Jakie zmiany należy wprowadzić, żeby pomóc dziecku w wyleczeniu insulinooporności
-
Wyrzuć z diety produkty cukropodobne
Cukier jest wrogiem nie tylko w kontekście insulinooporności, ale także dla naszych bakterii jelitowych, które odpowiadają za odporność i prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.
Cukier w nadmiarze działa niekorzystnie, ponieważ „dokarmia” te złe bakterie, podczas gdy „dobre” żywią się głównie błonnikiem i warzywami. Te złe bakterie wysyłają do mózgu informacje, że chcą więcej, co powoduje, że jemy go jeszcze więcej. Im wyższy poziom cukru we krwi, tym większe wyrzuty insuliny , które zwiększają ryzyko wystąpienia stanu zapalnego.
Według WHO dzienne spożycie cukru nie powinno przekraczać 5% zapotrzebowania na energię.Większość ludzi znacząco przekracza te wartości. Badania pokazują, że u dzieci, które wypijają puszkę gazowanego napoju dziennie prawdopodobieństwo późniejszej nadwagi wzrasta o 60%.
Słodycze i cukier są wszechobecne. 75% produktów przetworzonych zawiera cukier, a dzisiejsze bułki słodkie i torebki słodyczy są 3-krotnie większe niż w latach 80-tych ubiegłego wieku. Jeśli jemy coś słodkiego od czasu do czasu, to nic złego się nie dzieje, ale nadmierna konsumpcja cukru przyczynia się do osłabienia mikroflory jelitowej, wytworzenia stanu zapalnego, insulinooporności i innych powikłań zdrowotnych. Cukier ma działanie uzależniające, podobnie jak alkohol i narkotyki, a jednak podajemy go dzieciom niemal codziennie.
Cukrowy detoks.
Już po kilku tygodniach nie jedzenia cukru i słodyczy nasz organizm się oczyszcza i chęć na jedzenie słodyczy znacząco się zmniejsza.
Jeśli Twoje dziecko bardzo trudno znosi czas odstawienia słodyczy warto poszukać zdrowych zamienników:
- koktajl kokosowy z bananem i malinami lub jagodami,
- mrożony zielony banan na patyku otoczony roztopioną gorzką czekoladą (powyżej 85% kakao w składzie),
- mieszanka orzechów z wiórkami kokosowymi,
- chipsy z jarmużu,
- smoothie z awokado i jagodami,
- mrożone winogrona.
Trzeba pamiętać, że produkty, które należy ograniczać w insulinooporności, to nie tylko typowe słodycze i słodkie napoje, ale też tzw. produkty cukropodobne. Ich cecha wspólna to wysoki indeks glikemiczny, a także niska zawartość błonnika i antyoksydantów. Należy do nich m.in. białe pieczywo, bułki, bagietki, makaron, pizza, biały ryż. Produkty te są rozkładane w jelicie cienkim do glukozy i podnoszą poziom cukru we krwi bardzo szybko nasilając apetyt i zapalenie.
W celu wyleczenia insulinooporności należy zwiększyć tzw. wrażliwość insulinową, poprzez spożycie produktów bogatych w:
-
błonnik pokarmowy,
-
magnez (pestki dyni, migdały, kasza gryczana, nasiona roślin strączkowych),
-
produkty kiszone (ogórki, kapusta, buraki),
-
tłuszcze roślinne.
Lista smacznych produktów, które mają niski lub średni IG i które warto włączyć do codziennego menu:
Fasola czarna Fasola czerwona kidney Fasola mung Fasola biała Orzechy nerkowca Soczewica zielona i czerwona Ciecierzyca Zielony groszek Grejpfrut Truskawki Ziemniaki (ugotowane i przestudzone) Zielone banany |
Kasza gryczana Chleb żytni na zakwasie Niesłodzone musli Jabłka Zielone winogrona Ziarna Gorzka czekolada, powyżej 60% kakao Jogurt naturalny Marchew Orzechy Grzyby Cytryny |
Przy doborze produktów do przyrządzania potraw warto kierować się nie tylko ich IG, ale też tzw. ładunkiem glikemicznym, który odzwierciedla zawartość węglowodanów w danej porcji produktu. W praktyce oznacza, to, że jeśli użyjemy małej porcji produktu z wysokim IG, np. 1 łyżka kukurydzy konserwowej z puszki do przyrządzenia potrawy, w której użyjemy sporej ilości produktów z niskim i średnim IG, np. sałatka kolorowa od warzyw z chudym kurczakiem i kaszą gryczaną, polana oliwą z oliwek, to ładunek całej potrawy i tak będzie niski.
Pozostałe pozażywieniowe zasady zdrowego stylu życia, które są potrzebne do wyleczenia insulinoporności to:
-
wsparcie całej rodziny i wspólna zmiana nawyków żywieniowych,
-
przebywanie jak najwięcej czasu na świeżym powietrzu (regularna aktywność fizyczna zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę, ale uwaga treningi nie siłowe, nie forsowne),
-
wysypianie się, najlepiej chodzenie spać ok. 22:00, nie później,
-
unikanie stresu,
-
w przypadku włączenia leczenia metforminą wprowadzenie suplementów diety pod nadzorem lekarza (np. witamina D, B12, B6, magnez).