BLOG

Często podczas planowania diet redukcyjnych pacjenci boją się, że zmniejszona ilość kalorii spożywana w trakcie dnia będzie wiązała się z nieprzyjemnym odczuciem głodu, informuje  dietetyk  z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu. Może to utrudniać cały proces i prowadzić do podjadania między posiłkami i szybkiej rezygnacji z zaplanowanego wcześniej jadłospisu.

13 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Hummusu. Może to być doskonała okazja, aby poznać bliżej to pyszne danie i odkryć jego korzyści zdrowotne, sugeruje dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.

Przekonaj się, dlaczego warto spróbować hummus.

12 kwietnia obchodzony jest Dzień Czekolady. Kto nie lubi czekolady?

Święto to skupia uwagę na wielu aspektach związanych z czekoladą, od jej historii i produkcji po jej różnorodne zastosowania kulinarne oraz wpływ na kulturę i gospodarkę. Jest to również okazja do promocji świadomości na temat sprawiedliwego handlu kakao, zrównoważonej produkcji czekolady oraz do promowania zdrowych nawyków związanych z jej konsumpcją- wymienia dietetyczka z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.

Czy w zdrowej diecie jest miejsce na czekoladę?  

Dietetycy i lekarze zauważają wzrost zachorowań na insulinooporność i cukrzycę typu 2.

Widzimy jako specjaliści potrzebę edukacji pacjentów, ponieważ wiele osób zmaga się z różnymi problemami zdrowotnymi, także hormonalnymi i jest nieświadoma, że przyczyna może leżeć po stronie insuliny –tłumaczy dietetyczka z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.

Insulinooporność jest definiowana, jako upośledzona odpowiedź biologiczna na stymulację insulinową tkanek docelowych, głównie wątroby, mięśni i tkanki tłuszczowej – tłumaczy dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu. To oznacza, że organy i tkanki nie reagują odpowiednio na pojawiającą się we krwi insulinę.

Jakie są przyczyny insulinooporności?

Słodziki to dodatki do żywności stosowane w celu nadania słodkiego smaku -informuje dietetyk z Poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.

Gdzie znajdziemy słodziki i czy trzeba się ich obawiać?