BLOG
- Kategoria: BLOG
Sezon przesilenia wiosennego jest co roku wyzwaniem dla naszego organizmu. By nie dopuścić do infekcji, czy przeziębienia czyhającego na każdym kroku, należy wyjątkowo w tym okresie dbać o odporność organizmu. Dietetycy Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu radzą po jakie produkty warto sięgać, przy budowaniu tarczy ochronnej organizmu, szczególnie podczas wiosennego przesilenia.
Jakie produkty powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie? Dietetyk wymienia:
- Kategoria: BLOG
Czy Tłusty Czwartek zawsze musi być tłusty?
Tłusty Czwartek to ruchome i zazwyczaj najbardziej wyczekiwane święto w kalendarzu Polaków. Jego geneza sięga już czasów pogańskich, kiedy to świętowano koniec srogiej zimy i początek wiosny, która budzi wszystkie istoty do życia. Zajadano się wówczas tłustymi potrawami (niekoniecznie słodkimi) – zazwyczaj były to pączki nadziewane słoniną, mięsem lub boczkiem.
- Kategoria: BLOG
Co oznacza termin Hashimoto? Wyjaśnia dietetyk z poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.
Przewlekłe, autoimmunologiczne zapalenie tarczycy zwane inaczej Hashimoto to schorzenie o podłożu autoimmunologicznym. Wskazuje się ją za najczęstszą przyczynę występowania niedoczynności tarczycy.
Kto najczęściej choruje na Hashimoto?
- Kategoria: BLOG
Zapewne każdy z Nas wypowiedział z początkiem stycznia popularny zwrot „Nowy Rok- Nowy początek-Nowe postanowienia!”.
Z natury lubimy zmieniać swoje przyzwyczajenia na początku danego okresu – początek miesiąca, początek tygodnia, czy właśnie początek roku. Należy pamiętać, że każde postanowienie wymaga innego przygotowania. Jednak łączy je Nasza wewnętrzna motywacja. To coś, co Nas napędza do zmiany w swoim życiu i determinuje.
Zatem jakie są najczęstsze błędy w niedotrzymywaniu postanowień? Jak zaplanować realizację swoich celów by zakończyły się pomyślnie? Na to pytanie odpowiada doradca żywieniowy z Centrum Dietetycznego Nutri-Med We Wrocławiu.
- Kategoria: BLOG
Pierniki kojarzą się z miękkimi, polukrowanymi ciastkami w świątecznych wzorach i kolorach. Jednak nie wszyscy wiedzą, że te sztandarowe łakocie każdego wigilijnego stołu, to również bogactwo przypraw o właściwościach prozdrowotnych.
Jak powstał piernik i co jest w nim wyjątkowego?
Opowiada dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu.
Piernik - nazwa wywodząca się pierwotnie od słowa „pierny”, co w języku staropolskim oznaczało pieprzny.
- Kategoria: BLOG
Co to jest SIBO?