Powitaliśmy sezon jesienno-zimowy. Okres kojarzy nam się wieczorami zazwyczaj spędzonymi w domu pod kocem z dobrą książką. Coraz niższe temperatury i nie zawsze sprzyjająca pogoda zachęca do filiżanki ciepłego kakao.

Jak przygotować niskokaloryczne kakao i pić bez wyrzutów sumienia? Zapytaliśmy dietetyka z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.

Co raz bardziej popularnym zamiennikiem kakao staje się karob – egzotyczny produkt posiadający wiele wartości odżywczych – informuje dietetyczka.

Co to jest karob i jakie ma właściwości i jak można go wykorzystać w kuchni? Podpowiada dietetyk z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med.

Karob, jest naturalnym substytutem kakao.  Można go spotkać także pod nazwą mączki chleba świętojańskiego.

Jak smakuje karob?

W smaku jest delikatnie słodszy od popularnego słodkiego kakao. Cechuje go mniejsza zawartość tłuszczu, hipoalergiczność oraz brak kofeiny. Dlatego zalecany jest alergikom– tłumaczy dietetyczka z Wrocławia.

Dodatkowym plusem jest to, że karob zawiera  wiele składników mineralnych takich jak: żelazo, magnez, cynk, potas, miedź, sód, czy wapń oraz sporą ilość białka. Warto zatem uwzględnić mączkę chleba świętojańskiego w jadłospisie, chociażby z uwagi na właściwości prozdrowotne.

Najnowsze badania donoszą, że wysoka zawartość błonnika pokarmowego w karobie ma działanie kancerogenne oraz przyczynia się do obniżenia stężenia złego cholesterolu LDL i trójglicerydów – informuje dobry dietetyk z Poradni Nutri-Med we Wrocławiu. Co więcej, uwzględnianie go w codziennej diecie naturalnie obniża stężenie glukozy we krwi oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia biegunek, czy objawów refluksu żołądkowo- przełykowego.

Karob może być składnikiem uniwersalnym w kuchni – według dietetyczki świetnie sprawdzi się w połączeniu wytrawnym, do mięs lub sałatek, jak i  słodkim.

Poniżej prezentujemy potrawy z wykorzystaniem tego cennego składnika.

Karobowe muffinki:

Składniki (na 12 sztuk):

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki soku z cytryny/ octu jabłkowego
  • 4 łyżki karobu w proszku
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka oleju z pestek winogron
  • 1 szklanka wody (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczki kawy zbożowej (opcjonalnie)
  • masło orzechowe

Wykonanie:

W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać wodę, olej oraz sok z cytryny (ocet). Dokładnie wymieszaj ciasto tak, by miało gładką konsystencję. Formy do muffinek wypełnij na wysokość 1/3 ciastem, dodaj pół łyżeczki masła orzechowego do każdej z nich, następnie przykryj resztą ciasta tak, by zakrywały ½ foremki. Wstaw do piekarnika, piecz w 180 stopniach przez około 30 min (do suchego patyczka).

 

Sałatka z karobem:

Składniki:

  • 50g rukoli
  • 2 figi
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 5 kulek sera typu mozzarella / 25g sera chudego feta
  • 2 łyżki oliwek
  • Łyżka nasion karobu
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Ulubione zioła

Wykonanie:

Pomidorki umyć, pokroić razem z figami w ćwiartki. Dodać na talerz razem z rukolą, kulkami sera. Następnie dodać pokrojone oliwki. Na wierzch posypać nasionami karobu, dodać oliwę i zioła.

Smacznego!

 

Po resztę inspiracji zapraszamy do Centrum Dietetycznego Nutri-Med We Wrocławiu.