Szacuje się, że na choroby tarczycy cierpi blisko 1/5 Polaków. Według dietetyka z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu choroba Hashimoto jest coraz częściej rozpoznawanym schorzeniem autoimmunologicznym, szczególnie u kobiet.
Co to jest Hashimoto?
Choroba ta charakteryzuje się naciekami zapalnymi , tzw. wolami, które powodują stan zapalny w organizmie –wyjaśnia dietetyczka z wrocławskiej poradni.
Istnieją metody, by wspomóc leczenie stanu zapalnego gruczołu tarczowego, między innymi odpowiednia dieta.
W tym artykule dietetyk Centrum Dietetycznego Nutri-Med podpowie na co warto zwrócić uwagę, a co wyeliminować przy planowaniu swojego codziennego jadłospisu w chorobie Hashimoto.
Dlaczego warto stosować dietę w Hashimoto?
Zastosowanie diety odpowiedniej dla choroby Hashimoto jest szczególnie istotne z uwagi na fakt zmniejszenia stanu zapalnego w organizmie – informuje dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu. Dieta ta powinna być zrównoważona, zbilansowana i różnorodna. Osoby z Hashimoto często borykają się z wysokim stężeniem cholesterolu oraz nadmierną masą ciała. W związku z tym stosują restrykcyjne diety, które jedynie przeszkadzają w remisji choroby. Każda próba podjęcia restrykcyjnej diety powoduje stres dla organizmu, który nasila stan zapalny, a tego osoby borykające się z chorą tarczycą powinny unikać. Dlatego warto skonsultować się ze specjalistą, który doradzi w jaki sposób odżywiać się przy naszym trybie życia.
Jakie produkty są korzystne i niekorzystne w chorobie Hashimoto?
Dietetyczka wymienia korzystnie oddziałujące produkty:
- Białko – w diecie należy uwzględnić produkty zawierające pełnowartościowe białko, takie jak: jaja kurze, mięso dobrej jakości, ryby. Świetnym źródłem białka będą również rośliny strączkowe (bez soi).
- Witamina C – wykazuje działanie przeciwzapalne, wspomaga wchłanianie hormonów przyjmowanych podczas leczenia chorób związanych z tarczycą. Każde śniadanie powinno obfitować w witaminę C, można uzupełnić jej zawartość poprzez dodatek warzyw (papryka, szpinak, natka pietruszki), owoców (owoce jagodowe, cytrusy), czy kiszonki.
- Błonnik – dieta powinna obfitować w błonnik z uwagi na jego korzystne działanie. Reguluje on perystaltykę jelit, wykazuje działanie zmniejszające cholesterol w surowicy krwi oraz przyspiesza metabolizm –wymienia dietetyczka z wrocławskiej poradni Nutri-Med. Należy wybierać produkty z pełnego ziarna, a talerz powinien obfitować w przeróżne owoce i warzywa. Należy jednak zminimalizować ilość błonnika na śniadanie, z uwagi na obniżenie wchłaniania leku przyjmowanego na czczo, przed śniadaniem.
- Inne naturalne antyoksydanty – pomagające w pracy tarczycy i działające przeciwzapalnie :
- Witamina A – marchew, jaja, nabiał, tłuste ryby, wątróbka, jarmuż, dynia;
- Witamina E – szpinak, oleje roślinne, orzechy;
- Selen – orzechy brazylijskie (już 2 orzechy dziennie zaspokajają dzienne zapotrzebowanie!), tuńczyk, łosoś;
- Cynk – kasza gryczana, owoce morza, ser żółty, pestki dyni, nasiona słonecznika;
- Mangan – nasiona roślin strączkowych, produkty z pełnego ziarna;
Jakich produktów unikać w chorobie Hashimoto? Dietetyk wymienia:
- Soja – pomimo tego, że stanowi doskonałe źródło białka, nie jest zalecana dla osób borykających się z chorobami tarczycy. Białko soi może bowiem zmniejszać wchłanianie lewotyroksyny – substancji przyjmowanej w postaci leków na pracę tarczycy.
- Kawa – niestety, osoby borykające się z chorobą Hashimoto nie mogą rozpoczynać dnia od czarnego „napoju Bogów”. Kawa istotnie opóźnia wchłanianie leku do krwioobiegu. Pierwsza kawa zalecana jest ok 3-4 godziny po przyjęciu lewotyroksyny.
- Grejpfrut- szczególnie sok grejpfrutowy, jak z większością leków, również z hormonem tarczycy wchodzi w reakcję, przez co obniża wchłanianie leku.
- Brokuł, kalafior – nie są wskazane w diecie osób chorych na Hashimoto z uwagi na zawartość goitrogenów – substancji wolotwórczych. Jest jednak sposób na to, by szkodliwych związków było mniej. Podczas gotowania kalafiora lub brokuła należy pozostawić garnek bez przykrycia, goitrogeny ulotnią się w dużym stopniu wraz z parą wodną.
- Produkty prozapalne – to wszelkiego rodzaju produkty wysoko przetworzone, fast foody, produkty obfitujące w cukry proste, alkohol. Nasilają stan zapalny w organizmie, który oddziałuje niekorzystnie, nasilając stadium choroby.
Co jeszcze możemy zrobić, żeby pomóc sobie w chorobie Hashimoto?
Dietetyczka uważa, że zmaganie się z chorobą Hashimoto to również zmiana stylu życia. Korzystnie wpływa wdrożenie aktywności fizycznej (marsz, długie spacery, jazda na rowerze, pływanie, nordic walking). Należy zadbać o prawidłowe nawodnienie organizmu, zminimalizowanie stresu oraz prawidłową higienę snu. Stres oraz zmęczenie nasilają stan zapalny w organizmie, przez co konieczne może być zwiększanie dawek leku w celu unormowania pracy TSH – informuje dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.
Na początku zmian warto zadbać o prawidłową higienę snu. Sypialnię należy dokładnie przewietrzyć. Ostatni posiłek przed snem powinien być łatwo strawny, o małej objętości. Te zasady wspomogą długi, głęboki, zdrowy sen bez wybudzania się w nocy. Należy pamiętać, że pożądany czas snu dla osób dorosłych wynosi 7-9 godzin.
Stosując powyższe wskazówki istnieje duże prawdopodobieństwo wystąpienia poprawy wyników badań hormonów tarczycy, zmniejszenia stanu zapalnego w organizmie, a przede wszystkim lepszego samopoczucia w ciągu dnia. Choroba Hashimoto może wiązać się także z nietolerancją pokarmową. Dietetycy zalecają często badanie w kierunku nietolerancji laktozy. Wg badań u około 75 % osób z chorobą Hashimoto stwierdzono nietolerancję laktozy. W Centrum Dietetycznym Nutri-Med we Wrocławiu można wykonać Wodorowy Test Oddechowy w kierunku nietolerancji laktozy: Na czym polega test i jak się go przeprowadza?
Warto także przemyśleć zbadanie białek pokarmowych, których nietolerancja wzmaga stan zapalny organizmu. W tym celu wykonuje się test badający przeciwciała IgG na około 50 składników odżywczych: Test Food Detective - na czym polega i jak się go przeprowadza?
Zapraszamy na konsultacje dietetyczne z naszymi specjalistami :wybierz dietetyka