BLOG

Wiele osób prowadzących zdrowy tryb życia lub będących na diecie redukcyjnej ma czasami ochotę sięgnąć po różnego typu przekąski. Jeśli zdarza się to sporadycznie (nie częściej niż 1x na 2 tygodnie), to nie ma w tym nic złego i organizm sobie poradzi z nadmiarem kalorii, nawet jeśli dostarczają sporo cukrów czy tłuszczu – przypomina dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.
Jeśli jednak mamy słabość do częstszego podjadania i to po całym dniu zasiadając na kanapie, to warto zapoznać się z listą znacząco niezdrowych produktów i połączeń, których należy unikać.

Często pacjenci podczas spotkań kontrolnych przypominają sobie, że podjedli od domowników garść chipsów, kilka żelków, a w pracy ciasteczek. Ile to ma kalorii?

Dziecko powinno zjeść co najmniej 1-2 wartościowe posiłki w szkole, przypomina dietetyczka z Poradni Dietetycznej Nutri-Med.  

Wszystko zależy ile czasu trwają lekcje i zajęcia dodatkowe – tłumaczy dietetyk. Przykładowo młodsze dzieci, które są w szkole między godziną 8:00-12:00 po zjedzeniu śniadania w domu wystarczy, że wezmą drugie śniadanie ze sobą. Starsze dzieci i młodzież zazwyczaj są w szkole dłużej, często do 14:00, a nawet 16:00, wówczas poza drugim śniadaniem powinny zjadać jeszcze przekąskę i/lub lunch lub obiad, jeśli mają możliwość korzystania ze stołówki w placówce.

Co powinny jeść dzieci w szkole?

 

Dna moczanowa to choroba metaboliczna, która dotyka częściej mężczyzn między 30 a 50 rokiem życia, a także kobiety po menopauzie. Zachorowalność wiąże się z podniesieniem jakości życia, kiedyś dna moczanowa była nazywana chorobą „bogatych”, przypomina dietetyk z Nutri-Med we Wrocławiu. Dna moczanowa może być także skutkiem stosowania nieprawidłowej diety i stylu życia, a także niektórych leków. Mają na nią wpływ także uwarunkowania genetyczne.

Typowe dla podagry (bo tak też nazywa się dnę moczanową) jest występowanie ataków nocą – podwyższona temperatura ciała, obrzęk i ból stawów (często dotyczy to palca u stopy), a także zaciemnienie skóry. Objawy ustępują po kilku dniach lub nawet tygodniach. Na pojawienie się kolejnych ataków ma wpływ dieta bogata w puryny, nadmierny stres, wysoka aktywność fizyczna i niektóre leki, wymienia dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.

Gojnik, to inaczej herbata górska, szałwia libańska. Znana jest od wieków na Bliskim Wschodzie z powodu wielu prozdrowotnych właściwości: przeciwgrzybiczych, przeciwbakteryjnych, uspakajających – informuje dietetyczka z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.

W czasach, kiedy poprawa odporności nabiera szczególnego znaczenia dietetyczka zachęca do uzupełnienia zdrowego sposobu odżywiania o ziołowe preparaty w tym GOJNIK.

Jakie właściwości ma gojnik?


Sezon na bób trwa od czerwca do sierpnia. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety?

Dietetyk z wrocławskiej poradni Nutri-Med tłumaczy:

Spragnieni słońca i urlopu wreszcie doczekali się lata!
Piękna pogoda za oknem zachęca na wybranie odpoczynku nad wodą.

Jakie przekąski zabrać na plażę?