Dieta w chorobach tarczycy – dietetyk wrocław

Tarczyca to organ wydzielający ważne dla całego organizmu hormony. Warto dlatego o nią dbać. Co możemy dla niej zrobić? Przede wszystkim powinniśmy odżywiać się prawidłowo. Odpowiednio zbilansowana dieta pozwoli na sprawne funkcjonowanie tego jakże ważnego dla nas gruczołu.

ROLA TARCZYCY

Tarczyca to gruczoł znajdujący się w przedniej stronie szyi po obu stronach tchawicy. Posiada dwa płaty, dlatego swoim kształtem przypomina motyla. Tarczyca wydziela hormony tarczycowe:

  • T3 (trójjodotyronina) i T4 (tyroksyna), które zwiększają przemianę materii,
  • kalcytoninę – regulującą ilość jonów wapnia znajdującego się we krwi.

Jakość hormonów wydzielanych przez tarczycę wpływa więc na naszą wagę oraz poziom cholesterolu we krwi.

Wrogami tarczycy są przede wszystkim stres, środki toksyczne, pestycydy, promienie radioaktywne oraz chemikalia. Aby tarczyca pracowała prawidłowo potrzebuje między innymi jodu. Znajdziemy go w rybach morskich, np. w dorszu a także w borówkach, truskawkach, fasolce szparagowej, ziemniakach, soli himalajskiej. Pracę tarczycy wspomagają też aminokwasy znajdujące się przede wszystkim w mięsie i rybach.

 

OBJAWY CHOREJ TARCZYCY

Hormony wydzielane przez tarczycę mają wpływ na jakość naszego życia. O ich jakości decyduje z kolei nasz sposób odżywiania, styl życia oraz prawidłowa praca jelit.

Choroby tarczycy mogą mieć dwa rodzaje podłoża – genetyczne oraz środowiskowe. To drugie może być efektem nadmiaru jodu w organizmie, infekcji bakteryjnych lub wirusowych, terapii z wykorzystaniem interferonu.

Z badań wynika, iż na niedoczynność tarczycy chorują 10 razy częściej kobiety a najwięcej zachorowalności obserwuje się w przedziale wiekowym 45-65 lat. Prawdopodobnie jest to efekt postawienia diagnozy. Choroby tarczycy przebiegają przez długi czas bezobjawowo, dając o sobie znać z czasem. Najczęstszymi objawami niedoczynności tarczycy i choroby Hashimoto są:

  • osłabienie,
  • zmęczenie,
  • wzrost masy ciała,
  • spowolnienie przemiany materii,
  • brak koncentracji,
  • stany depresyjne i lękowe,
  • chwiejność nastroju.

 

DIETA W CHOROBACH TARCZYCY

Prawidłowo zbilansowana dieta z wykluczeniem nietolerancji pokarmowych jest pomocna w unormowaniu hormonów wydzielanych przez tarczycę. Jeśli więc znajdujesz się w grupie ryzyka – nie czekaj na osłabienie tarczycy. Dbaj o nią wybierając wartościowe i wspomagające jej pracę produkty.

Dieta wpływająca korzystnie na pracę tarczycy jest bogata w selen, cynk, magnez, jod oraz aminokwasy. Ich źródłem są między innymi: mięso wołowe, jaja, nasiona roślin strączkowych.

Ważną rolę w diecie tarczycy odgrywają nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega 3. Wzmacniają one odporność, hamują stany zapalne oraz eliminują objawy chorobowe. Źródłem kwasów omega 3 są:

orzechy – laskowe, włoskie, migdały,

oleje – lniany, słonecznikowy, oliwa z oliwek,

sezam.

Dieta w chorobach tarczycy to dieta niskotłuszczowa. W trosce o tarczycę warto zmniejszyć ilość produktów zwierzęcych bogatych w tłuszcze nasycone w tym: smalec, golonkę, pasztety, kaczki, gęsi, karkówkę wieprzową. W ich miejsce należy wprowadzić indyka, cielęcinę, polędwicę wołową, gotowany, pieczony lub duszony schab. Nie należy też pomijać tłuszczy roślinnych bogatych w witaminę E.

Owoce i warzywa a choroby tarczycy – owoce i warzywa są cennym źródłem witamin i polifenoli wzmacniających organizm i usuwających wolne rodniki. W diecie wspomagającej pracę tarczycy nie powinno zabraknąć źródła witamin antyoksydacyjnych: A, E, C.

Równie ważny w diecie osób chorych na tarczycę i osób znajdujących się w grupie ryzyka jest błonnik. Tarczycę należy też wzmacniać dostarczając organizmowi odpowiednią ilość białka, zwłaszcza przy zaburzeniu gospodarki wapniowej, i soli mineralnych.

Jak w każdej diecie, tak i w tym wypadku należy pamiętać o spożywaniu odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia. Wybierając wodę warto sięgać po tę bogatą w wapń i magnez. Wskazane jest również picie zielonej herbaty, która wpływa korzystnie na cały nasz organizm. Przygotowując ją warto jednak pamiętać o odpowiedniej temperaturze i czasie parzenia.

Choroby tarczycy zbierają w ostatnich latach pokaźne żniwa. Dbając o nią jesteśmy w stanie nie dopuścić do jej destrukcyjnego działania. Ogranicz sytuacje stresujące, dbaj o siebie i jedz świadomie.

Potrzebujesz odpowiednio zbilansowanej diety? Zapraszamy do Centrum Dietetycznego Nutri-Med. Nasi dietetycy pomogą Ci osiągnąć postawiony sobie cel.