Dna moczanowa to choroba metaboliczna, która dotyka częściej mężczyzn między 30 a 50 rokiem życia, a także kobiety po menopauzie. Zachorowalność wiąże się z podniesieniem jakości życia, kiedyś dna moczanowa była nazywana chorobą „bogatych”, przypomina dietetyk z Nutri-Med we Wrocławiu. Dna moczanowa może być także skutkiem stosowania nieprawidłowej diety i stylu życia, a także niektórych leków. Mają na nią wpływ także uwarunkowania genetyczne.
Typowe dla podagry (bo tak też nazywa się dnę moczanową) jest występowanie ataków nocą – podwyższona temperatura ciała, obrzęk i ból stawów (często dotyczy to palca u stopy), a także zaciemnienie skóry. Objawy ustępują po kilku dniach lub nawet tygodniach. Na pojawienie się kolejnych ataków ma wpływ dieta bogata w puryny, nadmierny stres, wysoka aktywność fizyczna i niektóre leki, wymienia dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.
Dietetyczki zwracają uwagę, że zalecenia w przypadku dny moczanowej zmieniły się w ostatnich latach na korzyść chorych. Obecnie lista produktów dozwolonych jest dłuższa. Najważniejsze zmiany dotyczą spożycia warzyw, nasion roślin strączkowych i picia kawy. Ale zacznijmy od początku zachęca dietetyk Wrocław.
Jak leczyć dnę moczanową?
Leczenie dny moczanowej jest przede wszystkim farmakologiczne, ale bardzo ważnym czynnikiem jest odpowiedni styl życia i żywienia.
Jak i co jeść w dnie moczanowej?
Spośród najważniejszych czynników dietetyk wrocławskiej poradni Nutri-Med wylicza:
- spożywanie regularnych 4-5 posiłków w ciągu dnia, co około 3-4 godziny,
- ostatni posiłek powinien być spożyty nie później niż 3-4 godziny przed snem, co zapobiega gromadzeniu kwasu moczowego w nocy,
- zdrowa dieta bogata w warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, unikanie alkoholu, produktów wysokoprzetworzonych oraz o dużej zawartości puryn,
- unikanie dań smażonych, polecane gotowanie w dużej ilości wody, co dodatkowo wypłukuje produkty z puryn,
- picie około 2 litrów wody, zwłaszcza po posiłkach i przed snem celem lepszego usuwania kwasu moczowego z organizmu,
- można pić kawę, jednak nie więcej niż 1-2 filiżanki słabej dziennie,
- unikanie spożycia alkoholu,
- kontrola masy ciała, ponieważ nadwaga sprzyja rozwojowi dny moczanowej. Jednak w przypadku konieczności redukcji wagi polecane są stopniowe spadki wagi, zbyt gwałtowne mogą nasilać objawy choroby,
- unikanie palenia papierosów,
- umiarkowana aktywność fizyczna (zbyt wysoka może nasilać objawy choroby).
Jaka dieta jest polecana przy dnie moczanowej?
Dietetyczki z gabinetów we Wrocławiu przedstawiają jej najważniejsze założenia.
Przede wszystkim należy unikać produktów bogatych w puryny:
- czerwonego mięsa,
- podrobów,
- niektórych ryb,
- owoców morza,
- tłuszczów zwierzęcych
- i alkoholu.
Co należy wprowadzić do diety?
- różnorodne warzywa,
- 1-2 porcje owoców dziennie, zwłaszcza wiśnie, które pomagają w obniżeniu kwasu moczowego,
- produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu takie jak jogurty, kefiry, maślanki, chude twarogi,
- oleje roślinne,
- orzechy, pestki,
- pełnoziarniste pieczywo, grube kasze, razowe makarony, płatki owsiane itp.
- nasiona roślin strączkowych, min. 1 raz w tygodniu (najnowsze badania potwierdzają, że ta grupa żywności mimo wysokiej zawartości puryn nie przekłada się na wzrost kwasu moczowego we krwi, a wręcz przeciwnie jest dobrym źródłem białka przy ograniczeniu mięsa i ryb).
Czy w dnie moczanowej nie można w ogóle jeść mięsa i ryb?
Typowi mięsożercy pewnie z obawą podchodzą do założeń diety przy dnie moczanowej. Nie musi być ona zupełnie pozbawiona mięsa i ryb - uspokaja dietetyczka z Poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.
Przede wszystkim należy unikać podrobów, wywarów mięsnych i na kościach (zupy gotujemy na samych warzywach z dodatkiem olejów roślinnych), a także ograniczać mięso czerwone do minimum. Lepiej sięgać po drób, ale z ograniczeniem porcji obiadowej do max 100g i nie częściej niż 2-3 razy w tygodniu. Spośród ryb bezwzględnie należy unikać ryb konserwowych takich jak szprotki, śledzie i sardynki, a także wędzonych (patrz. Tabela 1). Wysokie zawartości puryn są także w tuńczyku i pstrągu. Z kolei najbezpieczniej sięgać po dorsza, solę i sandacza.
Mięso i ryby lepiej gotować w dużej ilości wody niż smażyć, czy piec, ponieważ gotowanie usuwa częściowo puryny.
Tabela 1. Zawartość puryn w mg kwasu moczowego na 100g wybranych gatunków ryb.
Produkt spożywczy |
Całkowita zawartość puryn w mg kwasu moczowego na 100g produktu |
Wędzone szproty |
804 |
Śledzie, sardynki w oleju |
480 |
Pstrąg |
297 |
Tuńczyk w oleju |
290 |
Śledź |
190 |
Halibut |
178 |
Łosoś |
170 |
Karp |
160 |
Brązowe krewetki |
147 |
Makrela |
145 |
Dorsz |
109 |
Podsumowanie założeń diety polecanej przy dnie moczanowej:
PRODUKTY ZALECANE |
PRODUKTY NIEWSKAZANE |
MIĘSO I PRZETWORY |
|
w ograniczonych ilościach: drób, wołowina, wieprzowina – chude części |
wędliny, podroby, konserwy, galarety, wywary z mięsa i kości, dziczyzna |
RYBY I OWOCE MORZA |
|
sandacz, dorsz, mintaj, dorsz |
sardynki, szproty, śledzie, owoce morza, ryby wędzone, galarety, konserwy |
MLEKO I PRODUKTY MLECZNE |
|
mleko, jogurt naturalny, kefir, maślanka, chudy lub półtłusty ser biały |
tłusty ser biały, ser żółty, ser pleśniowy, ser topiony, mascarpone |
TŁUSZCZE |
|
oleje roślinne, orzechy, pestki dyni i słonecznika |
smalec, słonina, masło |
OWOCE |
|
prawie wszystkie |
rabarbar |
WARZYWA |
|
wszystkie |
|
NAPOJE |
|
woda źródlana, woda mineralna, kawa, herbata, herbatki ziołowe i owocowe, soki warzywne |
słodzone napoje |
INNE |
|
wino, miód, dżemy – w ograniczonych ilościach |
alkohol, kakao, marynaty, ostre przyprawy |
Tekst opracowany na podstawie aktualnych informacji Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, www.ncez.pzh.gov.pl)