Sezon jesienny kojarzy się nam z dynią. Czy mogą ją jeść osoby z cukrzycą lub insulinoopornością?
Dynia ma wyższy indeks glikemiczny, informuje dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med, ale już wyjaśnia czy można wprowadzić dynię do jesiennego menu:
Indeks glikemiczny pokazuje jak węglowodany zawarte produktach mogą wpłynąć na poziom glukozy we krwi – tłumaczy dietetyczka z wrocławskiego Centrum Dietetycznego Nutri-Med.
Niektórzy zatem mogą pomyśleć, że dynia nie jest zalecana w przypadku problemów z gospodarką węglowodanową. Jak to jest w rzeczywistości?
Jeśli chcemy jednak mówić o rzeczywistym wpływie pożywienia na poziom cukru we krwi, lepiej jest patrzeć na ładunek glikemiczny, a nie tylko na indeks glikemiczny – informuje dietetyk z Wrocławia. Dlaczego? Ładunek glikemiczny uwzględnia porcję spożywanego pokarmu, a nie tylko jego wpływ na poziom glukozy.
Jaki jest zatem Ładunek Glikemiczny dyni?
Okazuje się, podkreśla dietetyk z Poradni Nutri-Med Wrocław, że ładunek glikemiczny jednej porcji dyni (100 g) wynosi tak naprawdę tylko 3, co jest uważane za niski ładunek glikemiczny. Mówiąc prościej, oznacza to, że zjedzenie tylko małej porcji dyni prawdopodobnie nie spowoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi –tłumaczy dietetyczka z Poradni Nutri-Med Wrocław. Im większa porcja, tym większe prawdopodobieństwo, że poziom cukru we krwi gwałtownie wzrośnie.
Ponadto, aby dobrze zbilansować posiłek zawierający dynię należy pamiętać o dodatku białka i tłuszczu oraz innych warzyw bogatych w błonnik, które spowalniają wchłanianie węglowodanów z posiłku, dlatego ich dodatek spowolni wyrzut glukozy, a w konsekwencji też insuliny do krwi – klaruje dietetyk z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med.
Czy dynia jest zdrowa?
Dynia ma niską kaloryczność, a jednocześnie zawiera wiele składników odżywczych, w tym witaminę A, witaminę C, witaminy z grupy B, potas, magnez i żelazo –wymienia dietetyczka. Potencjalne korzyści zdrowotne dyni to:
- Wzmocnienie odporności - dynia jest bogata w witaminę A, która pomaga organizmowi zwalczać infekcje. Zawiera także inne składniki odżywcze niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, w tym witaminę C, witaminę E, kwas foliowy i żelazo.
- Zdrowe trawienne - witamina A zawarta w dyni pomaga wzmocnić wyściółkę jelit, a zawartość błonnika pomaga utrzymać dobry stan zdrowia jelit.
- Zdrowe oczy - witaminy A, C i E wraz z cynkiem są ważnymi składnikami odżywczymi dla utrzymania dobrego wzroku i utrzymania oczu w zdrowiu przez długi czas.
- Zdrowa skóra - jedzenie dyni może pomóc zachować zdrową skórę dzięki solidnej dawce przeciwutleniających witamin A, C i E.
- Zdrowe serce - błonnik, przeciwutleniacze i potas zawarte w dyni pomagają zachować zdrowe serce i zapobiegać jego chorobom. Zawartość magnezu w dyni może również pomóc kontrolować ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi.
Nie masz pomysłu na dynię? Dodaj ją do sałatki, ugotuj zupę lub podpiecz w piekarniku jako dodatek do mięsa lub ryb – podpowiada dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med.
Polecamy:
Sałatka z pieczoną dynią
1 szklanka obranej i pokrojonej w kostkę dyni
1/3 szklanki ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
1 garść rukoli
50 g sera np. feta, mozzarella
4 kawałki suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy np. dijon
1 łyżeczka soku z cytryny
przypraw: sól, pieprz, kurkuma, papryka, oregano
Dynię wymieszać z ciecierzycą, łyżeczką oliwy, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, kurkumą i oregano. Wyłożyć na blaszkę do pieczenia i piec ok. 15 minut w 200 stopniach. Na talerze wyłożyć rukolę, upieczoną dynię z ciecierzycą, dodać pokrojony w kostkę ser i posiekane pomidory suszone. Przygotować sos - wymieszać łyżeczkę oliwy, musztardy i soku z cytryny i polać sałatkę.