"Coraz bliżej Święta...

Gwiazdka kojarzy się także z pięknie ozdobioną choinką, która zwykle stoi w centralnym punkcie domu. Może warto w tym roku ozdobić ją również ekologicznie, zdrowo i dietetycznie? :) Polecamy przygotować kolorowe owoce suszone i upiec pyszne, żytnie lub owsiane pierniczki. Gwarantowane dużo dobrej zabawy i mile spędzony czas z rodziną. Choinka będzie nie tylko oryginalnie wyglądać, ale również aromatycznie pachnieć :)



Suszone owoce na choinkę

Składniki: Jabłka, dowolne owoce cytrusowe np. pomarańcze, czerwone grejpfruty, cytryny lub limonki.

 

Przygotowanie: Owoce pokroić ostrym nożem w cienkie i równe plastry. Plastry ułożyć na blasze i suszyć w piekarniku w 100 st C przez 80 minut. W trakcie suszenia plastry wielokrotnie obracać na drugą stronę. Blaszkę wyjąć dopiero, wtedy gdy piekarnik się ochłodzi. Przez wysuszone plastry owoców przewlec ozdobne wstążeczki.

 

Świąteczne pierniczki (ok. 80 sztuk)

Składniki: 100 g mąki żytniej razowej, 100 g mąki pełnoziarnistej, 130 g mąki pszennej typ 650, 35 g cukru trzcinowego nierafinowanego, 20 kropli Stevii, 100 g masła, 1 jajko, 4 łyżki syropu z agawy (lub miodu), 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka sody, szczypta soli

 

W garnuszku podgrzewamy masło, syrop z agawy, cukier. Często mieszamy, następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Do miski przesiewamy mąki, mieszamy z sodą, solą, cynamonem i przyprawą do piernika. Do suchych składników wlewamy mokre, wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto. Rozwałkujemy na grubość 0,5-1 cm. Wycinamy kształty foremkami. W każdym pierniczku można zrobić otworek na wstążkę. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy, aż zaczną się rumienić - około 7 minut.

 

1 porcja 3 sztuki ok. 85 kcal  /  3 pierniczki w polewie czekoladowej z nadzieniem ok. 140 kcal

 

Pierniczki owsiane

 

Składniki (40 sztuk): 1 szklanka płatków owsianych (115g), 1 szklanka otrąb pszennych (35g), 2 łyżki miodu (50g), stewia do smaku, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, ½ torebki przyprawy do piernika, 1 łyżka oliwy z oliwek (10g), 1 jajko, 1/3 szklanki mleka 2% tł. Otręby i płatki zemleć na pył. Przełożyć na stolnicę. Wlać płynny miód i wymieszać. Dodać stewię i przyprawy cały czas mieszając lub siekając nożem. Później dodać oliwę i jajko. Stopniowo dodawać mleka do uzyskania twardej i elastycznej konsystencji. Dobrze wyrobione ciasto odstawić na noc do lodówki. Następnie rozwałkować i wykrawać pierniczki. W każdym pierniczku można zrobić otworek na wstążkę. Piec w 180 st C ok. 10-15 min. Po ostudzeniu można ozdobić lukrem i dodatkowo pestkami dyni, słonecznika, sezamem, wiórkami kokosowymi czy gwiazdkami anyżu

 

1 sztuka: 24 kcal, 0,75g b, 0,7g t, 3,2g w, 0,5 g bł

3 sztuki 72 kcal