BLOG

 

Jesień to czas rozkwitu sezonu na dynię. Czy wiesz jakie są rodzaje dyni lub jak ją przygotować?

Dietetyczka z wrocławskiej poradni dietetyczne Nutri-Med zaproponuje przepisy i podpowie jak zastosować w kuchni to wspaniałe warzywo.

 

Dynia jest bogata w witaminy i minerały. Można z niej przygotować wiele dań zarówno na słodko jak i wytrawnych. Warzywo o wielu „twarzach”.

Dynia to słodkie pomarańczowe warzywo. Jest idealne do smażenia, pieczenia, marynowania i gotowania. Można przygotować pyszną, jesienną zupę dyniową z rozgrzewającymi przyprawami takimi jak imbir, ostra papryka, curry,  czy też z dodatkiem pomidorów dla osób lubiących bardziej klasyczne smaki- podpowiada dietetyk z Poradni Dietetyczne Nutri-Med we Wrocławiu.

Jakie są rodzaje dyni?



Jesień to sezon wzmożonych infekcji i przeziębień. Jak wzmocnić organizm i wspierać odporność?

Dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med podkreśla, że dobrze odżywiony organizm poradzi sobie z infekcją dużo szybciej i łagodniej. Niedobory składników odżywczych wpływają na osłabienie stanu zdrowia, gorszą koncentrację, a także zaburzenia rozwoju tkanki kostnej, pogorszeniem układu odpornościowego i krążenia. Konsekwencją mogą być również słabsze wyniki w nauce dziecka.

Na co zwrócić uwagę w odżywianiu dzieci?


Niedoczynność tarczycy o podłożu autoimmunologicznym – Hashimoto

Choroby tarczycy dotykają już ponad 300 miliony osób na całym świecie, wzrost pacjentów z tymi chorobami obserwuje także dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu. Duża część przypadków to zaburzenia o podłożu autoimmunologicznym. Jednym z nich jest przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy prowadzące do jej niedoczynności – Hashimoto.

Podstawowym zaburzeniem w tej chorobie jest nieprawidłowe działanie układu immunologicznego, który nie rozpoznaje tarczycy jako własnej tkanki i kieruje przeciwko niej przeciwciała. Zadaniem przeciwciał jest „pozbycie” się obcej tkanki, co prowadzi do powolnego niszczenia tarczycy –tłumaczy dietetyk z wrocławskiej poradni dietetycznej.

Jakie są przyczyny Hashimoto?

FAS to angielski skrót od Alkoholowego Zespołu Płodowego (fetal alcohol syndrome). Na świecie od 9.09.1999 roku, a w Polsce od 2001 zwraca się tego dnia szczególną uwagę na zagrożenie, jakie niesie spożywanie nawet niewielkich ilości alkoholu w ciąży. Dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu przybliży nieco ten ważny temat jakim jest zdrowa dieta w ciąży.

Jak żywieniowo wspierać odporność dziecka w roku szkolnym? Podpowiada dietetyk z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med:

W dobie trwającej epidemii rodzice niepokoją się o zdrowie swoich dzieci, które rozpoczęły nowy rok szkolny. Przy tej okazji warto przypomnieć kwestię zdrowego drugiego śniadania w szkole – mówi dietetyczka z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.

Dzieci spędzają sporą część dnia w szkole i powinny zabierać ze sobą co najmniej 2 posiłki, chyba, że mają do dyspozycji dobrze prosperującą stołówkę.

Jak powinny wyglądać posiłki zabierane do szkoły według dietetyka z wrocławskiej poradni?

W okresie upałów nie trudno o odwodnienie organizmu. Często osłabienie, zmęczenie, spadek koncentracji, bóle i zawroty głowy świadczą o niedostatecznym nawodnieniu organizmu, co zauważa w swojej pracy Dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.

Przypominamy, że przeciętna, zdrowa osoba powinna wypijać co najmniej 30ml płynów na każdy kilogram prawidłowej masy ciała. Osoba o masie ciała ok 70kg powinna wypić min. 2100ml. Przy wyższych temperaturach, pracy w klimatyzowanych pomieszczeniach, czy  wzmożonej aktywności fizycznej należy pić odpowiednio więcej – tłumaczy dietetyczka z wrocławskiej poradni dietetycznej.