Dietetycy i lekarze zauważają wzrost zachorowań na insulinooporność i cukrzycę typu 2.

Widzimy jako specjaliści potrzebę edukacji pacjentów, ponieważ wiele osób zmaga się z różnymi problemami zdrowotnymi, także hormonalnymi i jest nieświadoma, że przyczyna może leżeć po stronie insuliny –tłumaczy dietetyczka z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.

 Co to jest insulinooporność?

Insulinooporność to zmniejszenie wrażliwości tkanek na działanie insuliny, hormonu wydzielanego po posiłku zazwyczaj w wyniku podwyższania poziomu glukozy – wyjaśnia dietetyczka z wrocławskiej poradni dietetycznej. Podwyższony poziom insuliny sprzyja zmianą hormonalnym, ale też zatrzymaniu wody w organizmie lub przyrostu masy ciała- dodaje dobry dietetyk Nutri-Med.

Według dietetyczki nieleczona insulinooporność może doprowadzić  do cukrzycy typu 2.

Na co zwrócić uwagę układając jadłospis przy cukrzycy i insulinooporności?

Dieta w insulinooporności i cukrzycy powinna opierać się na niskim Indeksie Glikemicznym oraz Ładunku Glikemicznym - podkreśla dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.

Co to jest Indeks Glikemiczny?

Indeks glikemiczny (IG) jest to wskaźnik, który opracowano na podstawie wzrostu stężenia glukozy we krwi po spożyciu produktów spożywczych zawierających w swoim składzie węglowodany –tłumaczy dietetyczka z wrocławskiej poradni żywieniowej Nutri-Med. Określa on o ile podniesie się poziom cukru we krwi po spożyciu 50g węglowodanów danego produktu. Skala wynosi od 0 do 100.

 

Jak dzielimy Indeks Glikemiczny?

  • <50 - niski Indeks glikemiczny
  • 50-70 - średni Indeks glikemiczny
  • >70 - wysoki Indeks glikemiczny

Ważne jest, żeby wybierać produkty z niskim Indeksem Glikemicznym, a ograniczać te z wysokim IG.

Wadą opierania się wyłącznie na indeksie glikemicznym jest to, że został on określony w badaniach z udziałem osób zdrowych oraz pokazuje jak zachowuje się dany produkt spożyty samodzielnie –wyjaśnia dietetyk Wrocław. Bierze pod uwagę tylko znajdujące się w produkcie węglowodany i zakłada ich ilość na 50g.

Co to jest Ładunek Glikemiczny?

Ładunek glikemiczny (ŁG) to wskaźnik, który określa w jaki sposób cały posiłek wpłynie na glikemię poposiłkową –informuje dobry dietetyk z Gabinetu Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu. Dietetyczka wskazuje, że Ładunek Glikemiczny uwzględnia nie tylko jakość węglowodanów zawartych w produkcie, ale także ich ilość. Dzięki temu produkty, które mają wysoki Indeks Glikemiczny (IG) spożyte w małej ilości mogą mieć niski Ładunek Glikemiczny (ŁG).

Dodatkowo dodatki do dań w postaci zdrowych tłuszczów (awokado, orzechy i pestki, ryby, oleje) czy białka także mogą obniżyć glikemię poposiłkową -Indeks Glikemiczny tworząc potrawę z niskim Ładunkiem Glikemicznym – wyjaśnia dietetyk w wrocławskiej poradni dietetycznej.

Jak dzielimy Ładunek Glikemiczny?

  • <10 - niski ładunek glikemiczny
  • 11-19 - średni ładunek glikemiczny
  • >20 - wysoki ładunek glikemiczny

Jak korzystać z IG i ŁG na co dzień?

Jeśli zależy nam na kontrolowaniu glikemii za pomocą żywienia, nasz jadłospis powinien opierać się na niskim indeksie i ładunku glikemicznym – przypomina dietetyczka z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.

Dieta o niskim indeksie glikemicznym może być także pomocna u osób z nadwagą, ponieważ zmniejsza odpowiedź glikemiczną i insulinową oraz wpływa na zmniejszenie stężenia leptyny we krwi –wyjaśnia dietetyczka Nutri-Med Wrocław.

W jaki sposób możemy to uzyskać? Dietetyk podpowiada:

  1. Wybieraj produkty w większości o niskim indeksie glikemicznym - posiłki łatwiej komponuje się z produktów, które wiemy, że są zalecane przy problemach z gospodarką węglowodanową. Co wybierać? Sięgaj po pełnoziarniste pieczywo, makarony, grube kasze –wymienia dobry dietetyk.
  2. Produkty z wyższym indeksie glikemicznym spożywaj rzadziej i kontroluj ich ilość. Koniecznie łącz je ze źródłem zdrowego tłuszczu (orzechy, nasiona, np pestek dyni, ryb, awokado) oraz warzywami, które wpływają na obniżenie IG potraw – wyjaśnia dietetyk.
  3. Uważaj na produkty przetworzone Dietetyczka zaznacza, że zawierają one najczęściej dodatek cukrów prostych i kwasów tłuszczowych trans. Dodatkowo obróbka termiczna, której został już wcześniej poddany produkt lub jego rozdrobnienie negatywnie wpływają na jego IG. Np. płatki owsiane górskie mają niższy indeks glikemiczny niż płatki błyskawiczne.
  4. Zadbaj o odpowiednio dużą ilość błonnika w diecie –zachęca dietetyczka z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med. W tym celu spożywaj każdego dnia warzywa i owoce. Światowa Organizacja Zdrowia wskazuje, że powinniśmy spożywać ich  400-800g dziennie, z czego większość powinny stanowić warzywa.
  5. Wybieraj mniej dojrzałe warzywa i owoce. Im wyższy stopień dojrzałości tym większy IG produktu. Przykładowo Zielony banan ma IG 40 a dojrzały ma IG ponad 70.
  6. Produkty zbożowe gotuj al dente, nie doprowadzaj do nadmiernego rozgotowania również warzyw – podkreśla dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med. Owoce spożywaj surowe, najlepiej w całości. Rozdrabnianie produktów również wpływa negatywnie na ich indeks glikemiczny.
  7. Zwróć uwagę na tempo jedzenia. Staraj się jeść powoli, dokładnie przeżuwając kęsy. Zbyt szybkie jedzenie powoduje, że wzrost poziomu glukozy po posiłku będzie szybszy.

Jeśli potrzebne jest wsparcie w ułożeniu odpowiedniej diety zapraszamy do Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu.