Indeks insulinowy i indeks glikemiczny

Zasady indeksu glikemicznego i insulinowego powinny zastosować w planowaniu jadłospisów zarówno osoby z cukrzycą typu I i cukrzycą typu II, ale także z insulinoopornością i chcące odżywiać się dietetycznie.

Co to jest indeks insulinowy?



Dietetyczki z poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu tłumaczą różnicę miedzy indeksem glikemicznym i indeksem insulinowym:

Indeks insulinowy (IS) to wskaźnik opracowany przez austriackich naukowców, który mówi nam o tym, jak dany produkt wpływa na poziom insuliny we krwi. Jest on szczególnie ważny dla osób zmagających się z insulinoopornością.

Wartości indeksu insulinowego są odniesione do ilości produktu, która dostarcza 250 kcal, z kolei indeks glikemiczny jest oznaczany na podstawie ilości produktu zawierającej 50g węglowodanów przyswajalnych.

Różnice w ilościach produktów używanych do określenia indeksów przedstawione są w tabeli:

 

Do określenia indeksu insulinowego (=250kcal)

Do określenia indeksu glikemicznego
(= 50g węglowodanów przyswajalnych)

Mleko 2%

2 szklanki

4 szklanki

Ser Gouda

3 plastry

2,2kg

Chleb żytni razowy

3 kromki

3 kromki

Ryż brązowy

2/3 woreczka

2/3 woreczka

Banan

2,5 sztuki

2 sztuki

 

Dlaczego indeks insulinowy jest taki ważny, pytamy dietetyka z poradni Nutri-Med we Wrocławiu?
Niektóre pokarmy, które nie zawierają węglowodanów, a więc mają niski indeks glikemiczny, mimo wszystko powodują wysoki wyrzut insuliny - tłumaczy dietetyczka. Przykładem takiego produktu będzie przede wszystkim mleko, które mimo niskiego indeksu glikemicznego (około 40) powoduje duży wyrzut insuliny z powodu leucyny. Co istotne, nie ma znaczenia czy mleko jest niskotłuszczowe czy pełnotłuste, ponieważ to połączenie laktozy z białkami mleka powoduje silny wyrzut insuliny. Natomiast mleczne produkty fermentowane, takie jak kefir, jogurt i maślanka, będą korzystnie wpływały na insulinemię poposiłkową. Również negatywnie nie będą działać sery żółte, feta, mozzarella, ponieważ nie zawierają dużych ilości laktozy i białka.


Dietetyk z wrocławskiej poradni Nutri-Med zachęca do zapoznania się z tabelką produktów z wartością indeksu insulinowego:

 

Produkty z bardzo wysokim indeksem insulinowym (powyżej 70)

  • żelki 117
  • mleko 114
  • klasyczne ciasto na naleśniki 110
  • melon miodowy 93
  • baton mars 89
  • ziemniaki 88
  • fasolka po bretońsku (z dodatkiem cukru) 88
  • jogurt owocowy niskotłuszczowy 84
  • poncz owocowy 76
  • płatki kukurydziane 75
  • sorbet owocowy 76
  • chleb pszenny 73

 

Produkty z wysokim indeksem insulinowym (powyżej 50-69)

  • słodzona mrożona herbata 69
  • miód 67
  • brzoskwinie w syropie 65
  • lody waniliowe 65
  • krakersy 64
  • ciasto czekoladowe 60
  • banany 59
  • ryż biały 58
  • rogaliki 58
  • ciasteczka czekoladowe 57
  • Frytki McDonald's 57
  • sok pomarańczowy 55
  • beztłuszczowe ciasteczka owsiane 54
  • pączki 54

Produkty ze średnim indeksem insulinowym (powyżej 30-49)

  • sok jabłkowy 47
  • szarlotka 47
  • pizza 47
  • brązowy ryż 45
  • chipsy ziemniaczane/kukurydziane 45
  • coca-cola 44
  • pomarańcze 44
  • jabłka 43
  • biała ryba 43
  • soczewica 42
  • sok z marchwi 41
  • popcorn 39
  • stek wołowy 37
  • białe tortille kukurydziane 36
  • baton muesli 34
  • otręby 32

Produkty z niskim indeksem insulinowym (powyżej 10-29)

  • owsianka 29
  • brązowy makaron 29
  • makaron orkiszowy (nierozgotowany) 29
  • tuńczyk puszkowany w wodzie 26
  • jaja 23
  • fasola 23
  • krewetki 21
  • tofu 21
  • cheddar 20
  • kurczak smażony w oliwie 19
  • ser śmietankowy 18
  • pieczony kurczak bez skóry 17
  • tuńczyk puszkowany w oleju 16
  • orzeszki ziemne 15
  • masło orzechowe (bez dodatku cukru) 11
  • orzech włoski 7
  • awokado 6

 

 

Osoby starające się jeść zdrowo, dietetycznie lub uwzględniające wyniki badań np. glukozy i insuliny, powinny stosować w swoim jadłospisie zasady indeksu glikemicznego i insulinowego - tłumaczy dietetyk z poradni Dietetycznej z Wrocławia.