BLOG

Zbliża się okres świąteczny. Wiele osób będących na diecie zaczyna się martwić, że ten czas zepsuje ich dotychczasowe efekty pracy nad sposobem żywienia czy ciałem- przytacza dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.

Jak spędzić Święta bez wyrzutów sumienia?

Sezon jesienny kojarzy się nam z dynią. Czy mogą ją jeść osoby z cukrzycą lub insulinoopornością?

Dynia ma wyższy indeks glikemiczny, informuje  dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med, ale już wyjaśnia czy można wprowadzić dynię do jesiennego menu:

Jesienne zmęczenie dotyczy wielu osób. Krótsze dni, chłodniejsze poranki i mniej słońca wpływa na nasz nastrój depresyjnie. 

Jak sobie pomóc? Dietetyczka z Poradni Dietetycznej Nutri-Med  postara się doradzić, co uwzględnić w codziennym menu, aby poczuć przypływ energii i lepszego samopoczucia.

Owoce są ważnym składnikiem diety.  Według psychodietetyka z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu bywają kojarzone z przyjemnością i beztroską. Ich barwy zachęcają do kosztowania. Powinniśmy je smakować, ale w odpowiednich ilościach, jeśli nie chcemy mieć problemów ze zdrowiem – tłumaczy dietetyk z wrocławskiej Poradni Dietetycznej.

Za wprowadzenie ograniczeń przy konsumpcji owoców odpowiedzialny jest ich skład. Zbudowane są w większości z wody oraz węglowodanów (około 80% energii pochodzi właśnie z  tego makroskładnika)  w tym fruktozy.

W sezonie letnim warto korzystać z sezonowości przy wyborze produktów komponując swoją dietę, przekonuje dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu.

Obecnie przez cały rok mamy dostęp do większości warzyw i owoców, jednak pamiętajmy, że wybierając lokalne produkty w czasie ich zbiorów, mamy większą gwarancję ich jakości i smaku. Sezon letni może też być świetnym pretekstem do lżejszego jedzenia. Mamy do wyboru więcej warzyw i owoców i powinniśmy z tego korzystać.
Jak zatem komponować codzienne menu w okresie letnim?

Maślan sodu jest znany głównie pod nazwą kwasu masłowego. Czy warto go suplementować?

Dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu, który zajmuje się chorobami układu pokarmowego (IBS, SIBO, IMO),  przedstawi główne właściwości maślanu sodu.