W ostatnim czasie dietetycy z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med obserwują wzrost zachorowań na insulinooporność. Z jednej strony Internet jest przeładowany informacjami na ten temat, a z drugiej wciąż wielu osobom trudno zrozumieć istotę tego problemu.

Dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med przybliży w prosty sposób podstawowe informacje na temat insulinooporności,  a także poradzi w jaki sposób można sobie z nią poradzić i jakie są przyczyny insulinooporności. Postara się także odpowiedzieć na często zadawane pytanie: "Czy przez insulinooporność się tyje?"



Co to właściwie jest insulina?

To hormon produkowany przez trzustkę - nośnik glukozy. Insulina zapewnia dostęp glukozy dla komórek i tkanek – gdzie glukoza jest wykorzystywana jako źródło energii lub magazynowana.

Co to jest insulinooporność?

Najprościej, to zaburzenie homeostazy (równowagi) glukozy polegające na zmniejszeniu wrażliwości mięśni, tkanki tłuszczowej, wątroby oraz innych tkanek organizmu na INSULINĘ – tłumaczy dietetyk w poradni dietetycznej we Wrocławiu.

Czy insulinooporność, to stan na zawsze?

W momencie, kiedy podjęte zostanie leczenie insulinooporności poprzez odpowiednie leki, zmianę stylu życia i odżywiania, komórki mogą stać się bardziej wrażliwe na insulinę – według dietetyczki Nutri-Med.

Nie jest to jednak jednoznaczne z tym, że trzustka zacznie mniej produkować insuliny.

Osoba ze zdiagnozowaną insulinoopornością mimo poprawy wyników za pomocą diety i leków powinna dalej dbać o zdrowy styl życia, ponieważ tendencje do tycia oraz zachorowania na cukrzycę – zarówno ciążową, jak i typu I lub II mogą pojawić się w przyszłości, wyjaśnia dietetyk.

Czy insulinnoporność powoduje nadwagę i otyłość?

Insulinooporność może być powiązana z nadwagą i otyłością. Im większa tkanka tłuszczowa tym insulinie trudniej „nieść” glukozę do komórek i tkanek, co w konsekwencji powoduje, że są  bardziej oporne na jej działanie. Jednak może też być tak, że osoba szczupła zachoruje na insulinooporność, która to może obniżyć metabolizm, pobudzić apetyt i sprzyjać tyciu. Przy czym trzeba pamiętać, że otyłość to głównie wynik przyjmowania nadmiernej ilości kilokalorii, dodatki bilans energetyczny. Insulinooporność bezpośrednio nie powoduje tycia, jedynie może je ułatwiać – podkreśla dietetyczka z wrocławskiej poradni Nutri-Med.

Kto może zachorować na insulinooporność?

Czynniki ryzyka są różne, możemy wymienić:

àPodłoże genetyczne insulinooporności:

  • gdy organizm produkuje hormon o niewłaściwej budowie (tzw. zespół zmutowanej insuliny);
  • gdy mamy do czynienia z nadmiarem hormonów podwyższających produkcję insuliny takich jak: kortyzol (zespół Cushinga), glukagon, hormon wzrostu (akromegalia), hormony tarczycy (nadczynność tarczycy), parathormon (pierwotna nadczynność przytarczyc) czy androgeny;

àInne czynniki ryzyka, to:

  • Wiek – im jesteśmy starsi ryzyko wzrasta;
  • Płeć – u mężczyzn częściej diagnozuje się otyłość brzuszną, a ta jest wysokim czynnikiem insulinooporności;
  • Niska aktywność fizyczna – tkanki są mniej wrażliwe na insulinę;
  • Wysokokaloryczna dieta – zwłaszcza w produkty przetworzone i oczyszczone;
  • Nadwaga i otyłość;
  • Niektóre leki (np. glikokortykosteroidy, diuretyki diazylowe, inhibitory proteazy HIV, doustne leki antykoncepcyjne, diuretyki pętlowe);
  • Alkohol czy palenie tytoniu;

Jakie objawy powinny zwrócić naszą uwagę w przypadku diagnozy insulinooporności? Możemy wymienić przede wszytkim:

- ospałość, przemęczenie, spadki koncentracji;

- zaburzenia miesiączkowania, PCOS, nadmiar męskich hormonów płciowych, a także kontekst problemów z zajściem w ciążę;

- choroby tarczycy;

- problemy jelitowe, typu wzdęcia;

- duży apetyt na słodycze;

- duże wahania wagi, zatrzymanie wody w organizmie;

 

Diagnoza insulinooporności i co dalej?

Przede wszystkim trzeba wprowadzić zmiany w sposobie odżywiania i stylu życia. Główne wskazówki to:

- regularne spożywanie posiłków co 3-4 godziny, bez podjadania pomiędzy;

- unikanie produktów na bazie białej mąki, słodyczy, przekąsek oraz innych wysoko przetworzonych produktów;

- wybór zdrowych produktów z piramidy żywieniowej ;

- dbanie, aby w każdym posiłku było jak najwięcej błonnika, który obniża glikemię po posiłku, czyli warzywa, orzechy, pełne ziarno, nasiona roślin strączkowych, owoce* (*najlepiej jeść owoce świeże sezonowe, nie więcej niż ok. 300g dziennie, unikać soków, czy przetworów owocowych);

- unikać wszelkiego rodzaju słodzonych napojów i słodzików;

- Przebywać jak najwięcej czasu na świeżym powietrzu (regularna aktywność fizyczna zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę, ale uwaga treningi nie siłowe, nie forsowne);

-  Wysypiać się, najlepiej chodzenie spać 22:00-23:00, nie później, a także dbać o wyciszenie przed snem, unikać wszelkiego typu ekranów w telefonie, tablecie, komputerze, czy telewizorze J;

- Unikać stresu –czy w praktyce umieć sobie z nim radzić, zmienić nastawienie J;

 

Czy wystarczy brać leki na insulinooporność, żeby schudnąć i wyzdrowieć?

Niestety same leki nie przynoszą efektów, jeśli nie są połączone z odpowiednią dietą i aktywnością fizyczną.

Jeśli chcesz, żeby profesjonalista pomógł Ci dobrać odpowiednią dietę do Twojego stanu zdrowia i trybu życia, to zapraszamy do współpracy z dietetykiem Nutri-Med we Wrocławiu.