Powitaliśmy sezon jesienno-zimowy. Okres kojarzy nam się wieczorami zazwyczaj spędzonymi w domu pod kocem z dobrą książką. Coraz niższe temperatury i nie zawsze sprzyjająca pogoda zachęca do filiżanki ciepłego kakao.
Jak przygotować niskokaloryczne kakao i pić bez wyrzutów sumienia? Zapytaliśmy dietetyka z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.
Co raz bardziej popularnym zamiennikiem kakao staje się karob – egzotyczny produkt posiadający wiele wartości odżywczych – informuje dietetyczka.
Co to jest karob i jakie ma właściwości i jak można go wykorzystać w kuchni? Podpowiada dietetyk z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med.
Karob, jest naturalnym substytutem kakao. Można go spotkać także pod nazwą mączki chleba świętojańskiego.
Jak smakuje karob?
W smaku jest delikatnie słodszy od popularnego słodkiego kakao. Cechuje go mniejsza zawartość tłuszczu, hipoalergiczność oraz brak kofeiny. Dlatego zalecany jest alergikom– tłumaczy dietetyczka z Wrocławia.
Dodatkowym plusem jest to, że karob zawiera wiele składników mineralnych takich jak: żelazo, magnez, cynk, potas, miedź, sód, czy wapń oraz sporą ilość białka. Warto zatem uwzględnić mączkę chleba świętojańskiego w jadłospisie, chociażby z uwagi na właściwości prozdrowotne.
Najnowsze badania donoszą, że wysoka zawartość błonnika pokarmowego w karobie ma działanie kancerogenne oraz przyczynia się do obniżenia stężenia złego cholesterolu LDL i trójglicerydów – informuje dobry dietetyk z Poradni Nutri-Med we Wrocławiu. Co więcej, uwzględnianie go w codziennej diecie naturalnie obniża stężenie glukozy we krwi oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia biegunek, czy objawów refluksu żołądkowo- przełykowego.
Karob może być składnikiem uniwersalnym w kuchni – według dietetyczki świetnie sprawdzi się w połączeniu wytrawnym, do mięs lub sałatek, jak i słodkim.
Poniżej prezentujemy potrawy z wykorzystaniem tego cennego składnika.
Karobowe muffinki:
Składniki (na 12 sztuk):
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki soku z cytryny/ octu jabłkowego
- 4 łyżki karobu w proszku
- ¾ szklanki cukru trzcinowego
- 1 szklanka oleju z pestek winogron
- 1 szklanka wody (w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżeczki kawy zbożowej (opcjonalnie)
- masło orzechowe
Wykonanie:
W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać wodę, olej oraz sok z cytryny (ocet). Dokładnie wymieszaj ciasto tak, by miało gładką konsystencję. Formy do muffinek wypełnij na wysokość 1/3 ciastem, dodaj pół łyżeczki masła orzechowego do każdej z nich, następnie przykryj resztą ciasta tak, by zakrywały ½ foremki. Wstaw do piekarnika, piecz w 180 stopniach przez około 30 min (do suchego patyczka).
Sałatka z karobem:
Składniki:
- 50g rukoli
- 2 figi
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 5 kulek sera typu mozzarella / 25g sera chudego feta
- 2 łyżki oliwek
- Łyżka nasion karobu
- Łyżka oliwy z oliwek
- Ulubione zioła
Wykonanie:
Pomidorki umyć, pokroić razem z figami w ćwiartki. Dodać na talerz razem z rukolą, kulkami sera. Następnie dodać pokrojone oliwki. Na wierzch posypać nasionami karobu, dodać oliwę i zioła.
Smacznego!
Po resztę inspiracji zapraszamy do Centrum Dietetycznego Nutri-Med We Wrocławiu.