BLOG

Dla wielu osób słodycze są ulubiona przekąska. Większość z nas zdaje sobie sprawę, że nie jest to najzdrowszy wybór, ale nie może oprzeć się pokusie. Jednym z najczęstszych postanowień noworocznych jest właśnie ograniczenie cukru czy słodyczy w diecie, podkreśla dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu. Jak skutecznie dążyć do tego celu?

Zbliża się okres świąteczny. Wiele osób będących na diecie zaczyna się martwić, że ten czas zepsuje ich dotychczasowe efekty pracy nad sposobem żywienia czy ciałem- przytacza dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.

Jak spędzić Święta bez wyrzutów sumienia?

Sezon jesienny kojarzy się nam z dynią. Czy mogą ją jeść osoby z cukrzycą lub insulinoopornością?

Dynia ma wyższy indeks glikemiczny, informuje  dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med, ale już wyjaśnia czy można wprowadzić dynię do jesiennego menu:

Jesienne zmęczenie dotyczy wielu osób. Krótsze dni, chłodniejsze poranki i mniej słońca wpływa na nasz nastrój depresyjnie. 

Jak sobie pomóc? Dietetyczka z Poradni Dietetycznej Nutri-Med  postara się doradzić, co uwzględnić w codziennym menu, aby poczuć przypływ energii i lepszego samopoczucia.

Owoce są ważnym składnikiem diety.  Według psychodietetyka z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu bywają kojarzone z przyjemnością i beztroską. Ich barwy zachęcają do kosztowania. Powinniśmy je smakować, ale w odpowiednich ilościach, jeśli nie chcemy mieć problemów ze zdrowiem – tłumaczy dietetyk z wrocławskiej Poradni Dietetycznej.

Za wprowadzenie ograniczeń przy konsumpcji owoców odpowiedzialny jest ich skład. Zbudowane są w większości z wody oraz węglowodanów (około 80% energii pochodzi właśnie z  tego makroskładnika)  w tym fruktozy.

W sezonie letnim warto korzystać z sezonowości przy wyborze produktów komponując swoją dietę, przekonuje dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu.

Obecnie przez cały rok mamy dostęp do większości warzyw i owoców, jednak pamiętajmy, że wybierając lokalne produkty w czasie ich zbiorów, mamy większą gwarancję ich jakości i smaku. Sezon letni może też być świetnym pretekstem do lżejszego jedzenia. Mamy do wyboru więcej warzyw i owoców i powinniśmy z tego korzystać.
Jak zatem komponować codzienne menu w okresie letnim?