Nietolerancja laktozy


Laktoza, to cukier mleczny, który występuje przede wszystkim w mleku i produktach mlecznych. Laktozę można znaleźć także w wielu przetworzonych produktach, np. zupach w proszku czy wędlinach.

Laktoza jest rozkładana w jelitach przez enzym laktaza do przyswajalnej formy. Jeśli w organizmie są niedostateczne ilości enzymu, wówczas laktoza jest rozkładana przez bakterie, które z kolei wydzielają wodór.

Nietolerancja fruktozy


Fruktoza należy do cukrów prostych, występuje głównie w owocach świeżych, suszonych, sokach. Trzeba także zwracać uwagę na produkty bogate w syrop glukozo – fruktozowy, który w 55% procentach składa się z fruktozy.

Częstszy problem, to zespół złego wchłaniania fruktozy spowodowany brakiem lub niedoborem białka odpowiedzialnego za transport przez błony komórkowe. Wówczas nierozłożona fruktoza ulega fermentacji w jelicie grubym.

Nietolerancja xylitolu


Ksylitol jest naturalnym, zastępczym środkiem słodzącym.

Nietolerancja sorbitolu


Sorbitol to substancja słodząca. Dodawana w przemyśle spożywczym, często w zastępstwie cukrów.

Przygotowanie do badania WTO:

  •     zjedzenie lekkiej kolacji;
  •     pomiar na czczo, min. 12 godzin od ostatniego posiłku;
  •     bezpośrednio przed badaniem należy umyć zęby – proszę zabrać przybory toaletowe;


Bezwzględnie przeciwwskazany jest alkohol, tytoń, a także gumy do żucia. W dniu poprzedzającym pomiar należy wystrzegać się ciężkostrawnych i wzdymających posiłków, a także bogatych w fruktozę (owoce, soki) i laktozę (mleko i jego przetwory). Należy odstawić również suplementy witaminowe i leki przeczyszczające.

Przeciwskazaniem do badania jest także antybiotykoterapia i wykonana kolonoskopia w przeciągu 4 tygodni przed wykonaniem testu.
CENNIK

Czas trwania: 120-150 minut

Cena -125 zł

Odczynniki są dostępne w Centrum Dietetycznym Nutri-Med gratis.