BLOG
- Kategoria: BLOG
Woda jest jednym z najważniejszych składników pokarmowych dla ludzi. Jest niezbędna do regulacji temperatury ciała, bierze czynny udział w utrzymaniu gospodarki wodno-elektrolitowej – tłumaczy dietetyk z poradni we Wrocławiu. Dzięki jej zawartości w płynach ustrojowych i tkankach możliwa jest dystrybucja składników pokarmowych, związków chemicznych oraz tlenu w organizmie.
Ile płynów powinniśmy wypić?
- Kategoria: BLOG
W życiu każdego człowieka sen odgrywa niebagatelną rolę. O korzyściach płynących z prawidłowej ilości i jakości snu opowiada dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu.
Dbając o właściwą higienę snu dajemy organizmowi solidny fundament do budowania zdrowego trybu życia, a co za tym idzie minimalizowanie ryzyka przewlekłego zmęczenia oraz stresu, który może się przeradzać w poważne choroby cywilizacyjne, ale tez rozdrażnienie, brak skupienia lub apatię. W dobie dzisiejszego pędu w zyciu codziennym oraz stresu towarzyszącego w ciągu dnia, higiena snu niestety schodzi na drugi plan- uważa dietetyczka z wrocławskiego centrum dietetycznego Nutri-Med.
- Kategoria: BLOG
Sezon przesilenia wiosennego jest co roku wyzwaniem dla naszego organizmu. By nie dopuścić do infekcji, czy przeziębienia czyhającego na każdym kroku, należy wyjątkowo w tym okresie dbać o odporność organizmu. Dietetycy Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu radzą po jakie produkty warto sięgać, przy budowaniu tarczy ochronnej organizmu, szczególnie podczas wiosennego przesilenia.
Jakie produkty powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie? Dietetyk wymienia:
- Kategoria: BLOG
Czy Tłusty Czwartek zawsze musi być tłusty?
Tłusty Czwartek to ruchome i zazwyczaj najbardziej wyczekiwane święto w kalendarzu Polaków. Jego geneza sięga już czasów pogańskich, kiedy to świętowano koniec srogiej zimy i początek wiosny, która budzi wszystkie istoty do życia. Zajadano się wówczas tłustymi potrawami (niekoniecznie słodkimi) – zazwyczaj były to pączki nadziewane słoniną, mięsem lub boczkiem.
- Kategoria: BLOG
Co oznacza termin Hashimoto? Wyjaśnia dietetyk z poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.
Przewlekłe, autoimmunologiczne zapalenie tarczycy zwane inaczej Hashimoto to schorzenie o podłożu autoimmunologicznym. Wskazuje się ją za najczęstszą przyczynę występowania niedoczynności tarczycy.
Kto najczęściej choruje na Hashimoto?
- Kategoria: BLOG
Zapewne każdy z Nas wypowiedział z początkiem stycznia popularny zwrot „Nowy Rok- Nowy początek-Nowe postanowienia!”.
Z natury lubimy zmieniać swoje przyzwyczajenia na początku danego okresu – początek miesiąca, początek tygodnia, czy właśnie początek roku. Należy pamiętać, że każde postanowienie wymaga innego przygotowania. Jednak łączy je Nasza wewnętrzna motywacja. To coś, co Nas napędza do zmiany w swoim życiu i determinuje.
Zatem jakie są najczęstsze błędy w niedotrzymywaniu postanowień? Jak zaplanować realizację swoich celów by zakończyły się pomyślnie? Na to pytanie odpowiada doradca żywieniowy z Centrum Dietetycznego Nutri-Med We Wrocławiu.