BLOG
- Kategoria: BLOG
Celllulit, zwany skórką pomarańczową, to grudki tłuszczu, które w naturalny sposób odkładają się na udach, pośladkach, a czasami na górnej części ramion i podbrzusza - tłumaczy dietetyk z poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu. Problem ten dotyczy większości kobiet. Przyczyn powstawania cellulitu jest wiele, na niektóre z nich nie masz wpływu, np. uwarunkowania genetyczne, wiek lub zaburzona gospodarka hormonalna. Zbyt duże ilości estrogenu powodują, że tłuszcz jest magazynowany pod powierzchnią skóry. Wraz z wiekiem skóra staje się mniej elastyczna, cieńsza, a grudki i nierówności są bardziej widoczne. Nieodpowiedni styl życia oraz niewłaściwa dieta również nie pozostaje bez znaczenia w przypadku tworzenia się skórki pomarańczowej. Jaką zastosować dietę przy walce z cellulitem?
- Kategoria: BLOG
- Kategoria: BLOG
- Kategoria: BLOG
Dietetyk z poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu przedstawi najnowsze doniesienia odnosnie grzybów rodzimych i importowanych.
Nowe gatunki grzybów (importowane z zagranicy) obecnie uznawane są za żywność funkcjonalną (prozdrowotną). Czy nasze rodzime grzyby są także skarbnicą zdrowia? Przyjrzyjmy się im bliżej. Grzyby są bardzo niskoenergetyczne, ponieważ średnio dostarczają około 50 kcal. Zawierają ponad 90% wody w masie świeżych owocników. Osoby będące na diecie mogą spokojnie dodawać je do potraw - zapewnia dietetyk z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.
- Kategoria: BLOG
Dietetyk z poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu informuje, że w ostatnim czasie odnotowuje się coraz częstsze występowanie chorób tarczycy, szczególnie wśród kobiet. Szacuje się, że co dziesiąta osoba ma problem z tarczycą. Za około 80% przypadków niedoczynności tego gruczołu odpowiada choroba Hashimoto - podkreśla dietetyk z wrocławskiej poradni Nutri-Med.
- Kategoria: BLOG
CO TO JEST SIBO WYJAŚNIA DIETETYK Z PORADNI DIETETYCZNEJ NUTRI-MED WE WROCŁAWIU?
SIBO, czyli zespół rozrostu bakteryjnego w jelicie cienkim, polega na namnożeniu się w jelicie cienkim bakterii jelitowych naturalnie bytujących w jelicie grubym. Ze względu na to, że w jelicie cienkim zachodzą główne procesy trawienne, nieprawidłowo bytujące mikroorganizmy konkurują z komórkami jelita o składniki odżywcze zaburzając wchłanianie, a ponad to wydzielają enzymy i produkują szkodliwe produkty metaboliczne. Skutkiem tego pojawiają się objawy takie jak wzdęcia, gazy, dyskomfort w jamie brzusznej, biegunki lub zaparcia - tłumaczy dietetyk z wrocławksij poradni dietetycznej Nutri-Med.