BLOG

 

Nasiona chia, czyli inaczej szałwii hiszpańskiej pochodzą głównie z Meksyku i Gwatemali, ale od jakiegoś czasu znane są również w Polsce.

Zaliczane są do grupy tzw. superfoods, czyli do nieprzetworzonych produktów, które wyjątkowo korzystnie działają na zdrowie. Dlaczego?


Jesienią i zimą na naszych stołach króluje BURAK.

To warzywo korzeniowe jest skarbnicą witamin i składników mineralnych. Można je jeść surowe, gotowane, pieczone, w sałatkach, zupach lub jako przystawka. Jedliście kiedyś kanapkę z plasterkami buraka? PYCHA!

Jaką wartość odżywczą ma burak? Podpowiada dietetyczka z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med.

Tegoroczny Kongres Żywieniowy (17.10.2020) przedstawił „Talerz zdrowia”, który jest dużo prostszą wizualizacją zaleceń żywieniowych w porównaniu do piramidy żywieniowej.

Talerz zdrowia składa się z 3 części, na które należy zwrócić uwagę. Dietetyk z Poradni Dietetycznej Wrocław omawia najważniejsze założenia:

20 października obchodzimy Światowy Dzień Osteoporozy.

Osteoporoza to choroba uszkadzająca kości. Zmniejszona masa kostna lub nieprawidłowa struktura kości powoduje szybkie złamania i problem ze zrośnięciem kości. Według WHO osteoporoza to drugi najważniejszy problem medyczny świata.

Wspólnie z magnezem i witaminą  D za stan naszych kości oraz układu nerwowego i mięśniowego odpowiada wapń.

Im więcej go przyswoimy do 25 roku życia, tym mocniejszymi kośćmi będziemy się cieszyć w starszym wieku. Zdecydowanie rzadziej będziemy także widzieć naszego dentystę. Wapń neutralizuje bowiem kwasy powstające przy rozkładzie cukru w jamie ustnej.

 Naturalna mikstura na odporność - antygrypina. Co to takiego?

Coraz chętniej sięgamy po niekonwencjonalne i naturalne sposoby leczenia infekcji oraz wzmacniania odporności.

Antygrypina, to pomysł właśnie na taką naturalną miksturę na odporność i walkę z infekcjami - podkreśla dietetyk.

Jak przyrządzić naturalny antybiotyk?



Jesienią zaczyna się sezon na orzechy włoskie.

Zapytaliśmy dietetyka z Poradni Dietetyczne Nutri-Med we Wrocławiu czy warto jeść orzechy?