Kiszenie to proces znany w Polsce od lat. Zazwyczaj kisimy ogórki i kapustę, coraz częściej także buraki –wymienia dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu.
A czy wiesz, że kiszeniu można poddać także: pomidory, kalafior, marchewkę, czosnek, cebulę, rzodkiew, a nawet truskawki, jabłka, gruszki i śliwki? W Indonezji najczęściej kisi się soję i jada jako tempeh, w Korei zazwyczaj spróbujemy kimchi czyli kiszone marchew, kapusta i chili. W Maroko najczęściej spotkamy kiszone cytryny, a kiszone nasiona łupinu degustujemy w Portugalii.
Co to jest „kiszenie” ?
Co to jest „kiszenie” ?
Kiszenie to proces konserwacji żywności oparty na procesie fermentacji mlekowej przeprowadzone przez bakterie – tłumaczy dietetyczka z wrocławskiej Poradni dietetycznej Nutri-Med. Pozytywny wpływ kiszonek na nasze zdrowie po raz pierwszy opisał laureat nagrody Nobla Elie Metchnikoff. Zauważył, że bakterie z kiszonek zastępuję szkodliwe drobnoustroje pasożytnicze – informuje dobry dietetyk Nutri-Med Wrocław.
Mikroorganizmy odpowiedzialne za fermentację znacząco wpływają na poprawę naszego zdrowia i funkcjonowania przewodu pokarmowego. Dlatego kiszonki powinny codziennie gościć na naszym stole, szczególnie w okresie jesienno-zimowym - według dietetyczki z wrocławskiej poradni.
Jakie wartości odżywcze mają kiszonki?
Dietetyk podkreśla, że kiszonki spożywane regularnie mogą w znaczący sposób obniżyć poziom cholesterolu, przez co mają wpływ na uregulowanie gospodarki lipidowej organizmu.
Kiszonki posiadają także właściwości przeciwmiażdżycowe dzięki kwasom linolowym (CLA).
Udowodniono również pozytywny wpływ kiszonek u osób z podwyższoną ilością insuliny we krwi – zaznacza dietetyczka z Poradni Dietetycznej we Wrocławiu. W badaniach zauważono, że podczas spożywania produktów kiszonych znaczącą została obniżona insulina we krwi oraz poprawiła się wrażliwość tkanek na insulinę.
Dlatego bardzo zalecam stosowanie kiszonego w diecie u osób z problemami przedcukrzycowymi, insulinoopornością lub chorobami kardiologicznymi – tłumaczy dietetyczka Nutri-Med Wrocław.
Czy kiszonki mogą odchudzać?
Według badań tak! Po 12 tygodniowym spożyciu kimchi spadły obwody u osób badanych.
Dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med podkreśla także, że kiszonki są także bogatym źródłem składników mineralnych oraz i witamin w naszej diecie. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B, witaminę C, E – czyli silne przeciwutleniacze. Bakterie kwasu mlekowego zawarte w kiszonkach mają znaczący wpływ na syntezę witaminy K w naszych jelitach.
Kiszonki dostarcza nam także potas, wapń, magnez –wymienia dietetyczka.
Ile kalorii mają kiszone ogórki i kapusta?
Kiszonki są niskokaloryczne – informuje dobry dietetyk z wrocławskiej poradni. Średnio kiszony ogórek czy kapusta dostarczają tylko ok 12 kcal na 100g produktu. Podczas procesu kiszenia w produkcie zmniejsza się ilość cukru.
Jedzmy zatem jak najwięcej kiszonek, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Na pewno poprawi to pracę układu pokarmowego, dostarczy wielu witamin i składników mineralnych oraz wzmocni układ odpornościowy. Dzięki tym niskokalorycznym produktom zadbamy także o naszą sylwetkę.
Smacznego!