BLOG

Wiele osób boi się, że przez Święta przytyje.

Podczas Świąt Wielkanocnych można utrzymać wagę. Jak to zrobić? Podpowie dietetyk z wrocławskiej poradni Nutri-Med.

Większość z nas ze zniecierpliwieniem wyczekuje wiosny.
Razem z rozkwitem przyrody budzą się w nas chęci do przeróżnych zmian, czy przedsięwzięć. Niestety często dopada nas tzw. przesilenie wiosenne, czyli czujemy się  zmęczeni, senni, czy też bardziej drażliwi. Jaka jest przyczyna takiego stanu?

Z czym kojarzy nam się rzeżucha?

Zazwyczaj ze zbliżającymi się Świętami Wielkiej Nocy.

Co kryje w sobie rzeżucha podpowie dietetyk z wrocławskiej Poradni Dietetycznej Nutri-Med.

Roślina, która kojarzy się głównie z ozdobą wielkanocnego stołu,  kryje w sobie wiele cennych zalet.



Obecnie coraz chętnie korzystamy z medycyny niekonwencjonalnej i stosujemy różnego rodzaju zioła                    i suplementy diety, zauważają dietetycy z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.

Czy w przypadku insulinooporności również są preparaty godne uwagi? Na pewno warto bliżej przyjrzeć zyskującej na popularności berberynie, która jest naturalnym, roślinnym preparatem, zachęca dietetyk z wrocławskiej poradni.

Co to jest berberyna i jakie ma działanie?


Zwolennicy makaronów ucieszą się z informacji, że jest dostępny makaron, który ma bardzo niską wartość energetyczną, bliską 0 kcal i można go jeść do woli.

O jakim makaronie mowa? Makaron z mąki konjak, znasz?

Makaron konjak w krótkim czasie zdobył dużą popularność na świecie, ponieważ dostarcza znikomej ilości kcal, jest prawie pozbawiony białek, tłuszczów i węglowodanów, a składa się tylko z błonnika, tłumaczy dietetyczka z Wrocławskiej Poradni Dietetycznej Nutri-Med.

Co to jest konjak i jakie ma zastosowanie?

W Tłusty Czwartek większość z nas zajada się pączkami i faworkami. Taką mamy tradycję.

Dietetyczki z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med także zalecają jednego pączka osobom będących na diecie redukcyjnej. Żeby tradycji stało się zadość pozwólmy sobie w tym dniu na taki okazjonalny słodki deser :), ale z umiarem i w odpowiedni sposób. Jak to zrobić?