BLOG
- Kategoria: BLOG
Rozstępy to podłużne, wrzecionowate pasma, które mogą tworzyć się u kobiet na skórze ud, brzucha, pośladków i piersi, a u mężczyzn w okolicach krzyżowo-lędźwiowych. Powstają na skutek nadmiernego rozciągania i zerwania sieci włókien kolagenowych. Ten defekt skóry tworzy się przy zaniku jej sprężystości. Rozstępy początkowo mają zabarwienie czerwone, z czasem jaśnieją i stają się mniej widoczne, mają postać srebrzystobiałych cienkich blizn, których bardzo trudno jest się pozbyć. Rozstępy obserwuje się w starszym wieku, ponieważ dochodzi wówczas do zwyrodnienia i zaniku sprężystości włókien kolagenowych. Występują też często o osób otyłych, po gwałtownym chudnięciu, u kobiet ciężarnych i okresie dojrzewania - tłumaczy dietetyk z poradni dietetycznej Nutri-Med Wrocław.
- Kategoria: BLOG
Dietetyk z poradni dietetycznej Nutri-Med Wrocław zaprasza na konsultacje i porady kobiety w ciąży i mamy karmiące piersią.
Kobiety w ciąży powinny odżywiać się zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami racjonalnego żywienia. Żywienie w tym okresie powinno zapewnić prawidłowy przebieg ciąży i rozwój płodu, a jednocześnie zapewnić zdrowie i dobrą formę matce.
- Kategoria: BLOG
Celllulit, zwany skórką pomarańczową, to grudki tłuszczu, które w naturalny sposób odkładają się na udach, pośladkach, a czasami na górnej części ramion i podbrzusza - tłumaczy dietetyk z poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu. Problem ten dotyczy większości kobiet. Przyczyn powstawania cellulitu jest wiele, na niektóre z nich nie masz wpływu, np. uwarunkowania genetyczne, wiek lub zaburzona gospodarka hormonalna. Zbyt duże ilości estrogenu powodują, że tłuszcz jest magazynowany pod powierzchnią skóry. Wraz z wiekiem skóra staje się mniej elastyczna, cieńsza, a grudki i nierówności są bardziej widoczne. Nieodpowiedni styl życia oraz niewłaściwa dieta również nie pozostaje bez znaczenia w przypadku tworzenia się skórki pomarańczowej. Jaką zastosować dietę przy walce z cellulitem?
- Kategoria: BLOG
- Kategoria: BLOG
- Kategoria: BLOG
Dietetyk z poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu przedstawi najnowsze doniesienia odnosnie grzybów rodzimych i importowanych.
Nowe gatunki grzybów (importowane z zagranicy) obecnie uznawane są za żywność funkcjonalną (prozdrowotną). Czy nasze rodzime grzyby są także skarbnicą zdrowia? Przyjrzyjmy się im bliżej. Grzyby są bardzo niskoenergetyczne, ponieważ średnio dostarczają około 50 kcal. Zawierają ponad 90% wody w masie świeżych owocników. Osoby będące na diecie mogą spokojnie dodawać je do potraw - zapewnia dietetyk z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.