Szacuje się, że około 60% Polaków boryka się z podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi. Ten poważny problem stał się bowiem jednym z głównych czynników występowania chorób sercowo-naczyniowych, które z kolei wiodą prym jako główna przyczyna zgonów w naszym kraju, informuje dietetyczka z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu.
Co to jest cholesterol?
Cholesterol to związek niezbędny do odpowiedniego funkcjonowania organizmu człowieka oraz zwierząt – tłumaczy dobry dietetyk. Dzielimy go na kilka frakcji. Najbardziej znane to cholesterol HDL – tak zwany „dobry” oraz cholesterol LDL – tzw. „zły”.
Znamy cholesterol głównie od tej „zlej” strony. W artykule dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu rozkłada cholesterol „na czynniki pierwsze” oraz podpowiada w jaki sposób obniżyć jego stężenie we krwi.
Do czego potrzebny jest cholesterol?
Według dietetyków odgrywa on istotną rolę w pracy mózgu. Jest składnikiem błon komórkowych, niezbędny do wytwarzania hormonów płciowych, kory nadnerczy, a nawet witaminy D3.
Jakie funkcje pełni cholesterol HDL i LDL?
Cholesterol LDL- przez wielu nazywano jako „zły” cholesterol, rzeczywiście wnika do blaszki miażdżycowej, która wraz ze wzrostem stężenia cholesterolu, powiększa się, następnie pęka, powodując, że naczynie staje się niedrożne. W konsekwencji jest przyczyną powikłań sercowo-naczyniowych w postaci zawałów, udarów niedokrwiennych mózgu, czy ostrych zespołów wieńcowych – wylicza dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocłąwiu. Poziom (norma) cholesterolu frakcji LDL u osoby zdrowej nie powinien przekraczać 115mg/dl.
Cholesterol HDL – odwrotnie do LDL, nazywany jest tym „dobrym” cholesterolem, jest najbardziej pożądany w codziennym jadłospisie. Wykazuje ona bowiem korzystne działanie zdrowotne – podkreśla wrocławska dietetyczka. Odpowiada za usuwanie złogów „złego” cholesterolu ze ścian naczyń krwionośnych, przechowywanie białek odpowiedzialnych za transport trójglicerydów, fosfolipidów w organizmie, a jego wysokie stężenie zmniejsza ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych. Specjaliści zwracają uwagę, by stężenie cholesterolu (norma) HDL we krwi wynosił powyżej 45 mg/dl. Tu wyznajemy zasadę, że im więcej, tym lepiej – informuje dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu!
Co zrobić i co jeść aby zmniejszyć poziom cholesterolu we krwi?
- W przypadku osób borykających się z wysokim stężeniem cholesterolu całkowitego, warto wprowadzić do codziennego jadłospisu produkty zawierające sterole i stanole. Są to związki, które mają wysoki poziom rekomendacji w wytycznych Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego jako wspomożenie leczenia zaburzeń gospodarki lipidowej. Sterole i stanole mogą być składnikiem tłuszczów do smarowania oraz jogurtów.
- Świetnym sposobem na regulację gospodarki lipidowej jest ruch. Aktywność fizyczna redukuje poziom „złego” cholesterolu, zwiększając tym samym stężenie frakcji HDL.
- Wzbogać swój jadłospis w warzywa, owoce, „zdrowe” tłuszcze tj.: orzechy, awokado, czy oleje roślinne. Postaraj się, by te produkty były obecne w każdym posiłku.
- Do codziennego jadłospisu warto wprowadzić zioła wspomagające redukcję cholesterolu LDL. Są nimi karczoch, imbir, zielona herbata, siemię lniane, czarnuszka oraz ostropest plamisty.
- Zamiast czerwonego, tłustego mięsa wybieraj drób, białe ryby, a nawet tłustego łososia zawierającego kwasy Omega-3, które korzystnie wpływają na profil lipidowy.
- Redukcja masy ciała w przypadku nadwagi/otyłości również wpłynie korzystnie na zawartość gospodarki lipidowej organizmu.
Cholesterol składa się z kilku frakcji. Przy wykonywaniu badania sprawdzającego skład profilu lipidowego, warto wybrać takie, które wskaże wartości poszczególnych frakcji – zaleca dietetyczka z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med.