BLOG

Owoce są ważnym składnikiem diety.  Według psychodietetyka z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu bywają kojarzone z przyjemnością i beztroską. Ich barwy zachęcają do kosztowania. Powinniśmy je smakować, ale w odpowiednich ilościach, jeśli nie chcemy mieć problemów ze zdrowiem – tłumaczy dietetyk z wrocławskiej Poradni Dietetycznej.

Za wprowadzenie ograniczeń przy konsumpcji owoców odpowiedzialny jest ich skład. Zbudowane są w większości z wody oraz węglowodanów (około 80% energii pochodzi właśnie z  tego makroskładnika)  w tym fruktozy.

W sezonie letnim warto korzystać z sezonowości przy wyborze produktów komponując swoją dietę, przekonuje dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu.

Obecnie przez cały rok mamy dostęp do większości warzyw i owoców, jednak pamiętajmy, że wybierając lokalne produkty w czasie ich zbiorów, mamy większą gwarancję ich jakości i smaku. Sezon letni może też być świetnym pretekstem do lżejszego jedzenia. Mamy do wyboru więcej warzyw i owoców i powinniśmy z tego korzystać.
Jak zatem komponować codzienne menu w okresie letnim?

Maślan sodu jest znany głównie pod nazwą kwasu masłowego. Czy warto go suplementować?

Dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu, który zajmuje się chorobami układu pokarmowego (IBS, SIBO, IMO),  przedstawi główne właściwości maślanu sodu.




Jogurty, kefiry, maślanki, czy zsiadłe mleko, to najbardziej popularne w Polsce mleczne napoje fermentowane, wymienia dietetyczka z Nutri-Med Wrocław Poradni Dietetycznej.
Do ich produkcji jest wykorzystywane mleko i specjalne szczepy bakterii, które przekształcają mleko w kwas mlekowy. Dzięki temu uzyskujemy produkty o charakterystycznym smaku, zapachu, konsystencji, a co najważniejsze, podkreśla dobry dietetyk Wrocław, ten proces zwiększa strawność produktów i nadaje korzystne wartości odżywcze i zdrowotne.

Co to są napoje fermentowane?


Mleko i produkty mleczne zawierają szczególnie dużo wapnia, a także białka o wysokiej wartości biologicznej. Warto włączyć je do naszej diety, jeśli nie mamy ku temu przeciwwskazań zdrowotnych (np. alergii na białka mleka) – zaleca dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med Wrocław. Do produktów mlecznych należą również produkowane z ukwaszonego mleka, np. twarogi, a także dojrzewające sery podpuszczkowe - twarde.

Jak powstaje ser?


W dzisiejszych czasach wielu z nas żyje w biegu, przez co czasu na domowe obowiązki czy przygotowanie posiłków zostaje bardzo mało. Jak uchronić się przed „jedzeniem na mieście”, czy co gorsze sięganiem po gotowe, często „śmieciowe” jedzenie? Wystarczy jedynie dobra organizacja, planowanie posiłków z wyprzedzeniem, przemyślane zakupy- zapewnia dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med Wrocław. Pomocną metodą w planowaniu rodzinnego menu może być mrożenie potraw i produktów.