocławski dietetyk podaje, że w krajach europejskich występuje u od 6-23% ludzi dorosłych walczących z przewlekłymi zaparciami.

Co to są zaparcia?

Początek nowego roku to często czas zmian, planowania i wyznaczania celów, które chcemy osiągnąć w najbliższym czasie.

Postanowienia noworoczne mogą dotyczyć m.in. pracy, pasji, rozwoju oraz zdrowia. Dietetycy z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu zachęcają do pielęgnowania zdrowych nawyków przez cały rok, jeśli jednak czujesz, ze właśnie z okazji Nowego Roku chcesz wprowadzić zmiany przygotuj jedno lub kilka postanowień tak, aby były one możliwe do zrealizowania i dały satysfakcję.

Jak wyznaczyć cele?


Święta Bożego Narodzenia oprócz czasu duchowego i rodzinnego kojarzą się nam także z pysznymi daniami. Często ciężkostrawnymi lub bardzo kalorycznymi. Sporo osób boi się, że przytyje podczas rodzinnego biesiadowania podczas Świąt.

Jak zmniejszyć kaloryczność tradycyjnego świątecznego jadłospisu? Dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu podpowiada.

 

W gabinecie dietetyka często specjaliści stykają się z ciekawymi pytaniami pacjentów. Szczególnie dużo niewiadomych jest w temacie insulinooporności. Nie wszystko zazwyczaj zostanie omówione podczas wizyty lekarskiej.

Dietetycy z Poradni Dietetycznej Nutri-Med postanowili rozwiać mity o diecie i odchudzaniu w insulinooporności.

Cierpisz na insulinooporność? Koniecznie przeczytaj podpowiedzi dobrych dietetyków z Wrocławia.

Insulinooporność jest definiowana, jako upośledzona odpowiedź biologiczna na stymulację insulinową tkanek docelowych, głównie wątroby, mięśni i tkanki tłuszczowej. To oznacza, że organy i tkanki nie reagują odpowiednio na pojawiającą się we krwi insulinę – tłumaczy dietetyczka z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.

Jakie są przyczyny insulinooporności?

Jesień wita nas swoimi smakami. Produktem, który najbardziej kojarzy nam się z tym okresem jest dynia.

Czy warto włączyć ją do swojej diety w tym sezonie? Odpowiada dietetyczka z Poradni Dietetycznej Nutri-Med (Wrocław).