BLOG
- Kategoria: BLOG
Jakie zmiany należy wprowadzić, żeby pomóc dziecku w wyleczeniu insulinooporności
-
Wyrzuć z diety produkty cukropodobne
Cukier jest wrogiem nie tylko w kontekście insulinooporności, ale także dla naszych bakterii jelitowych, które odpowiadają za odporność i prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.
- Kategoria: BLOG
Obecnie z problemami żołądkowo- jelitowymi o różnym nasileniu boryka się większość dorosłych, a nie rzadko także dzieci. Powszechne są biegunki, zaparcia, wzdęcia, gazy, ale także bóle głowy czy alergie. Nie każdy lekarz jest w stanie trafnie wskazać przyczynę tych i czy innych zaburzeń. A mogą one wynikać z tzw. nieszczelnego/ cieknącego jelita.
- Kategoria: BLOG
Dietetyk Wrocław pyta: Czy można przetrwać Wielkanoc bez kłopotów żołądkowych czy dodatkowych kilogramów, a wcale nie rezygnować z tradycyjnych dań- można! Wystarczy, że lekko odmienimy tradycyjną świąteczną kuchnię bogatą w dania tłuste i przepełnione cukrem desery- lekko „odchudzimy” menu, wykorzystamy zamienniki i do starych, sprawdzonych przepisów dodamy nieco nowości uważa dietetyk z wrocławskiej poradni dietetycznej. W ten sposób nasze potrawy nie stracą nic ze swojego unikalnego smaku, a uratujemy siebie i bliskich przed dodatkową oponką.
- Kategoria: BLOG
Co to jest insulina i jakie pełni funkcje w organizmie - wyjaśnia dietetyk z poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu?
Insulina, to anaboliczny hormon produkowany przez trzustkę, którego głównym zadaniem jest transportowanie glukozy do tkanek.
- Kategoria: BLOG
Zbliżają się Święta Wielkiej Nocy. To dla większości z nas czas wyjątkowy, wypełniony rodzinnymi spotkaniami. Spędzany w rodzinnym gronie przy potrawach Wielkanocnych to radosne chwile, które wspominamy przez cały rok. Według Polskiej tradycji na Świątecznym stole nie może zabraknąć jaj, serwowanych pod różną postacią, a także szynki lub schabu, żurku z białą kiełbasą, różnego rodzaju sałatek i sosów, a także słodkości, tj. mazurki, sernik czy babki wielkanocne. Wszystko to raczy nas pięknym wyglądem i kuszącym zapachem więc staramy się skosztować każdej potrawy. Jednak większość dań jest wysokokaloryczna, obfitująca w tłuszcze i cukry, przez co często pod koniec dnia czujemy się przejedzeni, a przewód pokarmowy jest nadmiernie obciążony. Aby tego uniknąć wystarczą niewielkie zmiany w przygotowaniu świątecznych potraw, które mogą wyjść nam tylko na zdrowie i wpłynąć na lepsze samopoczucie.
- Kategoria: BLOG
To, co jemy rzutuje na naszym samopoczuciu, wyglądzie, zdrowiu. Ma wpływ na naszą kondycję fizyczną i psychiczną również w przyszłości. Z tego powodu o prawidłową dietę należy zadbać od najmłodszych lat. Odżywiając się zdrowo eliminujemy ryzyko wystąpienia wielu chorób okołodietetycznych, kształtujemy prawidłowe zachowania żywieniowe wpływające na zdrowie, samopoczucie i wygląd w przyszłości. Z tego też względu warto udać się ze swoim dzieckiem do dietetyka.