Nietolerancja laktozy jest powszechnym problemem, z którym boryka się coraz więcej osób, zauważa dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu. Uporczywe wzdęcia czy biegunka po spożyciu produktów mlecznych potrafią utrudnić codzienność.

Jeśli Ciebie także dotyczy problem nietolerancji laktozy przeczytaj ten wpis, a dowiesz się:

  • czym jest nietolerancja laktozy
  • jakie są przyczyny nietolerancji laktozy
  • jakie są objawy hipolaktazji
  • na czym polega dieta bez laktozy
  • czego unikać przy nietolerancji laktozy

 

Czym jest nietolerancja laktozy?

Dietetyczka z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med tłumaczy, że nietolerancja laktozy to nadwrażliwość pokarmowa, spowodowana nieprawidłowym trawieniem laktozy - cukru mlecznego. Jaka jest przyczyna nietolerancji laktozy?

Zdaniem dietetyka przyczyną nietolerancji laktozy jest zmniejszona aktywność laktazy, enzymu odpowiadającego za rozkład laktozy w przewodzie pokarmowym. Zbyt mała ilość laktazy powoduje, że laktoza nie może być dostatecznie strawiona, więc jej obecność wywołuje różne nieprzyjemne dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

Skąd ta nadwrażliwość - jakie są przyczyny nietolerancji laktozy?
Są trzy główne przyczyny tego zaburzenia, dietetyczka wymienia:

  • wrodzona alaktazja - wrodzony brak enzymu laktazy, pomimo prawidłowej budowy błony śluzowej jelit. Objawy tej formy nietolerancji pojawiają się już u małych dzieci.
  • pierwotna hipolaktazja - fizjologicznie u wielu osób z upływem lat aktywność laktazy maleje. Z tego powodu wraz z wiekiem możliwe jest coraz gorsze tolerowanie laktozy i pojawianie się coraz to silniejszych objawów. To najczęstsza przyczyna nadwrażliwości na laktozę.
  • wtórna hipolaktazja - uszkodzenie ściany jelit wskutek chorób przewodu pokarmowego może prowadzić do zmniejszenia wydzielania laktazy lub jej zaburzonego działania. Aktywność enzymu może powrócić do normy po wyleczeniu choroby podstawowej.

Objawy nietolerancji laktozy - po czym rozpoznać hipolaktazję?

Osoby z niedoborem laktazy mogą doświadczać różnych symptomów o różnym stopniu nasilenia w zależności od indywidualnej tolerancji, informuje dietetyczka z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu. U niektórych osób mogą to być lekkie wzdęcia, u innych nasilone biegunki prowadzące do odwodnienia.

Zadaniem dietetyka najczęstsze objawy nietolerancji laktozy to:

  • biegunka
  • wzdęcia i gazy
  • bóle brzucha
  • uczucie pełności
  • nudności i wymioty
  • przelewanie w brzuchu
  • odwodnienie

Według Dietetyczkidietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu objawy mogą pojawiać się od 30 minut do kilku godzin po spożyciu produktów zawierających laktozę. Nieprzyjemne dolegliwości wynikają z fermentacji niestrawionej laktozy przez bakterie w jelitach. Ich nasilenie jest zależne od ilości spożytej laktozy oraz stopnia nietolerancji.

Na czym polega dieta bez laktozy - co jeść w nietolerancji laktozy?

Nieprzyjemne objawy nadwrażliwości na laktozę można skutecznie kontrolować poprzez odpowiednią dietę i świadomy wybór produktów bez laktozy lub o niskiej jej zawartości, tłumaczy dietetyk Nutri-Med Wrocław. Ponadto istnieje także możliwość doustnej suplementacji laktazy, która może pomóc w trawieniu laktozy. Dieta w nietolerancji laktozy opiera się na eliminacji lub ograniczeniu produktów zawierających laktozę w zależności od indywidualnej nietolerancji.

Najważniejsze zasady diety w nietolerancji laktozy przygotowane przez dobrego dietetyka z wrocławskiej poradni dietetycznej:

  • Unikaj produktów mlecznych
    Zarówno mleko, śmietana, sery twarogowe jak i jogurty mogą wywoływać objawy nietolerancji. Warto sięgać po produkty mleczne wzbogacane w laktazę, oznaczone jako produkty bez laktozy - te nie powinny wywoływać objawów nietolerancji i będą lepszym wyborem, zaleca dietetyczka Nutri-Med Wrocław. Niektóre produkty mleczne takie jak twarde sery zawierają niewielkie ilości laktozy i często są lepiej tolerowane przez osoby z nietolerancją.
  • Wybieraj roślinne alternatywy
    Jogurty i napoje roślinne są doskonałą alternatywą dla produktów mlecznych. Niestety te produkty nie zawsze są wzbogacone wapniem, dlatego sięgając po nie zwróć uwagę, aby były zawarty w ten składnik i inne witaminy-radzi wrocławska dietetyczka.
  • Pamiętaj o ukrytej laktozie
    Nieoczywiste produkty takie jak słodycze, przyprawy, wędliny czy nawet leki również mogą zawierać laktozę. Zawsze zwracaj uwagę na skład produktów spożywczych. Jeżeli w składzie znajduje się mleko w proszku, mleko skondensowane czy serwatka w proszku można podejrzewać że są źródłem laktozy, informuje dobry dietetyk Wrocław.
  • Uważaj na niedobory
    Unikanie produktów mlecznych wiąże się z dużym ryzykiem niedoboru wapnia. Zadbaj, aby w Twojej diecie znalazły się także inne źródła tego składnika. Dietetyk zaleca produkty takie jak: woda wysokozmineralizowana, migdały, mak, jarmuż, brokuły, ryby konserwowe z ośćmi, tofu i inne produkty sojowe wzbogacane w wapń.
  • Wspomagaj się laktazą
    Pamiętaj, że w kryzysowych sytuacjach, czy spotkaniach towarzyskich, podczas których zdarzy się spożyć zbyt duże ilości laktozy możesz wspomagać się preparatami zawierającymi enzym laktazę, podpowiada dietetyk z wrocławskiej poradni dietetycznej. Sięgnięcie po laktazę przed spożyciem produktów mlecznych powinno ułatwić trawienie laktozy.

 

Podsumowanie
Nietolerancja laktozy może być przyczyną wielu nieprzyjemnych dolegliwości, które jednak można skutecznie kontrolować, uważa dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri-Med Wrocław. Aby zmniejszyć objawy nietolerancji laktozy kluczowe jest unikanie produktów zawierających laktozę, a sięganie po produkty o jej minimalnej zawartości lub wzbogacane w laktazę (określane jako bezlaktozowe).

 

Jeżeli potrzebujesz porady żywieniowej skontaktuj się z nami. Nasi dietetycy nauczą Cię jak radzić sobie z nietolerancją laktozy i pomogą dostosować dietę do Twoich potrzeb.

 

Dowiedz się więcej: Oferta Dietetyk Nutri-Med we Wrocławiu i online