Gojnik, to inaczej herbata górska, szałwia libańska. Znana jest od wieków na Bliskim Wschodzie z powodu wielu prozdrowotnych właściwości: przeciwgrzybiczych, przeciwbakteryjnych, uspakajających – informuje dietetyczka z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.

W czasach, kiedy poprawa odporności nabiera szczególnego znaczenia dietetyczka zachęca do uzupełnienia zdrowego sposobu odżywiania o ziołowe preparaty w tym GOJNIK.

Jakie właściwości ma gojnik?


Dietetyk wrocławskiej poradni Nutri-Med podkreśla, że wykazuje on działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Można pić herbatę z gojnika zarówno przy przeziębieniach, jak i problemach z układem pokarmowym.  Badania wykazały, że picie gojnika poprawia odporność zwłaszcza w sezonowych okresach przeziębień i grypy. Gojnik skraca czas infekcji zapalenia oskrzeli, zatok, ma działanie przeciwkaszlowe.

Co jeszcze wyróżnia gojnik?

Co ważne jest bogaty w silne przeciwutleniacze, dzięki którym redukuje uczucie zmęczenia, dodaje sił witalnych i wydłuża młodość komórek.

Szałwia libańska znana jest także z regulacji dopaminy i serotoniny, wylicza dietetyk z Poradni dietetycznej Wrocław, co przekłada się na właściwości uspokajające i poprawiające nastrój.

Kiedy jeszcze warto zastosować gojnik?

Szałwia libańska działa dobroczynnie również na układ pokarmowy, łagodząc zaburzenia żołądkowo jelitowe, a także ma działanie przeciwgrzybicze, co jest cenne w przypadku leczenia popularnych zakażeń drożdżakami typu Candida. Na Bałkanach gojnik stosuje się również w przypadku chorób sercowo- naczyniowych i anemii.

Jak stosować gojnik?

Dietetyk z wrocławskiej poradni Nutri-Med poleca wybierać do naparów susz kwiatowy, unikać sproszkowanych, gotowych produktów, które cechują się niższą jakością.

Jak przygotować napar/herbatę?

Łyżkę ziela zalewa się gorącą wodą i trzyma pod przykryciem 5-10 minut. Do naparu można dodać listek mięty, sok z cytryny czy również odrobinę miodu, co jeszcze podniesie wartość zdrowotną napoju. Łyżkę gojnika można także gotować 3 minuty i pić ciepły lub ostudzony.

Dotychczas nie ma wykazanych badaniami przeciwwskazań do stosowania gojnika, jednak ze względu na to, że niektóre zioła mają bardzo silne właściwości i mogą wchodzić w interakcje z lekami, dlatego należy zachować ostrożność. Dietetyczki z  Wrocławia sugerują, żeby osoby, które zażywają różne leki na stałe, a także kobiety w ciąży i karmiące skonsultowały się wcześniej z lekarzem zanim zdecydują się na regularne picie naparów z gojnika.