FoodDetective™ wykrywa pokarmy tworzące przeciwciała pokarmowo-specyficzne IgG. Można wykonać test w poradni dietetycznej Nutri-Med Wrocław.

Objawy nietolerancji mogą pojawić się do trzech dni po spożyciu szkodliwego lub nietolerowanego pokarmu i mogą utrzymywać się tygodniami. W związku z tym wskazanie konkretnego pokarmu lub pokarmów powodujących objawy może być bardzo trudne.

Częste objawy nietolerancji:


Oddechowe:
nieżyt nosa, zapalenie zatok i astma;

Mięśniowo-szkieletowe:
Zapalenie stawów, bóle stawów, bóle mięśni i osłabienie;

De strony przewodu pokarmowego:
wymioty, wzdęcia, skurcze, zatrzymywanie wody, nudności, zaparcia, biegunka, kolka i problemy z utrzymaniem masy ciała;

De strony ośrodkowego układu nerwowego:
migrena, ból głowy, zaburzenia koncentracji, zmiany nastroju i zachowania, depresja, lęk, zmęczenie i nadmierne pobudzenie;

Dermatologiczne:
pokrzywka, atopowe zapalenie skóry, wyprysk, swędzenie skóry i inne wysypki.

Posługując się informacjami uzyskanymi w teście Food Detective™,można wprowadzić pewne zmiany do swoich zwyczajów żywieniowych.

Test Food Detective - cena 395 zł

Wykonanie testu przez dietetyka 55 zł.
Wykonanie testu przez dietetyka wraz z 30 minutową konsultacją i omówieniem wyników 95 zł.

FoodDetective™ lista badanych produktów:
  •     Jajo (całe)
  •     Mleko krowie
  •     Drożdże
  •     Zboża
  •     Pszenica, Pszenica Durum, Gluten, Żyto, Owies, Ryż, Kukurydza
  •     Orzechy i Ziarna
  •     Migdały, Orzech brazylijski, Nerkowce, Orzeszki ziemne, Orzech włoski
  •     Mięsa
  •     Kurczak, Wołowina Wieprzowina, Jagnięcina
  •     Ryby
  •     Ryby białe (łupacz, dorsz, płastuga), Ryby słodkowodne (łosoś, pstrąg), Tuńczyk, Skorupiaki (krewetka, krab, homar, małże)
  •     Warzywa
  •     Brokuły, Kapusta, Marchew, Por, Ziemniaki, Seler, Ogórek, Papryka (czerwona, zielona, żółta)
  •     Rośliny strączkowe (groch, soczewica, harikot), Soja.