BLOG

Maślan sodu jest znany głównie pod nazwą kwasu masłowego. Czy warto go suplementować?

Dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu, który zajmuje się chorobami układu pokarmowego (IBS, SIBO, IMO),  przedstawi główne właściwości maślanu sodu.




Jogurty, kefiry, maślanki, czy zsiadłe mleko, to najbardziej popularne w Polsce mleczne napoje fermentowane, wymienia dietetyczka z Nutri-Med Wrocław Poradni Dietetycznej.
Do ich produkcji jest wykorzystywane mleko i specjalne szczepy bakterii, które przekształcają mleko w kwas mlekowy. Dzięki temu uzyskujemy produkty o charakterystycznym smaku, zapachu, konsystencji, a co najważniejsze, podkreśla dobry dietetyk Wrocław, ten proces zwiększa strawność produktów i nadaje korzystne wartości odżywcze i zdrowotne.

Co to są napoje fermentowane?


Mleko i produkty mleczne zawierają szczególnie dużo wapnia, a także białka o wysokiej wartości biologicznej. Warto włączyć je do naszej diety, jeśli nie mamy ku temu przeciwwskazań zdrowotnych (np. alergii na białka mleka) – zaleca dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med Wrocław. Do produktów mlecznych należą również produkowane z ukwaszonego mleka, np. twarogi, a także dojrzewające sery podpuszczkowe - twarde.

Jak powstaje ser?


W dzisiejszych czasach wielu z nas żyje w biegu, przez co czasu na domowe obowiązki czy przygotowanie posiłków zostaje bardzo mało. Jak uchronić się przed „jedzeniem na mieście”, czy co gorsze sięganiem po gotowe, często „śmieciowe” jedzenie? Wystarczy jedynie dobra organizacja, planowanie posiłków z wyprzedzeniem, przemyślane zakupy- zapewnia dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med Wrocław. Pomocną metodą w planowaniu rodzinnego menu może być mrożenie potraw i produktów.

Grill klasyczny czy elektryczny?

Kiedy dni wreszcie stają się przyjemnie ciepłe większość z nas ma ochotę urządzić grilla. Jest okazja do wspólnego biesiadowania na świeżym powietrzu.

Jak najzdrowiej grillować?

Dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu zachęca, żeby wypróbować grill elektryczny zamiast klasycznego. Dlaczego?


Sezon na szparagi rozpoczęty. Lubicie szparagi?

Nie trwa on długo, bo tylko kilka tygodni zazwyczaj od połowy kwietnia do końca czerwca. Dlatego jeśli chcemy korzystać ze szparagów teraz nadszedł ich czas w kuchni. Czy warto włączyć szparagi do swojego jadłospisu w okresie wiosenno-letnim? Odpowiada dietetyczka z Poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.

 

Co to są szparagi i jakie mają właściwości?