Jesień wita nas swoimi smakami. Produktem, który najbardziej kojarzy nam się z tym okresem jest dynia.

Czy warto włączyć ją do swojej diety w tym sezonie? Odpowiada dietetyczka z Poradni Dietetycznej Nutri-Med (Wrocław).



Jaką wartość odżywczą ma dynia? Czy jest zdrowa?

Dietetyk podkreśla, że dynia charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Jest jednak niskokaloryczna poprzez małą zawartość białka, tłuszczu i węglowodanów, ale obfituje w witaminy i składniki mineralne.

Dynia jest źródłem witamin z grupy B, folianów, witaminy E oraz C, potasu, selenu, cynku, a przede wszystkim beta karotenu –wymienia wrocławska dietetyczka.

Zwróćmy uwagę na Beta karoten, podkreśla dietetyk, to substancja o silnym działaniu antyoksydacyjnym, a w dyni mamy dużą zawartość tego składnika.  Warzywo to ma tekże działanie przeciwstarzeniowe, przeciwnowotworowe i zapobiega występowaniu chorób układu krążenia –wymienia specjalista z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu. Pozytywnie wpływa również na wzrok, dlatego powinna jak najczęściej gościć na naszych stołach.


Jakie właściwości ma dynia?

Dynia jest cennym źródłem błonnika pokarmowego. Zdaniem dobrego dietetyka z Wrocławia jej spożywanie pomaga regulować przemianę materii, poprawia profil lipidowy poprzez obniżanie cholesterolu, a także działa łagodząco na układ pokarmowy. Połączenie dużej zawartości błonnika oraz niska kaloryczność zachęca do włączenia dyni do swojej diety redukcyjnej.

Co jeszcze znajdziemy cennego w dyni?

Mówiąc o dyni nie możemy zapomnieć o jej pestkach podkreśla dietetyczka z Wrocławia. Pestki dyni są bogate przede wszystkim w cynk, ale równie mangan, fosfor i miedź, a także magnez i żelazo. Dostarczają również wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i fitosteroli roślinnych. Według dietetyka taka mieszanka wpływa pozytywnie na skórę i paznokcie oraz układ krwionośny i kostny.

Podsumowując dynia wykazuje działanie przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe, wzmacnia nasz metabolizm oraz układ odpornościowy, dba o włosy, skórę i paznokcie a także o nasz układ pokarmowy informuje dietetyczka Nutri-Med Wrocław.

Jedyne, na co należy uważać to wysoki indeks glikemiczny dyni po jej obróbce termicznej. Osobom z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej zaleca się jej umiarkowane spożywanie i łączenie z innymi warzywami oraz białkiem i tłuszczem, w celu obniżenia indeksu i ładunku glikemicznego potrawy- tłumaczy dietetyczka z wrocławskiego Centrum Dietetycznego Nutri-Med.

 

Jakie są rodzaje dyni i jak je wykorzystać?

Dynia ze względu na swoje właściwości i smak może być wykorzystywana w naszej kuchni na wiele sposobów. W zależności od gatunku możemy przygotować przy jej użyciu wiele potraw, wyjaśnia dietetyczka.

Rodzaje dyni:

 

  • Dynia zwyczajna - duża i okrągła, jej miąższ dobrze sprawdzi się, jako składnik sosów warzywnych lub jako podstawa do zapiekanki warzywnej.
  • Dynia hokkaido - mała i okrągła, będzie łatwiejsza w obróbce kuchennej. Jej miękki miąższ sprawdzi się do zup i jako dodatek do dań obiadowych z kaszą lub makaronem.
  • Dynia piżmowa – kształtem przypomina gruszkę, a jej smak jest zdecydowanie słodszy od pozostałych odmian, przez co możemy ją użyć nawet do ciasta. Słodkość nie wyklucza jednak jej użycia w daniach wytrawnych.

 

Dietetyk z poradni Nutri-Med we Wrocławiu proponuje kilka potraw z dynia w roli głównej:

Zupa z dyni

Składniki na 6 porcji:

  • 1 dynia ok. 1 – 1,5 kg - dobrze sprawdzi się tu hokkaido
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łodygi selera naciowego, jeśli lubimy
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub wody
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir.

Przygotowanie:

  1. Dynię obierz ze skóry (dyni hokkaido nie obieraj) i pokrój w kostkę.
  2. Dynię pokrój w kostkę. Wcześniej, jeśli jest potrzeba obierz ją ze skórki.
  3. Marchew, seler i cebulę oraz seler pokrój na kawałki.
  4. W garnku rozgrzej olej lub oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone warzywa na razie bez dyni. Co jakiś czas mieszaj
  5. Po kilku minutach dodaj dynię, wymieszaj.
  6. Do warzyw dodaj przyprawy, jeśli lubisz pikantne potrawy możesz dodać również ostrej papryki lub chili.
  7. Całość zalej gorącym bulionem lub gorącą wodą.
  8. Całość gotuj przez około 30 min do miękkości warzyw, co jakiś czas mieszając.
  9. Zupę możesz zmiksować razem z jogurtem na krem lub podawać z kawałkami warzyw i dodaną łyżką jogurtu.
  10. W razie potrzeby doprawić do smaku i podawać z pestkami dyni posypanymi na wierzchu.

Curry z dynią, ciecierzycą i szpinakiem

Składniki na 2 porcje:

  • 300g dyni
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub cieciorki z puszki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy lub oleju roślinnego
  • 150 mleka kokosowego
  • duża garść szpinaku
  • przyprawy: 1 łyżeczka czosnku, imbiru oraz ½ łyżeczki papryki i kurkumy
  • do podania ugotowany ryż

Przygotowanie:

  1. Dynię obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę lub piórka
  2. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i podsmaż przyprawy. Dodaj dynię i cebulę, dopraw solą i podsmaż kilka minut cały czas mieszając.
  3. Dodaj ciecierzycę, wymieszaj
  4. Wlej mleko kokosowe i zagotuj całość. Gotuj przez około 15 min. Jeśli sos robi się zbyt gęsty dodaj trochę wody. Wydłuż czas gotowania o 5-10 minut aż dynia będzie miękka.
  5. Na koniec dodaj szpinak, wymieszaj i odstaw z ognia.
  6. Podawaj z ryżem

Babeczki dyniowe

Składniki na 12 sztuk:  

  • 200 g upieczonej i zmiksowanej dyni
  • 300 g mąki owsianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 170 g cukru lub innego słodzidła
  • 2 jajka
  • 150 g oleju
  • 60 g mleka
  • aromat pomarańczowy lub/i waniliowy

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Do miski przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia i sodę. Dodaj słodzidło, szczyptę soli i wymieszaj.
  3. W innym naczyniu roztrzepać jajka, wymieszać je z puree z dyni. Dodać olej, mleko i aromaty
  4. Wszystkie składniki delikatnie połączyć mieszając łyżką. Do sypkich dodajemy masę i mieszamy do połączenia się składników.
  5. Ciasto wykładamy równo do papilotek. Pieczemy około 20 minut do suchego patyczka.
  6. Babeczki możemy podawać z owocami, orzechami, polewą z masła orzechowego.

 

Smacznego!