Endometrioza to choroba, która polega na występowaniu tkanki podobnej do błony śluzowej macicy poza jej jamą, co może powodować różne objawy, w tym silne bóle menstruacyjne – informuje dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu. Jak sobie pomóc?



Zadaniem dietetyczki z wrocławskiego Centrum Dietetycznego Nutri-Med odpowiednia dieta może wspomagać leczenie i być pomocna w łagodzeniu objawów poprzez zmniejszanie stanu zapalnego oraz poprawę stanu zdrowia ogółem.

Jaką dietę zastosować w endometrozie?

W  przypadku endometriozy szczególnie pomocna może być dieta przeciwzapalna.

Na czym polega dieta przeciwzapalna?

Dietetyczka podpowiada co wprowadzić do codziennego menu, a jakich składników unikać:

  1. Spożywaj różnorodne warzywa i owoce, które są bogate w przeciwutleniacze i fitoskładniki, takie jak witaminy A, C, E, beta-karoten, flawonoidy i polifenole (w tym resweratrol). Sięgaj po warzywa liściaste, brokuły, marchew, papryka, jagody, czarne porzeczki, ciemne winogrona, pomidory i awokado, które są świetnymi przykładami roślin bogatych w te składniki –podkreśla dobry dietetyk z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med.
  2. Zamień produkty z mąki białej na pełnoziarniste, zaleca dietetyczka. Wprowadź do diety grube kasze, brązowy ryż, pełnoziarniste makarony i chleb razowy. Spożywanie dużej ilości błonnika zawartego w produktach pełnoziarnistych oraz warzywach i owocach może pomóc w regulacji poziomu estrogenów, co będzie korzystne dla osób z endometriozą, informuje dietetyk Nutri-Med Wrocław.
  3. Zadbaj o źródło kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie. Według dietetyka z gabinetu dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu są one bardzo ważne. Gdzie występują kwasy omega 3? Szukaj ich w rybach tłustych, jak łosoś, sardynki i makrela, oraz w orzechach włoskich, siemieniu lnianym i oleju lnianym. Mają one właściwości przeciwzapalne. Jeśli nie jesz ryb rozważ suplementację kwasami EPA i DHA należącymi do rodziny omega-3.
  4. Zrezygnuj ze spożywania mięsa czerwonego lub ogranicz je, szczególnie przetworzonego i smażonego, które może przyczyniać się do zwiększania stanu zapalnego- zaleca dietetyczka z wrocławskiej poradni dietetycznej Wrocław.
  5. Wybieraj zdrowe źródła białka. Dietetyk poleca (jeśli nie stwierdzono u Ciebie nietolerancji lub alergii lub innych przeciwwskazań zdrowotnych) : drób, ryby, jaja, tofu, fasola, soczewica. Dostarczają potrzebne organizmowi aminokwasy, a przez niską zawartość tłuszczu ograniczają ilość nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie.
  6. Zamiast tłuszczów nasyconych zawartych w tłustych mięsach i nabiale oraz kwasów tłuszczowych trans zawartych w żywności przetworzonej, wybieraj zdrowe tłuszcze, takie jak olej oliwny, olej rzepakowy, awokado, orzechy, nasiona i pestki – informuje dietetyk z Poradni Dietetycznej we Wrocławiu.
  7. Unikaj żywności przetworzonej i cukru dodanego – sosów i zup z proszku, dań gotowych, wyrobów cukierniczych, słodyczy, napojów. Zdaniem dietetyczki przetworzona żywność często zawiera dużo cukru dodanego, tłuszczów nasyconych, trans i innych składników, które mogą zwiększać stan zapalny. Zamiast tego, wybieraj świeże, naturalne produkty.
  8. Stosuj regularne, zbilansowane posiłki zawierające odpowiednie proporcje białek, węglowodanów i tłuszczów, aby zapewnić organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Jeśli masz problem z ustaleniem proporcji pomoże w tym dobry dietetyk.
  9. Upewnij się, że pijesz odpowiednią ilość wody każdego dnia, aby zapewnić odpowiednie nawodnienie i wspomóc procesy metaboliczne w organizmie. Nie wiesz jakie ilości płynów powinieneś pić dziennie?  Sprawdź (blog Centrum Dietetycznego Nutri-Med)
  10. Oprócz wody możesz sięgać po herbaty ziołowe i owocowe wzbogacone w imbir, kurkumę oraz zieloną herbatę. Płyny te są bogate w przeciwutleniacze i mają właściwości przeciwzapalne, tłumaczy dietetyczka z wrocławskiej poradni dietetycznej we Wrocławiu. Ważne jest, aby ich nie słodzić tylko wypijać naturalne napary.
  11. Unikaj alkoholu i nadmiaru kofeiny. Według dietetyka mogą zwiększać stan zapalny organizmu oraz wpływać na poziomy hormonów.
  12. Dodatkowo staraj się spożywać posiłki regularnie w trakcie dnia i zadbaj o ich niski ładunek glikemiczny, co pomoże w utrzymaniu stabilnych poziomów energii i zmniejszeniu skoków poziomu cukru i insuliny we krwi.

Pamiętaj, że każdy organizm jest inny, dlatego ważne jest obserwowanie własnego ciała i reakcji na różne rodzaje żywności. Jeśli borykasz się dodatkowo z innymi problemami związanymi z dietą (np. IBS, które często występuje u osób z endometriozą) zastosuj zalecenia odpowiednie do danych schorzeń, podkreśla dietetyczka z Centrum Dietetycznego Nutri-Med.  Jeśli masz endometriozę lub inne problemy zdrowotne i rozważasz zmianę diety, skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem, którzy mogą dostosować plan żywieniowy do Twoich indywidualnych potrzeb i objawów.

Zapisz się na wizytę: Specjaliści