Sezon grillowi czas zacząć! Ale co grillować, żeby było zdrowo ale również smacznie? Nie jest to nic trudnego- wystarczy zastosować kilka zamienników w naszym stałym ogrodowym menu i spokojnie możemy celebrować czas spędzony z rodziną i przyjaciółmi przy gęsto zastawionym stole:
-> wybieraj chude gatunki mięs bez skóry, np. pierś z kurczaka, udko, chude partie wieprzowiny lub wołowiny (polędwica), unikaj tłustych kiełbas i tłustej wieprzowiny np. karkówki czy łopatki,
-
grillowana karkówka (porcja ok.60 g) – 233 kcal
-
grillowana kiełbasa śląska – ok. 210 kcal
-
porcja grillowanych warzyw – ok. 80 kcal
-
grillowana pierś z kurczaka (porcja ok 80g) – 92 kcal
KOLOROWE SZASZŁYKI- PORCJA 160 kcal
-
2 piersi z kurczaka
-
1 cukinia
-
3 papryki kolorowe
-
2 cebule
-
zioła lub przyprawa do kurczaka
Kurczaka zamarynuj w przyprawach i oliwie z oliwek. Warzywa pokrój w płaskie kawałki, tak aby można było nabić je blisko siebie. Nadziewaj naprzemiennie warzywa na patyczek do grillowanie. Piecz na grillu co chwilę obracając.
-> wypróbuj ryby lub owoce morze z grilla,
PSTRĄG Z WARZYWAMI- PORCJA 160 kcal
-
filety z pstrąga(400 g)
-
opakowanie pomidorów koktajlowych (250 g)
-
10 szt. czarnych oliwek
-
szalotka
-
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
-
sok z połowy cytryny, świeże liście bazylii
-
świeże gałązki tymianku
-
świeżo zmielony pieprz, sól morska
Folia aluminiowa: 4 kawałki
Pokrój pomidorki na połówki bądź ćwiartki. Poszatkuj oliwki, szalotkę i zioła. Wymieszaj warzywa z ziołami, solą, pieprzem i oliwą. Na folii układaj kawałki fileta, oprósz solą i pieprzem, skrop cytryną, a na wierzchu ułóż warzywa. Zawiń folię i grilluj na ruszcie około 8-10 minut.
SAŁATKA Z GRILLOWANYM ŁOSOSIEM I MANGO- PORCJA 230 KCAL
-
90 g świeżego fileta z łososia
-
pół małego mango 80 g
-
pomidor 150 g
-
dwie garście mieszanki sałat
-
garść listków mięty
-
sok z 1 limonki
-
łyżeczka oliwy 5 g
-
sól, pieprz, trochę ziarenek kolendry
Łososia skrop sokiem z limonki (większą częśc soku zostaw do przygotowania dressingu), dopraw solą i pieprzem i podpiecz na grillu. Gdy łosoś będzie już gotowy, ostudź go, a w tym czasie przygotuj dressing z soku z limonki, łyżeczki oliwy i łyżki wody. Dodaj sól, pieprz i rozgniecione w moździerzu ziarenka kolendry oraz posiekane listki mięty. Obierz pomidora, połowę mango i pokrój je w kostkę (pomidora możesz w półksiężyce). Na talerzu ułóż sałatę, pomidory, na nie połóż kawałki łososia. Polej wszystko dressingiem i dodaj mango.
-> zawsze zawijaj dania w folię aluminiową lub układaj je na tackach- unikniesz wtedy związków rakotwórczych (nitrozoamin) tworzących się w wysokiej temperaturze i dymie,
-> do potraw z grilla przygotuj sobie różnego rodzaju lekkie sałatki i surówki – pamiętaj jednak, że łyżka dodanej oliwy lub oleju to już 100kcal,
MARYNOWANE WARZYWA Z GRILLA – 2 porcje po 80 kcal
-
4 pomidorki koktailowe 100 g
-
1 mała cukinia lub bakłażan 300 g
-
1 mała papryka 150 g
-
łyżeczka oliwy 3 g
-
sok z połowy cytryny
-
ząbek czosnku
-
garść świeżych ziół – tymianku, bazylii, rozmarynu (zioła można zastąpić suszonymi)
-
sól, pieprz
Przygotuj marynatę z ziół, czosnku, oliwy, soku z cytryny, soli pieprzu i wody. Marynata powinna być na tyle gęsta, aby nie spłynęła całkowicie z warzyw. Cukinię pokrój w plastry, paprykę przekrój wzdłuż na paski, posmaruj warzywa marynatą i odstaw na godzinę. Piecz na grillu na tacce, najlepiej pod przykryciem.
W ten sposób możesz przygotować również inne warzywa np. brokuły, kalafior…
-> wybieraj owoce zamiast słodkich przekąsek
-> zamiast słonych przekąsek postaw na stole talerz kolorowych pokrojonych w słupki warzyw typu marchewka, kalarepka, seler naciowy, papryka, ogórek, a do tego przygotuj dip czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego i czosnku,
-> staraj się unikać kolorowych soków i napojów. Świetnie sprawdzi się woda z cytrusami lub żurawiną i świeżą miętą,
Udanego grillowania.