BLOG
- Kategoria: BLOG
Grzybiarze mają pełne ręce roboty, ponieważ w tym roku sezon zaczyna się bardzo obiecująco.
Zapytaliśmy dietetyka z Poradni Dietetycznej we Wrocławiu dlaczego warto wprowadzać dobre grzyby do swojej diety?
- Kategoria: BLOG
Osoby unikające cukru szukają wciąż szukają dobrych alternatyw do przygotowania dań, koktajli i ciast- zauważa dietetyk z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med.
Rynek oferuje wiele rodzajów substancji słodzących podkreślając, że są bezpieczne dla zdrowia i o wiele słodsze niż tradycyjny cukier.
Czy słodziki na pewno są bezpieczne?
- Kategoria: BLOG
Dietetyk z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med zachęca do wprowadzenia do swojej diety kolejnego ciekawego superfoods – nasion słodkiej bazylii (tukmaria).
Czym są nasiona słodkiej bazylii?
- Kategoria: BLOG
Wiele osób prowadzących zdrowy tryb życia lub będących na diecie redukcyjnej ma czasami ochotę sięgnąć po różnego typu przekąski. Jeśli zdarza się to sporadycznie (nie częściej niż 1x na 2 tygodnie), to nie ma w tym nic złego i organizm sobie poradzi z nadmiarem kalorii, nawet jeśli dostarczają sporo cukrów czy tłuszczu – przypomina dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.
Jeśli jednak mamy słabość do częstszego podjadania i to po całym dniu zasiadając na kanapie, to warto zapoznać się z listą znacząco niezdrowych produktów i połączeń, których należy unikać.
Często pacjenci podczas spotkań kontrolnych przypominają sobie, że podjedli od domowników garść chipsów, kilka żelków, a w pracy ciasteczek. Ile to ma kalorii?
- Kategoria: BLOG
Dziecko powinno zjeść co najmniej 1-2 wartościowe posiłki w szkole, przypomina dietetyczka z Poradni Dietetycznej Nutri-Med.
Wszystko zależy ile czasu trwają lekcje i zajęcia dodatkowe – tłumaczy dietetyk. Przykładowo młodsze dzieci, które są w szkole między godziną 8:00-12:00 po zjedzeniu śniadania w domu wystarczy, że wezmą drugie śniadanie ze sobą. Starsze dzieci i młodzież zazwyczaj są w szkole dłużej, często do 14:00, a nawet 16:00, wówczas poza drugim śniadaniem powinny zjadać jeszcze przekąskę i/lub lunch lub obiad, jeśli mają możliwość korzystania ze stołówki w placówce.
Co powinny jeść dzieci w szkole?
- Kategoria: BLOG
Dna moczanowa to choroba metaboliczna, która dotyka częściej mężczyzn między 30 a 50 rokiem życia, a także kobiety po menopauzie. Zachorowalność wiąże się z podniesieniem jakości życia, kiedyś dna moczanowa była nazywana chorobą „bogatych”, przypomina dietetyk z Nutri-Med we Wrocławiu. Dna moczanowa może być także skutkiem stosowania nieprawidłowej diety i stylu życia, a także niektórych leków. Mają na nią wpływ także uwarunkowania genetyczne.
Typowe dla podagry (bo tak też nazywa się dnę moczanową) jest występowanie ataków nocą – podwyższona temperatura ciała, obrzęk i ból stawów (często dotyczy to palca u stopy), a także zaciemnienie skóry. Objawy ustępują po kilku dniach lub nawet tygodniach. Na pojawienie się kolejnych ataków ma wpływ dieta bogata w puryny, nadmierny stres, wysoka aktywność fizyczna i niektóre leki, wymienia dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.