BLOG

Deszczowa pogoda sprzyja grzybiarzom i coraz łatwiej dostać świeże i ładne okazy. Jakie wartości odżywcze i co pysznego można przyrządzić z najbardziej popularnych polskich grzybów? Czy grzyby są kaloryczne? Na te pytania odpowie dietetyczka z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med.




29.09 obchodzimy Dzień Kawy, lubicie małą czarną? Jakie właściwości ma kawa i którą najlepiej wybrać zapytaliśmy dobrego dietetyka z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med?
Przeczytajcie!☕️



 

Jesień to czas rozkwitu sezonu na dynię. Czy wiesz jakie są rodzaje dyni lub jak ją przygotować?

Dietetyczka z wrocławskiej poradni dietetyczne Nutri-Med zaproponuje przepisy i podpowie jak zastosować w kuchni to wspaniałe warzywo.

 

Dynia jest bogata w witaminy i minerały. Można z niej przygotować wiele dań zarówno na słodko jak i wytrawnych. Warzywo o wielu „twarzach”.

Dynia to słodkie pomarańczowe warzywo. Jest idealne do smażenia, pieczenia, marynowania i gotowania. Można przygotować pyszną, jesienną zupę dyniową z rozgrzewającymi przyprawami takimi jak imbir, ostra papryka, curry,  czy też z dodatkiem pomidorów dla osób lubiących bardziej klasyczne smaki- podpowiada dietetyk z Poradni Dietetyczne Nutri-Med we Wrocławiu.

Jakie są rodzaje dyni?



Jesień to sezon wzmożonych infekcji i przeziębień. Jak wzmocnić organizm i wspierać odporność?

Dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med podkreśla, że dobrze odżywiony organizm poradzi sobie z infekcją dużo szybciej i łagodniej. Niedobory składników odżywczych wpływają na osłabienie stanu zdrowia, gorszą koncentrację, a także zaburzenia rozwoju tkanki kostnej, pogorszeniem układu odpornościowego i krążenia. Konsekwencją mogą być również słabsze wyniki w nauce dziecka.

Na co zwrócić uwagę w odżywianiu dzieci?


Niedoczynność tarczycy o podłożu autoimmunologicznym – Hashimoto

Choroby tarczycy dotykają już ponad 300 miliony osób na całym świecie, wzrost pacjentów z tymi chorobami obserwuje także dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu. Duża część przypadków to zaburzenia o podłożu autoimmunologicznym. Jednym z nich jest przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy prowadzące do jej niedoczynności – Hashimoto.

Podstawowym zaburzeniem w tej chorobie jest nieprawidłowe działanie układu immunologicznego, który nie rozpoznaje tarczycy jako własnej tkanki i kieruje przeciwko niej przeciwciała. Zadaniem przeciwciał jest „pozbycie” się obcej tkanki, co prowadzi do powolnego niszczenia tarczycy –tłumaczy dietetyk z wrocławskiej poradni dietetycznej.

Jakie są przyczyny Hashimoto?

FAS to angielski skrót od Alkoholowego Zespołu Płodowego (fetal alcohol syndrome). Na świecie od 9.09.1999 roku, a w Polsce od 2001 zwraca się tego dnia szczególną uwagę na zagrożenie, jakie niesie spożywanie nawet niewielkich ilości alkoholu w ciąży. Dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu przybliży nieco ten ważny temat jakim jest zdrowa dieta w ciąży.