Czy warto włączyć ją do swojej diety w tym sezonie? Odpowiada dietetyczka z Poradni Dietetycznej Nutri-Med (Wrocław).
Jaką wartość odżywczą ma dynia? Czy jest zdrowa?
Dietetyk podkreśla, że dynia charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Jest jednak niskokaloryczna poprzez małą zawartość białka, tłuszczu i węglowodanów, ale obfituje w witaminy i składniki mineralne.
Dynia jest źródłem witamin z grupy B, folianów, witaminy E oraz C, potasu, selenu, cynku, a przede wszystkim beta karotenu –wymienia wrocławska dietetyczka.
Zwróćmy uwagę na Beta karoten, podkreśla dietetyk, to substancja o silnym działaniu antyoksydacyjnym, a w dyni mamy dużą zawartość tego składnika. Warzywo to ma tekże działanie przeciwstarzeniowe, przeciwnowotworowe i zapobiega występowaniu chorób układu krążenia –wymienia specjalista z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu. Pozytywnie wpływa również na wzrok, dlatego powinna jak najczęściej gościć na naszych stołach.
Jakie właściwości ma dynia?
Dynia jest cennym źródłem błonnika pokarmowego. Zdaniem dobrego dietetyka z Wrocławia jej spożywanie pomaga regulować przemianę materii, poprawia profil lipidowy poprzez obniżanie cholesterolu, a także działa łagodząco na układ pokarmowy. Połączenie dużej zawartości błonnika oraz niska kaloryczność zachęca do włączenia dyni do swojej diety redukcyjnej.
Co jeszcze znajdziemy cennego w dyni?
Mówiąc o dyni nie możemy zapomnieć o jej pestkach podkreśla dietetyczka z Wrocławia. Pestki dyni są bogate przede wszystkim w cynk, ale równie mangan, fosfor i miedź, a także magnez i żelazo. Dostarczają również wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i fitosteroli roślinnych. Według dietetyka taka mieszanka wpływa pozytywnie na skórę i paznokcie oraz układ krwionośny i kostny.
Podsumowując dynia wykazuje działanie przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe, wzmacnia nasz metabolizm oraz układ odpornościowy, dba o włosy, skórę i paznokcie a także o nasz układ pokarmowy informuje dietetyczka Nutri-Med Wrocław.
Jedyne, na co należy uważać to wysoki indeks glikemiczny dyni po jej obróbce termicznej. Osobom z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej zaleca się jej umiarkowane spożywanie i łączenie z innymi warzywami oraz białkiem i tłuszczem, w celu obniżenia indeksu i ładunku glikemicznego potrawy- tłumaczy dietetyczka z wrocławskiego Centrum Dietetycznego Nutri-Med.
Jakie są rodzaje dyni i jak je wykorzystać?
Dynia ze względu na swoje właściwości i smak może być wykorzystywana w naszej kuchni na wiele sposobów. W zależności od gatunku możemy przygotować przy jej użyciu wiele potraw, wyjaśnia dietetyczka.
Rodzaje dyni:
- Dynia zwyczajna - duża i okrągła, jej miąższ dobrze sprawdzi się, jako składnik sosów warzywnych lub jako podstawa do zapiekanki warzywnej.
- Dynia hokkaido - mała i okrągła, będzie łatwiejsza w obróbce kuchennej. Jej miękki miąższ sprawdzi się do zup i jako dodatek do dań obiadowych z kaszą lub makaronem.
- Dynia piżmowa – kształtem przypomina gruszkę, a jej smak jest zdecydowanie słodszy od pozostałych odmian, przez co możemy ją użyć nawet do ciasta. Słodkość nie wyklucza jednak jej użycia w daniach wytrawnych.
Dietetyk z poradni Nutri-Med we Wrocławiu proponuje kilka potraw z dynia w roli głównej:
Zupa z dyni
Składniki na 6 porcji:
- 1 dynia ok. 1 – 1,5 kg - dobrze sprawdzi się tu hokkaido
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 łodygi selera naciowego, jeśli lubimy
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub wody
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir.
Przygotowanie:
- Dynię obierz ze skóry (dyni hokkaido nie obieraj) i pokrój w kostkę.
- Dynię pokrój w kostkę. Wcześniej, jeśli jest potrzeba obierz ją ze skórki.
- Marchew, seler i cebulę oraz seler pokrój na kawałki.
- W garnku rozgrzej olej lub oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone warzywa na razie bez dyni. Co jakiś czas mieszaj
- Po kilku minutach dodaj dynię, wymieszaj.
- Do warzyw dodaj przyprawy, jeśli lubisz pikantne potrawy możesz dodać również ostrej papryki lub chili.
- Całość zalej gorącym bulionem lub gorącą wodą.
- Całość gotuj przez około 30 min do miękkości warzyw, co jakiś czas mieszając.
- Zupę możesz zmiksować razem z jogurtem na krem lub podawać z kawałkami warzyw i dodaną łyżką jogurtu.
- W razie potrzeby doprawić do smaku i podawać z pestkami dyni posypanymi na wierzchu.
Curry z dynią, ciecierzycą i szpinakiem
Składniki na 2 porcje:
- 300g dyni
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub cieciorki z puszki
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy lub oleju roślinnego
- 150 mleka kokosowego
- duża garść szpinaku
- przyprawy: 1 łyżeczka czosnku, imbiru oraz ½ łyżeczki papryki i kurkumy
- do podania ugotowany ryż
Przygotowanie:
- Dynię obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę lub piórka
- Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i podsmaż przyprawy. Dodaj dynię i cebulę, dopraw solą i podsmaż kilka minut cały czas mieszając.
- Dodaj ciecierzycę, wymieszaj
- Wlej mleko kokosowe i zagotuj całość. Gotuj przez około 15 min. Jeśli sos robi się zbyt gęsty dodaj trochę wody. Wydłuż czas gotowania o 5-10 minut aż dynia będzie miękka.
- Na koniec dodaj szpinak, wymieszaj i odstaw z ognia.
- Podawaj z ryżem
Babeczki dyniowe
Składniki na 12 sztuk:
- 200 g upieczonej i zmiksowanej dyni
- 300 g mąki owsianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 170 g cukru lub innego słodzidła
- 2 jajka
- 150 g oleju
- 60 g mleka
- aromat pomarańczowy lub/i waniliowy
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Do miski przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia i sodę. Dodaj słodzidło, szczyptę soli i wymieszaj.
- W innym naczyniu roztrzepać jajka, wymieszać je z puree z dyni. Dodać olej, mleko i aromaty
- Wszystkie składniki delikatnie połączyć mieszając łyżką. Do sypkich dodajemy masę i mieszamy do połączenia się składników.
- Ciasto wykładamy równo do papilotek. Pieczemy około 20 minut do suchego patyczka.
- Babeczki możemy podawać z owocami, orzechami, polewą z masła orzechowego.
Smacznego!