BLOG

Dietetyk z wrocławskiej poradni Nutri-Med poleca na zbliżający się okres upałów koktajl bananowo-truskawkowy z jarmużem.
Jest szybki w przygotowaniu, pyszny i zdrowy, dlaczego warto go wprowadzić do swojej diety.
Jak przygotować koktajl i jakie ma właściwości? Sprawdź:

Coraz więcej osób z problemami jelitowymi trafia do dietetyków z wrocławskiej Poradni Dietetycznej Nutri-Med. Najczęściej wymieniane przez pacjentów objawy sugerują SIBO (przerost flory jelita cienkiego).

Co to jest SIBO? Czy może dotyczyć Ciebie?

Objawy towarzyszące SIBO to:  uciążliwe i bolesne wzdęcia, gazy, bóle brzucha, przelewanie, bulgotanie, biegunki, odbijanie, uczucie pełności.

Wiosna kojarzy się z rozpoczęciem sezonu na szparagi. Ta roślina jest znana od tyciącleci, jednak w Polsce wciąż mało popularna.

Jakie właściwości i wartość odżywczą mają szparagi? Co pysznego można przygotować w towarzystwie szparagów?



Sezon grillowy czas zacząć.

Lubisz grillować? Majówka sprzyja spotkaniom towarzyskim i grillowaniu. Jak grillować z głową?

Dietetyk z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri -Med zauważa wśród pacjentów wzrost osób z insulinoopornością i problemami hormonalnymi (PCOs, niedoczynność tarczycy, Hashimoto).

Jeśli masz problemy z odchudzaniem, odczuwasz senność po posiłku lub masz często chęć podjadać pomiędzy posiłkami, a przy tym twoja waga z dnia na dzień jest w stanie wrosnąć o 2-3 kg – warto sprawdzić czy nie towarzyszy Tobie insulinooporność.

Jakie są najczęstsze objawy podwyższonego poziomu insuliny w organizmie?

Mastiha Chios - mastyks

Szerokie prozdrowotne właściwości żywicy Mastiha znane są od setek lat mieszkańcom basenu Morza Śródziemnego, wyjaśnia dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu. W starożytności używało się go jako guma do żucia do leczenia dolegliwości żołądkowo-jelitowych.

Obecnie Mastiha jest uznana za niematerialne dziedzictwo kulturowe ludzkości na liście UNSECO.

Co to jest Mastiha i jakie ma zastosowanie?