Jednym z najczęstszych niedoborów towarzyszącym Polakom jest niedobór witaminy D.
Wiąże się to między innymi z szerokością geograficzną, w której żyjemy, gdzie niestety słońca do syntezy witaminy D jest zbyt mało. W związku z tym zalecana jest suplementacja witaminy D przez cały rok w postaci tabletek, kapsułek, bądź kropelek.
Jakie korzyści dla organizmu niesie prawidłowe stężenie witaminy D oraz jakie są potencjalne zagrożenia w przypadku jej niedoboru? Na to pytanie odpowiada dietetyk Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu.
Witamina D pełni istotną rolę w organizmie każdego człowieka. Odpowiada za prawidłową funkcję układu odpornościowego oraz mięśniowego. Co więcej, jest budulcem kośćca i zębów, korzystnie wpływa na układ krążenia, układ nerwowy oraz metabolizm wielu tkanek –przypomina dietetyczka z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med.
Jej niedobór może wiązać się z poważnymi problemami zdrowotnymi. Zaczynając od dzieci, niedostateczna podaż tej witaminy powoduje krzywicę, zmniejszenie masy kostnej oraz zaburzenia mineralizacji tkanki kostnej. U dorosłych wiąże się z wysokim powinowactwem do osteoporozy. Dodatkowo mogą występować objawy takie jak: zmęczenie, osłabienie, bóle mięśniowe, zmiany skórne –wymienia dietetyk Wrocław.
Jak dostarczyć witaminy D do naszego organizmu?
Największa podaż witaminy D pochodzi z syntezy skórnej. Jednym słowem najlepiej wchłania się witamina D przez nasza skórę podczas ekspozycji na słońce. Pamiętajmy o tym, żeby jak najwięcej czasu spędzać na świeżym powietrzu.
Witaminę D możemy dostarczać także w postaci suplementów oraz z pożywieniem. Odpowiednią suplementację najlepiej dobrać po wynikach badań poziomu we krwi.
Źródłem witaminy D w pożywieniu jest natomiast m.in. śledź, łosoś, węgorz, sardynki, dorsz, jaja oraz produkty mleczne.
Jak zapobiegać niedoborom witaminy D?
By zapobiec niedoborom witaminy D w Naszym organizmie, dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu radzi:
- Postaraj się poddawać częściej ekspozycji na słońce – już 20 minut na świeżym powietrzu w słoneczny dzień wystarczy do pokrycia średniego zapotrzebowania.
- Wspomóż się o suplementację. Najlepiej by były połączone z olejem (Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczu). Jeżeli jest to zwykła tabletka, zadbaj, by była przyjmowana razem z posiłkiem tłuszczowym (zawierało np. jajko, mleko, orzechy, sery, oleje).
- Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca suplementowanie 2000IU witaminy D dziennie.
- Wzbogać swój codzienny jadłospis w produkty obfitujące w witaminę D: tłuste ryby, sery, oleje, orzechy, jaja.