Prawdziwki, podgrzybki, kurki... To przysmaki jesieni i zimy. Przez długi czas były uważane jedynie jako smaczny dodatek w kuchni ze względu na swoje walory zapachowo-smakowe. Czy tylko tyle dają nam grzyby, jaką wartość odżywczą mają grzyby? Zapytaliśmy dietetyka z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.

Według dietetyczki grzyby są dobrym źródłem witamin i minerałów a także białka.

Czy grzyby są kaloryczne?

Czy grzyby są kaloryczne?

Grzyby są niskokaloryczne ze względu na dużą zawartość wody, tłumaczy dietetyk z wrocławskiej poradni Nutri-Med. Zawierają również spore ilości białka. Jest ono gorzej strawne w porównaniu do produktów zwierzęcych lub roślinnych, cechuje się jednak zadowalającą przyswajalnością. Są dobrym źródłem aminokwasu lizyny, której zazwyczaj brakuje w produktach zbożowych takich jak mąka i produkty z niej wytwarzane np. makaron czy ciasto na pizze. Połączenie więc tych produktów z grzybami zwiększa ich wartość odżywczą.

Grzyby możemy po uprzednim oczyszczeniu mrozić, suszyć i marynować. Dzięki czemu będziemy mieli do nich dostęp nie tylko teraz w sezonie.

 

Jaką wartość odżywczą mają grzyby?

 

Dietetyczka podkreśla, że włączenie do jadłospisu grzybów nie tylko doda nam naturalnego wzmacniacza smaku i zapachu określanego jako umami - mięsny, ale także dostarczy witamin w szczególności tych z grupy B - niacyny i ryboflawiny. Grzyby zawierają też niewielkie ilości witaminy D, E, B12 oraz C. Kurki ze względu na swój żółty kolor są źródłem prowitaminy A.

W grzybach znajdziemy również potas, fosfor, magnez i pierwiastki takie jak żelazo, cynk, miedź i selen –wymienia dietetyka z Poradni Dietetycznej z Wrocławia.

Grzyby zawierają także związki biologicznie czynne takie jak beta-glukany i polifenole –podkreśla dietetyk. Beta-glukan wspomaga działanie układu odpornościowego, a także są wykorzystywane w terapiach przeciwdziałających nowotworom. Wykazuje również działanie przeciwmiażdżycowe dzięki obniżaniu frakcji LDL-cholesterolu. Polifenole są znane jako związki antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Również zawartość błonnika w grzybach dodaje im dobroczynnej mocy działania.

 

Jeśli chcemy skorzystać z tych dóbr smakowych jak i odżywczych wybierzmy się na spacer do lasu, dzięki czemu zadbamy również o swoją aktywność fizyczną, proponuje dobry dietetyk z wrocławskiej poradni. Pamiętajmy jednak o tym, aby zbierać tylko znane nam grzyby, warto zabrać ze sobą kogoś doświadczonego w ich zbieraniu. Każda wątpliwość powinna zniechęcić nas do zerwania danego grzyba.

 

Czy dzieci powinni jeść grzyby?

 

Grzybów nie powinno się również podawać dzieciom do 7 roku życia i osobom starszym. Nie tylko z powodu ryzyka zatrucia, ale również z powodu zawartości chityny mogą być ciężkostrawne i powodować nieprzyjemne objawy u osób z wrażliwym układem pokarmowym i problemami gastrycznymi –tłumaczy dietetyczka z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.