BLOG

20 października obchodzimy Światowy Dzień Osteoporozy.

Osteoporoza to choroba uszkadzająca kości. Zmniejszona masa kostna lub nieprawidłowa struktura kości powoduje szybkie złamania i problem ze zrośnięciem kości. Według WHO osteoporoza to drugi najważniejszy problem medyczny świata.

Wspólnie z magnezem i witaminą  D za stan naszych kości oraz układu nerwowego i mięśniowego odpowiada wapń.

Im więcej go przyswoimy do 25 roku życia, tym mocniejszymi kośćmi będziemy się cieszyć w starszym wieku. Zdecydowanie rzadziej będziemy także widzieć naszego dentystę. Wapń neutralizuje bowiem kwasy powstające przy rozkładzie cukru w jamie ustnej.

 Naturalna mikstura na odporność - antygrypina. Co to takiego?

Coraz chętniej sięgamy po niekonwencjonalne i naturalne sposoby leczenia infekcji oraz wzmacniania odporności.

Antygrypina, to pomysł właśnie na taką naturalną miksturę na odporność i walkę z infekcjami - podkreśla dietetyk.

Jak przyrządzić naturalny antybiotyk?



Jesienią zaczyna się sezon na orzechy włoskie.

Zapytaliśmy dietetyka z Poradni Dietetyczne Nutri-Med we Wrocławiu czy warto jeść orzechy?

 

Deszczowa pogoda sprzyja grzybiarzom i coraz łatwiej dostać świeże i ładne okazy. Jakie wartości odżywcze i co pysznego można przyrządzić z najbardziej popularnych polskich grzybów? Czy grzyby są kaloryczne? Na te pytania odpowie dietetyczka z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med.




29.09 obchodzimy Dzień Kawy, lubicie małą czarną? Jakie właściwości ma kawa i którą najlepiej wybrać zapytaliśmy dobrego dietetyka z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med?
Przeczytajcie!☕️



 

Jesień to czas rozkwitu sezonu na dynię. Czy wiesz jakie są rodzaje dyni lub jak ją przygotować?

Dietetyczka z wrocławskiej poradni dietetyczne Nutri-Med zaproponuje przepisy i podpowie jak zastosować w kuchni to wspaniałe warzywo.

 

Dynia jest bogata w witaminy i minerały. Można z niej przygotować wiele dań zarówno na słodko jak i wytrawnych. Warzywo o wielu „twarzach”.

Dynia to słodkie pomarańczowe warzywo. Jest idealne do smażenia, pieczenia, marynowania i gotowania. Można przygotować pyszną, jesienną zupę dyniową z rozgrzewającymi przyprawami takimi jak imbir, ostra papryka, curry,  czy też z dodatkiem pomidorów dla osób lubiących bardziej klasyczne smaki- podpowiada dietetyk z Poradni Dietetyczne Nutri-Med we Wrocławiu.

Jakie są rodzaje dyni?