BLOG

Insulinooporność jest definiowana, jako upośledzona odpowiedź biologiczna na stymulację insulinową tkanek docelowych, głównie wątroby, mięśni i tkanki tłuszczowej – tłumaczy dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu. To oznacza, że organy i tkanki nie reagują odpowiednio na pojawiającą się we krwi insulinę.

Jakie są przyczyny insulinooporności?

Słodziki to dodatki do żywności stosowane w celu nadania słodkiego smaku -informuje dietetyk z Poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.

Gdzie znajdziemy słodziki i czy trzeba się ich obawiać?

Dla wielu osób słodycze są ulubiona przekąska. Większość z nas zdaje sobie sprawę, że nie jest to najzdrowszy wybór, ale nie może oprzeć się pokusie. Jednym z najczęstszych postanowień noworocznych jest właśnie ograniczenie cukru czy słodyczy w diecie, podkreśla dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu. Jak skutecznie dążyć do tego celu?

Zbliża się okres świąteczny. Wiele osób będących na diecie zaczyna się martwić, że ten czas zepsuje ich dotychczasowe efekty pracy nad sposobem żywienia czy ciałem- przytacza dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.

Jak spędzić Święta bez wyrzutów sumienia?

Sezon jesienny kojarzy się nam z dynią. Czy mogą ją jeść osoby z cukrzycą lub insulinoopornością?

Dynia ma wyższy indeks glikemiczny, informuje  dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med, ale już wyjaśnia czy można wprowadzić dynię do jesiennego menu:

Jesienne zmęczenie dotyczy wielu osób. Krótsze dni, chłodniejsze poranki i mniej słońca wpływa na nasz nastrój depresyjnie. 

Jak sobie pomóc? Dietetyczka z Poradni Dietetycznej Nutri-Med  postara się doradzić, co uwzględnić w codziennym menu, aby poczuć przypływ energii i lepszego samopoczucia.