Jesienią i zimą na naszych stołach króluje BURAK.

To warzywo korzeniowe jest skarbnicą witamin i składników mineralnych. Można je jeść surowe, gotowane, pieczone, w sałatkach, zupach lub jako przystawka. Jedliście kiedyś kanapkę z plasterkami buraka? PYCHA!

Jaką wartość odżywczą ma burak? Podpowiada dietetyczka z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med.

Przede wszystkim buraki mają działanie krwiotwórcze, tłumaczy dietetyk z Poradni we Wrocławiu.
Mogą zapobiegać anemii.  W tym celu warto jeść także kiszone buraki.

Buraczki są także dobrym źródłem kwasu foliowego, cynku, magnezu, witaminy C, B1 i A oraz przeciwutleniaczy -wymienia dietetyczka. Wzmacniają układ odpornościowy organizmu i pomagają w jego dotlenieniu!

Warto pamiętać o nich i wprowadzać do codziennego menu, szczególnie jesienią i zimą.

Czy buraki są kaloryczne?

Buraczki w 100g zawierają niespełna 40 kcal. Także jedzone jako przystawka wzbogacą smak potraw, a nie podniosą znacznie kaloryczności dania.


Przepis dietetyka na sałatkę z buraka:

  • Sałatka z buraczkiem i fetą/kozim serem [1 porcja] – rozdrobnić 60 g fety „light” do 12 % tłuszczu w 100g lub ser kozi, ugotowanego al dente lub upieczonego dużego czerwonego buraka pokroić w cienkie plasterki. Na talerzu ułożyć drobne sałaty – np. rukola, roszponka – ilość dowolna, następnie plasterki buraka i posypać serem. Na koniec polać sosem przygotowanym z łyżeczki miodu, łyżki oleju, łyżeczki octu balsamicznego, można dodać opcjonalnie łyżeczkę musztardy dijon. Sałatkę doprawić pieprzem i posypać podprażonymi na patelni płatkami migdałowymi, słonecznikiem i pestkami dyni.

Smacznego!!!