Według dietetyka z poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu, w okresie wzmożonej podaży na infekcję wirusowe i bakteryjne, warto w naturalny sposób poprzez dietę  zwiększać odporność swoją i swoich bliskich.

Dietetyk Nutri-Med Wrocław radzi: Jednym z popularniejszych domowych sposobów na poprawę odporności jest znany od wielu lat i polecanym przez nie jedną babcie- czosnek. Wystarczy codziennie spożyć 2 ząbki tego produktu, by dzięki swojemu bakteriobójczemu działaniu chronił nas przed chorobami i wspomagał powrót do zdrowia podczas przeziębienia, zapalenia gardła lub grypy. Oprócz wzmocnienia odporności czosnek ma działanie prozdrowotne i profilaktyczne. Obniża ciśnienie tętnicze, zmniejsza ryzyko chorób, obniża stężenie cholesterolu, a co za tym idzie zapobiega miażdżycy. Jest wykorzystywany w leczeniu chorób układu oddechowego, pokarmowego i grzybicy.



Podobne właściwości do czosnku wykazuje cebula - podkreśla dietetyk z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med. Wzmacnia odporność, łagodzi objawy przeziębienia, zapalenia gardła i kaszlu. Wpływa również na obniżenie ciśnienia krwi, wspomaga trawienie i wzmacnia kości - wymienia dietetyk Wrocław. Cebula swoje zdrowotne właściwości zawdzięcza dużej dawce witaminy C i rutynie, które podobnie jak znane leki zwiększające odporność uszczelniają naczynia włosowate, mają działanie bakteriobójcze i wykrztuśne. Znanym specyfikiem na kaszel jest syrop z cebuli, soku z cytryny i miodu, który należy wypijać kilka razy dziennie po 1 łyżce.

Na wzmocnienie odporności znakomicie działa również miód- uważa dietetyk z gabinetu dietetycznego we Wrocławiu. Wystarczy rozpuścić 1 łyżeczkę miodu w połowie szklanki letniej wody, by zwiększyć ochronę przed chorobą. Zmniejsza objawy kaszlu, działa antybakteryjnie i ma zdolność do neutralizowania substancji toksycznych. Korzystne efekty zdrowotne daje miód w przypadku kaszlu i bólu gardła. Oprócz tego, że zapobiega infekcjom, wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy.

Znanym naturalnym specyfikiem, który według dietetyka Nutri-Med Wrocław wpływa pozytywnie na zdrowotne jest aloes. Jakie właściwości ma aloes, pytamy dietetyka? Przypisuje mu się działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne -wymienia dietetyczka z Wrocławia. Łagodzi objawy kaszlu, astmy, łagodzi dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego oraz przyśpiesza regenerację skóry. Bardzo dobrze wpływa na odporność i przyśpiesza czas rekonwalescencji po wielu chorobach. Pozytywne efekty daje już 1 łyżeczka miąższu aloesowego rozpuszczonego w 1 szklance wody.

Do naturalnych produktów spożywczych wpływających na wzrost odporności z pewnością można zaliczyć także maliny - zwraca uwagę dietetyk Wrocław. Właściwościom napotnym syropu lub naparu z malin i ich liści można wykorzystać w zwalczaniu przeziębień, bakterii i wirusów. Są odpowiednim wyborem w łagodzeniu objawów nieżytu żołądka i jelit. Niektórzy twierdzą, że maliny korzystnie wpływają na stymulację organizmu do produkcji czerwonych krwinek, a co za tym idzie są polecane dla osób z niedokrwistością -podkreśla nasz dietetyk.

Dietetyk podkreśla, że uniknąć nawrotów grypy pozwala natomiast jeżówka. Wystarczy przygotować napar z 2 lub 3 łyżki tej rośliny, by wzmocnić swoją odporność lub wesprzeć organizm w zwalczaniu infekcji bakteryjnych lub wirusowych.

Duże właściwości lecznicze posiada również czarny bez - mówi dietetyk z poradni we Wrocławiu. Wywar z jego kwiatów ma właściwości napotne i moczopędne. Owoce z kolei działają przeciwbólowo oraz zwiększają odporność. Dodatkowo według dietetyczki są jednymi z lepszych źródeł witaminy C. Podobne cechy przypisuje się kwiatom malwy, które dodatkowo pomagają uporać się z infekcjami oraz bólem gardła.

Warto zwrócić uwagę, że na wzmocnienie odporności bardzo dobrze wpływają kwasy omega 3 znajdujące się w rybach, oliwie z oliwek, olejach roślinnych i innych produktach -wymienia dietetyk z poradni dietetycznej we Wrocławiu. Są one potrzebne do prawidłowej pracy hormonów i mózgu. Olej z wątroby rekina, bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe wzmacnia odporność, pomaga zwalczać infekcji oraz korzystnie wpływa na gojenie się ran. Oprócz tego wpływa na prawidłową pracę układu krwionośnego oraz obniża ryzyko choroby nowotworowej. Aby dostarczyć odpowiednią ilość kwasów omega -3 należy zjadać 2 porcje tłustych ryb w ciągu tygodnia, podkreśla dietetyk Wrocław. Warto pamiętać, że znajdziemy je również w innych produktach. Zamiast 1 porcji ryby możemy wybrać garść orzechów włoskich, 1 łyżkę siemienia lnianego, 1,5 łyżki nasion chia lub 3 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego.

Dietetyk z poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu prosi także o suplementacji witaminy D w okresie jesienno-zimowym. Według specjalisty wpływa ona na odporności, stabilizuje hormony i ma wpływ na przyspieszenie metabolizmu. Kolejne ważne minerały, które mają duże znaczenie dla odporności, wzrostu i rozwoju, to cynk i magnez. Cynk utrudnia wirusom atakowanie komórek organizmu - podkreśla dietetyk z Wrocławia. Działa przeciwzapalnie, a także warunkuje utrzymanie prawidłowego stężenia w organizmie witaminy A, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania bariery immunologicznej. Jego niedobory powodują znaczne zmniejszenie odporności organizmu i dają poczucie zmęczenia, niechęci do życia i braku apetytu. Pierwiastek ten ma również duży wpływ na stan włosów, paznokci i skóry.
Gdzie znajduje się cynk? Dietetyk wymienia: w chudych mięsach, rybach i owocach morza (zwłaszcza śledziach i ostrygach), a także w nasionach roślin strączkowych, pestkach dyni i słonecznika oraz grubych kaszach i produktach z ciemnej mąki.

Ciekawostka dietetyka z gabinetów dietetycznych Nutri-Med we Wrocławiu:

6 łyżek pestek dyni = porcja dzienna magnezu (350mg)
1 pomarańcza lub ½ papryki czerwonej = dzienna dawka wit C (ok 70mg)

Sprawdzone i od dawna stosowane metody są również aktualne w dzisiejszych czasach. Wystarczy sięgnąć do lodówki lub spiżarni, by uzyskać efekt podobny, jaki oferują niektóre sztuczne suplementy sprzedawane w aptekach. Czosnek, cebula, miód, maliny, czy ryby to ogólnie dostępne produkty, które posiadają wiele dobrych właściwości zdrowotnych, o których warto wiedzieć szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy zależy nam na wzmocnieniu odporności.


Dietetyk Wrocław - Poradnia Dietetyczna Nutri-Med we Wrocławiu zaprasza na spotkania w gabinetach oraz konsultacje online.