BLOG
- Kategoria: BLOG
Majówka – czas wyjątkowo wyczekiwany przez każdego Polaka. Nie wyobrażamy sobie długiego majowego weekendu bez zapachu potraw przyrządzanych z grilla, na działce w gronie przyjaciół. Oprócz różnego rodzaju mięs królujących na polskich grillach warto wzbogacić menu w świeże warzywa, owoce a nawet ryby. Dzięki temu dostarczymy wiele cennych witamin i związków mineralnych, a przy tym być może odkryjemy nowe, ciekawe połączenia smakowe!
Dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu poleca przepisy na majówkowego grilla.
- Kategoria: BLOG
Wiosną rośliny budzą się do życia. Wszyscy zyskujemy więcej energii, optymizmu i uśmiechu. W ogródkach i na straganach przybywa świeżych kolorowych warzyw – tak zwanych nowalijek, na które wszyscy mamy ochotę po długiej zimie – informuje dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.
Czy nowalijki są zdrowe?
- Kategoria: BLOG
24 kwietnia przypada na Europejski Dzień Śniadań.
To świetny czas, by przypomnieć jak ważnym śniadanie jest posiłkiem-stwierdza dietetyczka z wrocławskiej poradni Nutri-Med.
- Kategoria: BLOG
Wielkanoc kulinarnie to jajko, chrzan, bazie, pisanki, ale i mazurek!
W związku z tym, że wielkimi krokami zbliża się czas, gdy każda gospodyni rozpocznie przygotowania do świąt, dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu proponuje kilka inspiracji jak obniżyć kaloryczność świątecznych potraw.
- Kategoria: BLOG
Jednym z najczęstszych niedoborów towarzyszącym Polakom jest niedobór witaminy D.
Wiąże się to między innymi z szerokością geograficzną, w której żyjemy, gdzie niestety słońca do syntezy witaminy D jest zbyt mało. W związku z tym zalecana jest suplementacja witaminy D przez cały rok w postaci tabletek, kapsułek, bądź kropelek.
Jakie korzyści dla organizmu niesie prawidłowe stężenie witaminy D oraz jakie są potencjalne zagrożenia w przypadku jej niedoboru? Na to pytanie odpowiada dietetyk Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu.
- Kategoria: BLOG
Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej jest zbiorem wszystkich grup produktów, które są usytuowane na grafice piramidy proporcjonalnie do tego, w jakiej ilości powinniśmy je spożywać w ciągu dnia.
Jest to przydatne, łatwe w zinterpretowaniu narzędzie opracowane przez specjalistów na podstawie najnowszych wyników badań służące do komponowania diety dla osób zdrowych. Stosowanie zasad zdrowego żywienia zmniejsza ryzyko występowania chorób cywilizacyjnych takich jak: cukrzyca typu 2, otyłość, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, dyslipidemia.
Jak czytać piramidę żywieniową?