BLOG

Sezon przesilenia wiosennego jest co roku wyzwaniem dla naszego organizmu. By nie dopuścić do infekcji, czy przeziębienia czyhającego na każdym kroku, należy wyjątkowo w tym okresie dbać o odporność organizmu. Dietetycy Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu radzą po jakie produkty warto sięgać, przy  budowaniu tarczy ochronnej organizmu, szczególnie podczas wiosennego przesilenia.

Jakie produkty powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie? Dietetyk wymienia:

Czy Tłusty Czwartek zawsze musi być tłusty?

Tłusty Czwartek to ruchome i zazwyczaj najbardziej wyczekiwane święto w kalendarzu Polaków. Jego geneza sięga już czasów pogańskich, kiedy to świętowano koniec srogiej zimy i początek wiosny, która budzi wszystkie istoty do życia. Zajadano się wówczas tłustymi potrawami (niekoniecznie słodkimi) – zazwyczaj były to pączki nadziewane słoniną, mięsem lub boczkiem.

        

Co oznacza termin Hashimoto? Wyjaśnia dietetyk z poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.

Przewlekłe, autoimmunologiczne zapalenie tarczycy zwane inaczej Hashimoto to schorzenie o podłożu autoimmunologicznym.  Wskazuje się ją za najczęstszą przyczynę występowania niedoczynności tarczycy.

Kto najczęściej choruje na Hashimoto?

Zapewne każdy z Nas wypowiedział z początkiem stycznia popularny zwrot „Nowy Rok- Nowy początek-Nowe postanowienia!”.

Z natury lubimy zmieniać swoje przyzwyczajenia na początku danego okresu – początek miesiąca, początek tygodnia, czy właśnie początek roku. Należy pamiętać, że każde postanowienie wymaga innego przygotowania. Jednak łączy je Nasza wewnętrzna motywacja. To coś, co Nas napędza do zmiany w swoim życiu i determinuje.

Zatem jakie są najczęstsze błędy w niedotrzymywaniu postanowień? Jak zaplanować realizację swoich celów by zakończyły się pomyślnie? Na to pytanie odpowiada doradca żywieniowy z Centrum Dietetycznego Nutri-Med We Wrocławiu.

Pierniki kojarzą się z miękkimi, polukrowanymi ciastkami w świątecznych wzorach i kolorach. Jednak nie wszyscy wiedzą, że te sztandarowe łakocie każdego wigilijnego stołu, to również bogactwo przypraw o właściwościach prozdrowotnych.

Jak powstał piernik i co jest w nim wyjątkowego?

Opowiada dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu.

Piernik - nazwa wywodząca się pierwotnie od słowa „pierny”, co w języku staropolskim oznaczało pieprzny.

Zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, znane powszechnie jako SIBO, to problem z którym duża liczba pacjentów zgłasza się do lekarzy specjalistów. Jednak zanim zostanie wdrożone odpowiednie leczenie oraz zmiana nawyków żywieniowych konieczna jest dokładna diagnostyka - informuje doradca żywieniowy z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu.

Co to jest SIBO?