Majówka – czas wyjątkowo wyczekiwany przez każdego Polaka. Nie wyobrażamy sobie długiego majowego weekendu bez zapachu potraw przyrządzanych z grilla, na działce w gronie przyjaciół. Oprócz różnego rodzaju mięs królujących na polskich grillach warto wzbogacić menu w świeże warzywa, owoce a nawet ryby. Dzięki temu dostarczymy wiele cennych witamin i związków mineralnych, a przy tym być może odkryjemy nowe, ciekawe połączenia smakowe!

Dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu poleca przepisy na majówkowego grilla.

  1. Szaszłyki z kurczakiem i warzywami (6 sztuk)
  • Pierś z kurczaka 250g
  • 1 cukinia
  • 1 papryka żółta
  • 1 czerwona cebula
  • 3 plastry ananasa
  • Sok z cytryny
  • Łyżka miodu

Marynata: 4 łyżki oliwy z oliwek, kurkuma , kmin rzymski, oregano, kolendra, papryka ostra, papryka słodka, koperek, garam masala.

Składniki pokrój, wymieszaj w marynacie. Zawiń folią spożywczą i odstaw do lodówki najlepiej na kilka godzin. Następnie nadziewaj naprzemiennie na wykałaczki i układaj na grillu. Pod koniec grillowania skrop sokiem z cytryny i polej delikatnie miodem.

  1. Sałatka z grillowanym serem halloumi, granatem i gruszką.
  • Ser halloumi
  • ½ granata
  • 1 gruszka
  • 50g Rukoli
  • Pestki dyni/orzechy nerkowca – 1 garść
  • Sok z cytryny
  • Kilka listków mięty

Ser pokrój w plastry i grilluj z obu stron. Następnie dodaj do rukoli, pokrojonej w kostkę gruszki. Na wierzch posyp granatem i pestkami. Całość skrop sokiem z cytryny, dodaj miętę.

  1. Grillowany łosoś ze szparagami (2 porcje)
  • 300g łososia
  • Pęczek szparagów
  • 20g masła
  • Koperek
  • Ząbek czosnku
  • ½ cytryny

Łososia umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i dodać sok z cytryny. Szparagi umyć, odciąć twarde końce . Ułożyć na tacce do grilla. Miękkie masło wymieszać z koperkiem, czosnkiem i przyprawami. Ułożone na grillu szparagi i łososia co chwilę smarować przygotowanym masłem. Grillować z obu stron.

  1. Placek z rabarbarem
  • 500g rabarbaru
  • Szklanka mąki orkiszowej
  • ½ szklanki oleju
  • Cukier wanilinowy
  • ½ szklanki cukru kokosowego/ksylitolu
  • 4 jajka
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • Łyżeczka proszku do pieczenia

Rabarbar umyć, łodyżki pokroić w plasterki o grubości ok. 2 cm. Jajka ubić z cukrem wanilinowym, cukrem na puszystą masę. Następnie małym strumieniem dodawać olej, w dalszym ciągu mieszając. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę, delikatnie łącząc wszystkie składniki. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy. Ułożyć pokrojony rabarbar, posypać cynamonem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec do tzw. „suchego patyczka”, około 45 minut.

 

Udanej majówki życzę zespół dietetyków Centrum Dietetycznego Nutri-Med.