Szacuje się, że około 60% Polaków boryka się z podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi. Ten poważny problem stał się bowiem jednym z głównych czynników występowania chorób sercowo-naczyniowych, które z kolei wiodą prym jako główna przyczyna zgonów w naszym kraju, informuje dietetyczka z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu.

Co to jest cholesterol?

Cholesterol  to związek niezbędny do odpowiedniego funkcjonowania organizmu człowieka oraz zwierząt – tłumaczy dobry dietetyk.  Dzielimy go na kilka frakcji. Najbardziej znane to cholesterol HDL – tak zwany „dobry” oraz cholesterol LDL – tzw. „zły”.

Znamy cholesterol głównie od tej „zlej” strony. W artykule dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu rozkłada cholesterol „na czynniki pierwsze” oraz podpowiada w jaki sposób obniżyć jego stężenie we krwi.

Do czego potrzebny jest cholesterol?

Według dietetyków odgrywa on istotną rolę w pracy mózgu. Jest składnikiem błon komórkowych, niezbędny do wytwarzania hormonów płciowych, kory nadnerczy, a nawet witaminy D3.

Jakie funkcje pełni cholesterol HDL i LDL?

Cholesterol LDL- przez wielu nazywano jako „zły” cholesterol, rzeczywiście wnika do blaszki miażdżycowej, która wraz ze wzrostem stężenia cholesterolu, powiększa się, następnie pęka, powodując, że naczynie staje się niedrożne. W konsekwencji jest przyczyną powikłań sercowo-naczyniowych w postaci zawałów, udarów niedokrwiennych mózgu, czy ostrych zespołów wieńcowych – wylicza dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocłąwiu. Poziom (norma) cholesterolu frakcji LDL u osoby zdrowej nie powinien przekraczać 115mg/dl.

Cholesterol HDL – odwrotnie do LDL, nazywany jest tym „dobrym” cholesterolem, jest najbardziej pożądany w codziennym jadłospisie. Wykazuje ona bowiem korzystne działanie zdrowotne – podkreśla wrocławska dietetyczka. Odpowiada za usuwanie złogów „złego” cholesterolu ze ścian naczyń krwionośnych, przechowywanie białek odpowiedzialnych za transport trójglicerydów, fosfolipidów w organizmie, a jego wysokie stężenie zmniejsza ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych. Specjaliści zwracają uwagę, by stężenie cholesterolu  (norma) HDL we krwi wynosił powyżej 45 mg/dl. Tu wyznajemy zasadę, że im więcej, tym lepiej – informuje dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu!

Co zrobić  i co jeść aby zmniejszyć poziom cholesterolu we krwi?

  1. W przypadku osób borykających się z wysokim stężeniem cholesterolu całkowitego, warto wprowadzić do codziennego jadłospisu produkty zawierające sterole i stanole. Są to związki, które mają wysoki poziom rekomendacji w wytycznych Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego jako wspomożenie leczenia zaburzeń gospodarki lipidowej. Sterole i stanole mogą być składnikiem tłuszczów do smarowania oraz jogurtów.
  2. Świetnym sposobem na regulację gospodarki lipidowej jest ruch. Aktywność fizyczna redukuje poziom „złego” cholesterolu, zwiększając tym samym stężenie frakcji HDL.
  3. Wzbogać swój jadłospis w warzywa, owoce, „zdrowe” tłuszcze tj.: orzechy, awokado, czy oleje roślinne. Postaraj się, by te produkty były obecne w każdym posiłku.
  4. Do codziennego jadłospisu warto wprowadzić zioła wspomagające redukcję cholesterolu LDL. Są nimi karczoch, imbir, zielona herbata, siemię lniane, czarnuszka oraz ostropest plamisty.
  5. Zamiast czerwonego, tłustego mięsa wybieraj drób, białe ryby, a nawet tłustego łososia zawierającego kwasy Omega-3, które korzystnie wpływają na profil lipidowy.
  6. Redukcja masy ciała w przypadku nadwagi/otyłości również wpłynie korzystnie na zawartość gospodarki lipidowej organizmu.

Cholesterol składa się z kilku frakcji. Przy wykonywaniu badania sprawdzającego skład profilu lipidowego, warto wybrać takie, które wskaże wartości poszczególnych frakcji – zaleca dietetyczka z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med.