BLOG
- Kategoria: BLOG
Kto z nas nie lubi słodyczy? Na samą myśl o smacznym cieście, puszystym deserze czy ulubionym batoniku aż podrywamy się z miejsca, by przeszukać swoje szafki, szuflady czy torebkę. Wiele osób, zwłaszcza kobiet, skrzętnie skrywa takie skarby i często ma je pod ręką, by sięgnąć po nie zawsze wtedy, gdy przyjdzie nam na nie ochota. Uwaga! To bardzo niepokojący nawyk, bowiem cukier należy do substancji, która uzależnia i zagraża naszemu zdrowiu.
- Kategoria: BLOG
Dietetyk z poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu omówi ten problem:
Tarczyca to organ wydzielający ważne dla całego organizmu hormony. Warto dlatego o nią dbać. Co możemy dla niej zrobić? Przede wszystkim powinniśmy odżywiać się prawidłowo. Odpowiednio zbilansowana dieta pozwoli na sprawne funkcjonowanie tego jakże ważnego dla nas gruczołu.
- Kategoria: BLOG
W Twojej rodzinie ktoś chorował na tarczycę? Żyjesz w ciągłym stresie? Często jesteś zmęczona i kiepsko u Ciebie z koncentracją? Sprawdź swoją tarczycę. Przeczytaj, jakie są objawy niedoczynności tarczycy wywołanej w wielu przypadkach chorobą Hashimoto. Gdzie udać się z pomocą i od czego zacząć? O tym poniżej.
- Kategoria: BLOG
Twoje ciśnienie jest często podwyższone? Tyjesz, choć nie jesz dużo? Odczuwasz zmęczenie i masz problemy z koncentracją? Przeczytaj o insulinooporności. Być może Twój organizm właśnie w ten sposób daje znać, że w jego wnętrzu pojawiło się zaburzenie związane z insuliną.
- Kategoria: BLOG
Dietetyk z wrocławskiego gabinetu dietetycznego Nutri-Med zauważa, że coraz więcej dzieci w wieku szkolnych cierpi na nadwagę i otyłość. Główną przyczyną takiego stanu rzeczy są nieprawidłowe nawyki żywieniowe oraz brak ruchu. Jak leczyć otyłość i jak jej zapobiegać? O tym opowie dietetyk z poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.
- Kategoria: BLOG
Dietetyk Wrocław tłumaczy: Cukier to substancja, którą znajdziemy obecnie niemal w każdym produkcie spożywczym. Nie tylko w słodyczach czy napojach, ale również w przetworach a nawet w niektórych wędlinach. Często jest on ukrywany wśród węglowodanów a zgodnie z obowiązującym normami UE na etykietach nie musi być on podawany, jeśli jego obecność nie przekracza 15g/l produktu.