Kiszenie to proces znany w Polsce od lat.  Zazwyczaj kisimy ogórki i kapustę, coraz częściej także buraki –wymienia dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri-Med  we Wrocławiu.

A czy wiesz, że kiszeniu można poddać także: pomidory, kalafior, marchewkę, czosnek, cebulę, rzodkiew, a nawet truskawki, jabłka, gruszki i śliwki? W Indonezji najczęściej kisi się soję i jada jako tempeh, w Korei zazwyczaj spróbujemy kimchi czyli kiszone marchew, kapusta i chili. W Maroko najczęściej spotkamy kiszone cytryny, a kiszone nasiona łupinu degustujemy w Portugalii.

Co to jest „kiszenie” ?


Co to jest „kiszenie” ?
Kiszenie to proces konserwacji żywności oparty na procesie fermentacji mlekowej przeprowadzone przez bakterie – tłumaczy dietetyczka z wrocławskiej Poradni dietetycznej Nutri-Med.  Pozytywny wpływ kiszonek na nasze zdrowie po raz pierwszy opisał laureat nagrody Nobla Elie Metchnikoff.  Zauważył, że bakterie z kiszonek zastępuję szkodliwe drobnoustroje pasożytnicze – informuje dobry dietetyk Nutri-Med Wrocław.

Mikroorganizmy odpowiedzialne za fermentację znacząco wpływają na poprawę naszego zdrowia i funkcjonowania przewodu pokarmowego. Dlatego kiszonki powinny codziennie gościć na naszym stole, szczególnie w okresie jesienno-zimowym - według dietetyczki z wrocławskiej poradni.

Jakie wartości odżywcze mają kiszonki?

Dietetyk podkreśla, że kiszonki spożywane regularnie mogą w znaczący sposób obniżyć poziom cholesterolu, przez co mają wpływ na uregulowanie gospodarki lipidowej organizmu.

Kiszonki posiadają także właściwości przeciwmiażdżycowe dzięki kwasom linolowym (CLA).

Udowodniono również  pozytywny wpływ kiszonek  u osób z podwyższoną ilością insuliny we krwi – zaznacza dietetyczka z Poradni Dietetycznej we Wrocławiu. W badaniach zauważono, że podczas spożywania produktów kiszonych znaczącą została obniżona insulina we krwi oraz poprawiła się wrażliwość tkanek na insulinę.  

Dlatego bardzo zalecam stosowanie kiszonego w diecie u  osób z problemami przedcukrzycowymi, insulinoopornością lub chorobami kardiologicznymi – tłumaczy dietetyczka Nutri-Med Wrocław.

Czy kiszonki mogą odchudzać?

Według badań tak! Po 12 tygodniowym spożyciu kimchi spadły obwody u osób badanych.

Dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med podkreśla także, że kiszonki są także bogatym źródłem składników mineralnych oraz i witamin w naszej diecie. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B, witaminę C, E – czyli silne przeciwutleniacze. Bakterie kwasu mlekowego zawarte w kiszonkach mają znaczący wpływ na syntezę witaminy K w naszych jelitach.

Kiszonki dostarcza nam także potas, wapń, magnez –wymienia dietetyczka.

Ile kalorii mają kiszone ogórki i kapusta?

Kiszonki są niskokaloryczne – informuje dobry dietetyk z wrocławskiej poradni. Średnio kiszony ogórek czy kapusta dostarczają tylko ok 12 kcal na 100g produktu.  Podczas procesu kiszenia w produkcie zmniejsza się ilość cukru.

Jedzmy zatem jak najwięcej kiszonek, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Na pewno poprawi to pracę układu pokarmowego, dostarczy wielu witamin i składników mineralnych oraz wzmocni układ odpornościowy. Dzięki tym niskokalorycznym produktom zadbamy także o naszą sylwetkę.

Smacznego!