Tegoroczny Kongres Żywieniowy (17.10.2020) przedstawił „Talerz zdrowia”, który jest dużo prostszą wizualizacją zaleceń żywieniowych w porównaniu do piramidy żywieniowej.
Talerz zdrowia składa się z 3 części, na które należy zwrócić uwagę. Dietetyk z Poradni Dietetycznej Wrocław omawia najważniejsze założenia:
- Jedz więcej – wymienione są grupy produktów, które powinny dominować w codziennej diecie każdego Polaka, czyli:
- produkty zbożowe z pełnego ziarna (zawierają więcej błonnika, witamin i minerałów w porównaniu do produktów z białej mąki pszennej)
- różnokolorowe warzywa i owoce z dominacją warzyw (co podkreśla także różnorodność w tym zakresie, każdy „kolor” dominuje w inne prozdrowotne związki)
- nasiona roślin strączkowych (wciąż w diecie Polaka dominuje mięso i jego przetwory, a za mało jest białka pochodzenia roślinnego)
- ryby, zwłaszcza tłuste morskie (są bogate w kwasy omega 3, które wzmacniają odporność, ale należy szukać ryb z dobrego źródła, nieskażonych metalami ani innymi szkodliwymi związkami)
- produkty mleczne niskotłuszczowe, zwłaszcza fermentowane (dostarczają żywe kultury bakterii, które pozytywnie wpływają na florę jelitową)
- orzechy i nasiona (bogate w dobre tłuszcze, błonnik, witaminy i minerały)
- Jedz mniej – wymienione są produkty, których wciąż jest za dużo w diecie, a w nadmiernych ilościach przyczyniają się do rozwoju wielu chorób (m.in. chorób sercowo naczyniowych, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego krwi, otyłości, nowotworów)
- sól
- czerwone mięso
- mięso przetworzone
- cukier
- słodzone napoje
- fast food
- Zamieniaj – podpowiada jak w prosty sposób zamieniać niezdrowe produkty, których jemy za dużo na zdrowsze alternatywy:
- przetworzone produkty zbożowe (typu białe bułki, drożdżówki i inne pieczywo cukiernicze, a także słodkie płatki śniadaniowe) na pełnoziarniste (pieczywo żytnie, płatki owsiane, grube kasze itp.)
- czerwone mięso i jego przetwory na ryby, drób, jaja, nasiona roślin strączkowych, orzechy
- słodkie napoje na wodę (słodkie napoje są jedną z głównych przyczyn otyłości wśród dzieci i młodzieży)
- tłuszcze zwierzęce na roślinne (olej rzepakowy, oliwa z oliwek, unikanie tłustych przetworów mięsnych)
- produkty mleczne pełnotłuste na niskotłuszcze (nie muszą być light czy bez tłuszczu, wystarczy wybierać te z obniżoną zawartością tłuszczu lub chude)
- smażenie, grillowanie na gotowanie na parze, duszenie lub pieczenie
Podkreślona została także rola codziennej aktywności fizycznej i utrzymywanie masy ciała w normie, co jest dopełnieniem zdrowego stylu życia i odżywiania, tłumaczy dietetyczka Wrocław.
Warto także zwrócić uwagę na układ graficzny talerza zdrowia. Celowo połowę zajmują warzywa i owoce, jako podstawa żywienia, ze względu na bogactwo witamin, minerałów i błonnika. Jeśli się przypatrzymy, to zauważymy, że na talerzu jest więcej warzyw niż owoców, co ma na celu ograniczenie cukrów, tłumaczy dietetyczka Wrocław. Ile należy jeść warzyw? W praktyce warzywa powinny być obecne w co najmniej 3-4 posiłkach dziennie (ok. 500g), owoców z kolei wystarczy jeść 1-2 porcje dziennie (300g).
Druga połowa talerza dzieli na się na produkty zbożowe i białko zarówno te pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego, a powinno dominować białko roślinne. Dlaczego? Białko roślinne dostarcza wiele błonnika, witamin i soli mineralnych, a białko zwierzęce, zwłaszcza z mięsa roślinnego zawiera wiele tłuszczu, który należy ograniczać.
Prawidłowy sposób odżywiania i aktywność fizyczna to ważne elementy długiego życia w zdrowiu, o czym bardzo dużo się mówi w różnych mediach. Jeśli trudno Ci osiągnąć prawidłową masę ciała i gubisz się w zaleceniach żywieniowych, to umów się na konsultacje z dietetyczką Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu, która wskaże w jaki sposób konkretnie ułożyć jadłospis, aby osiągnąć te cele.