Często podczas planowania diet redukcyjnych pacjenci boją się, że zmniejszona ilość kalorii spożywana w trakcie dnia będzie wiązała się z nieprzyjemnym odczuciem głodu, informuje dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu. Może to utrudniać cały proces i prowadzić do podjadania między posiłkami i szybkiej rezygnacji z zaplanowanego wcześniej jadłospisu.
Planuj posiłki w taki sposób, aby nie męczyć się codziennym uczuciem głodu.
Dietetyk z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med podkreśla, że sygnały głodu i sytości płynące z naszego organizmu są bardzo ważne i nie należy ich lekceważyć. W myśl jedzenia intuicyjnego to właśnie głód i sytość powinny wskazywać nam pory posiłków i ilość spożywanego jedzenia. Według psychodietetyka z Poradni Nutri-Med Wrocław bardzo ważnej jest też odróżnianie uczucia głodu pomiędzy fizycznym, kiedy „burczy w brzuchu”, a emocjonalnym bo mamy na coś ochotę lub produkt, który lubimy akurat jest w zasięgu wzroku. Trzeba zadbać o prawidłowo zbilansowane posiłki, aby odczuwać sytość odpowiednio długo i nie ulegać nagłym pokusom.
Jak przygotować zbilansowane posiłki?
Warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych aspektów diety i nawyków żywieniowych.
Co powinno znajdować się w każdym posiłku?
Dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu wymienia:
- Produkty bogate w błonnik .
Gdzie znajdziemy błonnik?
Błonnik pokarmowy obecny jest w warzywach, owocach, pełnoziarnistych produktach zbożowych oraz roślinach strączkowych. Spowalnia trawienie i daje uczucie sytości na dłużej –informuje dietetyk .
- Źródła białka
Jakie są najlepsze źródła biała?
Białko wpływające na sytość i redukcję znajdziemy w chudym mięsie, rybach, jajach, nabiale, tofu, fasoli i soczewicy – zdaniem dietetyka z Wrocławia białko to jest bardzo sycące i niskokaloryczne,
- Zdrowe tłuszcze.
Gdzie znajdziemy zdrowe tłuszcze?
Wybieraj awokado, orzechy, nasiona, oliwę z oliwek i tłuste ryb (np. łosoś atlantycki). Według dietetyczki pomagają one w dłuższym utrzymaniu uczucia sytości, nie mają wpływu na glikemię oraz stabilizują profil lipidowy.
Czego unikać w diecie?
Dietetyk podkreśla, że to przetworzona żywności i cukry proste, mogą powodować szybkie wahania poziomu cukru we krwi, co prowadzi do uczucia głodu, dlatego powinniśmy się ich wystrzegać.
Jakie nawyki żywieniowe należy wprowadzić?
Dietetyk z Poradni Dietetycznej wymienia najważniejsze zasady:
- Spożywaj posiłki regularnie – zbyt długie przerwy między posiłkami mogą prowadzić do napadów głodu, podczas których zjemy więcej niż w rzeczywistości potrzebujemy. Ustal przerwy pomiędzy posiłkami około 3 godzinne.
- Pij odpowiednią ilość wody - czasem uczucie głodu może być mylone z pragnieniem. Regularne picie wody pomaga utrzymać odpowiedni poziom nawodnienia i może wspomagać odczuwanie sytości. Pamiętaj, że powinieneś wypić min. 30ml na każdy kilogram należnej masy ciała, informuje dietetyczka Wrocław.
- Skup się na jedzeniu i jedz powoli – bardzo ważna jest tak zwana „higiena jedzenia”, podkreśla psychodietetyk Nutri-Med Wrocław. Jedzenie bez pośpiechu pozwala organizmowi lepiej zarejestrować uczucie sytości. Unikaj jedzenia przed telewizorem czy komputerem.
Po każdym posiłku powinniśmy odczuwać sytość na kilka godzin. Jest to ważne zarówno przy redukcji masy ciała jak i w codziennym sposobie żywienia i dostarczaniu wszystkich ważnych składników odżywczych, zapewniających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zdaniem dietetyka i psychodietetyka z Centrum Dietetycznego Nutri-Med Wrocław przyjęcie opisanych zasad w codziennej diecie może pomóc w lepszym zarządzaniu głodem i uczuciem sytości, co z kolei może wspierać zdrowe nawyki żywieniowe i kontrolę masy ciała.